Czerwony ocet winny BIO
Wśród bogatego asortymentu naszego sklepu nie mogło zabraknąć wysokiej klasy octów winnych. W naszej ofercie znajdziesz zarówno włoskie, jak i hiszpańskie octy winne pochodzące od producentów, którzy stawiają na wysoką jakość swoich produktów i tradycyjne metody ich wyrobu. Włoska rodzinna wytwórnia Mengazzoli z której pochodzą nasze włoskie octy winne bio to firma z długoletnim stażem sięgającym jeszcze lat 60. XX wieku. Poznaj nasz asortyment i wybierz np. odpowiedni czerwony ocet winny dla Twojej rodziny!
Ocet winny czerwony - prosto z Włoch
Bio octy spod znaku Mengazzoli tworzone są tradycyjnymi metodami według rodzinnych receptur, które doceniają nie tylko włoscy smakosze, ale i miłośnicy tej płynnej przyprawy na całym świecie. Proponujemy między innymi ocet winny czerwony produkowany z czerwonego wina Barbera, pochodzącego z włoskiej prowincji Pavia, który pasuje między innymi do mięs, sałatek z serem, a także jako dressing do deserów (w tym lodów) czy jako dodatek do ciast. Niezwykle ekskluzywną propozycją, którą znajdziesz w naszym sklepie jest przyprawa Mostagro „Barbera” w której połączenie gotowanego moszczu z octem winnym daje fantastyczny rezultat. To produkt najwyższej jakości, który z pewnością zostanie doceniony nawet przez najbardziej wymagających klientów. Ta aromatyczna propozycja z manufaktury Mengazzoli posiada bardzo wyrazisty słodko-kwaśny smak i gęstą konsystencję, co sprawia, że idealnie łączy się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi. Dodatkowym atutem tego octu jest jego eleganckie opakowanie, które sprawia, że jest to idealna propozycja na prezent dla każdego miłośnika kulinariów. Bardzo ciekawą propozycją z naszej oferty jest też Ocet Aria Primula Bio z owocu granatu. Ten niezwykle oryginalny ocet charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Polecany jest zarówno do dań jarskich, jak i tych mięsnych czy rybnych. Mamy nadzieję, że tak jak my, masz ochotę poznać ocet winny czerwony!
A może hiszpańskie octy z czerwonego wina?
Poza dużym wyborem włoskich octów, w ofercie naszego sklepu znajdziesz też prawdziwy rarytas, czyli pochodzący ze słonecznej Andaluzji ocet z sherry. Ten typ płynnej przyprawy, to historycznie pierwszy hiszpański ocet z chronioną nazwą pochodzenia (Denominación de Origen Protegida, D.O.P.). Oferowany przez nas ekologiczny ocet na bazie sherry wzbogaci smak najróżniejszych potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich i będzie również doskonałym składnikiem sosów winegret czy też marynat. Podobnie jak inne płynne przyprawy na bazie wina, również ta hiszpański wytwarzana na bazie sherry doda wyjątkowego charakteru owocom, lodom oraz innym deserom. Tego typu bio octy często używa się również jako składniki dżemów. Ocet Luque Ecologico De Jerez BIO z naszego sklepu posiada intensywny smak z lekko orzechowym aromatem. Znajdziesz też u nas ocet winny bio wytworzony z winogron Pedro Ximenez, który charakteryzuje się słodkim smakiem z lekkimi nutami rodzynek, karmelu i lukrecji. Pasuje zwłaszcza do serów, sałatek oraz ryb. Farma Luque Ecologico z której pochodzą nasze hiszpańskie octy to wyjątkowe miejsce położone w miejscowości Castro del Rio, gdzie w procesie produkcji stawia się na bioróżnorodność i poszanowanie lokalnego ekosystemu. Poza octem na farmie wytwarza się też między innymi wysokiej klasy oliwę z oliwek. Postaw na włoski lub hiszpański ocet winny z naszej oferty i ciesz się ich wyjątkowym smakiem! Zapraszamy również do zapoznania się z pełną ofertą naszych produktów, które wyselekcjonowaliśmy z myślą o klientach, którzy doceniają produkty spożywcze wysokiej jakości. To, który ocet wybierasz? Może ocet winny czerwony lub ocet sherry?
Czym się różni ocet winny od zwykłego?
Zwykły ocet jest dobrze znanym produktem, który znajduje się niemal w każdym domu. Powstaje w procesie fermentacji alkoholu etylowego z udziałem bakterii octowych. Ani swoim smakiem, ani zapachem nie zachęca do spożycia, jednak jest niezastąpionym produktem w przygotowywaniu domowych weków takich jak ogórki konserwowe, marynowane grzybki czy patisony. Stosuje się go do zakwaszania potraw. Znajduje także zastosowanie jako naturalny środek czyszczący.
Zupełnie inny jest ocet winny. To przyprawa produkowana z wina białego, czerwonego lub różowego. Jego smak i aromat zależy od zastosowanego trunku podczas fermentacji octowej. Ekologiczny ocet winny cechuje się bogactwem nut zapachowych i smakowych. Jest często wykorzystywany w kuchni do wzbogacania dań mięsnych czy rybnych. Świetnie sprawdza się do przygotowania dressingu do sałatki. W naszym sklepie możesz kupić wysokiej jakości ocet z czerwonego wina lub białego. Dodaj go do swoich dań i przekonaj się, jak wzbogaci ich smak i aromat.
Na co dobry jest ocet winny?
Dużo się mówi o właściwościach octu jabłkowego. Coraz więcej osób sięga także po ocet balsamiczny. Ale czy ocet winny zachęca także swoimi właściwościami zdrowotnymi? Powinien!
Czerwony ocet winny w składzie podobnie jak czerwone wino ma dużą ilość resweratrolu. Jest to silny antyoksydant, który hamuje procesy starzenia się organizmu. Ponadto dobrze wpływa na układ krążenia. W jego składzie znajdziesz również flawonoidy. Te przeciwutleniacze obniżają między innymi cholesterol we krwi, co pomaga w prewencji miażdżycy.
Ekologiczny ocet winny polecany jest także osobom na diecie odchudzającej. Produkt ten przyspiesza metabolizm, a sam w sobie jest niskokaloryczny. To jednak jeszcze nie wszystko. Ocet z czerwonego wina czy białego zwiększa wchłanianie wapnia, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom glukozy. Tak liczne właściwości zdrowotne powodują, że ocet winny powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni. Ważne jednak, aby był to produkt najwyższej jakości, najlepiej z ekologicznego wina.