Makaron nitki BIO: do spaghetti i rosołu
Chociaż istnieje wiele rodzajów włoskiego makaronu, jego podłużna wersja to pierwsze skojarzenie, jakie nasuwa się z włoską kuchnią. Makaron nitki bio z naszej oferty to doskonały wybór. Starannie wyselekcjonowaliśmy włoskie manufaktury produkujące rzemieślniczy makaron, którego smak spełni oczekiwania największych smakoszy i koneserów włoskiej kuchni. Posiadamy również cienki makaron nitki, idealny na niedzielny obiad.
Spaghetti czy linguine? Jaki makaron wybrać
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaki rodzaj makaronu jest najlepszy bez kontekstu okazji i dodatków. Jeśli zapraszasz znajomych i planujesz niezobowiązującą imprezę, garnek spaghetti w połączeniu z mięsno-pomidorowym sosem i sporą ilością sera, będzie doskonałym początkiem weekendu. Na specjalne okazje linguine z łososiem w śmietanowym sosie będzie jak znalazł. Naszym bestsellerem jest 3-milimetrowe bucatini, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Tłoczony na formach z brązu i suszony w niskich temperaturach włoski makaron smakuje obłędnie, skropiony jedynie niewielką ilością sosu. Do sosów doskonale sprawdzi się również grube spaghetti lub makaron nitki pełnoziarnisty. W naszej ofercie znajdziesz również klasyczny makaron nitki do rosołu.
Makaron nitki z ekologicznych zbóż
W ofercie Eco Wybrane znajdują się zarówno tradycyjne makarony z semoliny, makarony z mąki pełnoziarnistej, a także bezglutenowe, wytwarzane z nasion roślin strączkowych. Wszystkie surowce pochodzą z certyfikowanych upraw, wiele z nich znajduje się na terenie południowych Włoch. Wytwarzanie makaronu w jednym miejscu, od siewu roślin po finalny, opakowany produkt, jest wyraz troski o środowisko naturalne i wielopokoleniowe tradycje, tworzące włoską kulturę kulinarną. Makaron włoski jest jej sercem, a dzięki najwyższej jakości doznaniom smakowym posiada miliony zwolenników na całym świecie. Niezależnie od tego, czy preferujesz popularne bolognese, aromatyczną carbonarę czy minimalistyczne aglio e olio, makaron nitki bio sprawdzi się doskonale.
Wybierając ekologiczny makaron masz pewność, że serwujesz swojej rodzinie dania zawierające cenne składniki odżywcze, jak lizyna. Niskotemperaturowe suszenie roślin i makaronu pozwala na zachowanie tego ważnego aminokwasu. Lizyna jest budulcem białek, odpowiada też za wchłanianie wapnia w organizmie. Produkuje też L-karnitynę, biorąc udział w metabolizmie tłuszczów. To cały sekret figury Włoszek i odpowiedź na pytanie dlaczego są szczupłe, mimo makaronowej diety. Bogate w lizynę, ekologiczne makarony z organicznej pszenicy pozwalają na pofolgowanie sobie przy stole. Ale czy przepysznemu makaronowi można się oprzeć?
| Rodzaj makaronu | Charakterystyka | Zastosowanie kulinarne |
|---|---|---|
| Makaron nitki | Cienki, długi makaron, tłoczony na formach z brązu, co nadaje mu porowatą strukturę. Dzięki temu dobrze wchłania sosy i nie rozpada się po ugotowaniu. | Cienkie nitki są idealne do rosołu i zup. Grubsze nitki, takie jak spaghetti, pasują do sosów, w tym tradycyjnych włoskich, jak bolognese czy carbonara. |
| Makaron nitki Spaghetti | Klasyczny, długi, cienki makaron o okrągłym przekroju, symbol kuchni włoskiej. | Uniwersalny. Idealnie łączy się z sosem bolognese, carbonara, aglio e olio, a także z sosem pomidorowym. |
| Makaron nitki Spaghetti Chitarra | Makaron o kwadratowym przekroju, a nie okrągłym, wytwarzany za pomocą specjalnego przyrządu zwanego chitarra ("gitara"). | Jego porowata, szorstka powierzchnia idealnie chwyta gęste sosy, np. mięsne ragout. |
| Makaron nitki Spaghettoni | Grubszy, okrągły makaron niż standardowe spaghetti. Ma większą średnicę, co zapewnia pełniejszy smak i lepszą teksturę. | Doskonale pasuje do sosów na bazie oliwy z oliwek, ale również dobrze łączy się z gęstymi sosami, w tym mięsnymi i warzywnymi. |
| Makaron nitki Bucatini | Gruby, długi makaron w kształcie rurki. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa buco, co oznacza "dziurę". | Idealny do gęstych sosów, takich jak amatriciana, ponieważ otwór w środku pozwala makaronowi "wciągnąć" sos. |
| Makaron nitki Linguine | Długi, spłaszczony makaron, szerszy niż spaghetti. Nazwa oznacza "małe języki". | Świetnie łączy się z sosami na bazie owoców morza, pesto oraz sosami śmietanowymi, które dobrze przylegają do jego powierzchni. |

MAKARON SPAGHETTI CHITARRA BIO 500g L'Anima di Grano Pastificio Sorrentino

MAKARON SPAGHETTI INTEGRALE NITKI PEŁNOZIARNISTY BIO 500G L'Anima di Grano Pastificio Sorrentino

MAKARON LINGUINE NITKI BIO 500G L'Anima di Grano Pastificio Sorrentino







