Azienda Agricola Fiorano
![]() |
Agricola Fiorano to mała rzeczywistość w okolicy Piceno, prowadzona z wielkimi umiejętnościami przez Paolo Berettę i jego żonę Paolę Massi. Winnica, założona pod koniec tysiąclecia, która dokonała integracji i szacunku dla środowiska własne linie myślenia. Znajdujemy się w samym sercu regionu Marche, w pobliżu San Benedetto del Tronto, na pierwszych wzgórzach z widokiem na Adriatyk i za Górami Sibillini, gdzie wśród kolorów łąk mioteł, gęstej zieleni lasów, żyznych pól zbóż i piękna srebrzystych drzew oliwnych winnica Fiorano powstała w 1997 roku. W rzeczywistości jest to projekt rodzinny, zrodzony z rodziców Antonio Massi i Adriany Stracci, którzy już w tym czasie uprawiali winogrona i sprzedawali swoje wino luzem przyjaciołom i krewnym. Wprowadzenie na rynki było dziełem Paolo i Paoli, którzy postanowili porzucić zawód technika dentystycznego i badacza w Mediolanie, aby kontynuować projekt i zanurzyć się w nowej rzeczywistości, złożonej z pól, ziemi i winnic.
Zasady certyfikowanego rolnictwa ekologicznego
Winiarnia Fiorano jest również przykładem zrównoważonego rozwoju ekologicznego ; w rzeczywistości mieści panele fotowoltaiczne, cysterny do odzyskiwania wody deszczowej i izoluje budynki, które zmniejszają straty energii. Nawet w winnicy obowiązuje bardzo pełna szacunku filozofia, której celem jest ochrona środowiska i procesów naturalnych. W ten sposób zakazane są wszelkie formy chemii syntetycznej, które mogą wpływać na naturalną ekspresję roślin. Uprawiane rodzime winogrona, takie jak głównie Pecorino, Sangiovese i Montepulciano, rosną zatem w zdrowy i pełen szacunku sposób, a po ręcznym zebraniu są poddawane winifikacji w ciągu godziny. W piwnicy fermentacje moszczu są spontaniczne, katalizowane przez miejscowe drożdże naturalnie obecne na skórze. Brak procesów inwazyjnych, takich jak klarowanie, filtracja i masowe dodawanie siarki, sprawia, że wina są bardzo wyraziste, uwydatniając wszystkie cechy szczepu wyjściowego grona.
Wina Agricola Fiorano odzwierciedlają najbardziej autentyczną stronę regionu Piceno. Są przygotowywane do spożycia w młodym wieku, takie jak Pecorino, Sangiovese lub Rosso Piceno, lub do wypróbowania po okresie dojrzewania, aby odkryć ewolucję i złożoność aromatów i struktury, jak w przypadku Giulia Erminia i Ser Baldutius. Rzemieślnicza czystość Marche!
