Makaron drobny BIO
| Rodzaj makaronu | Charakterystyka | Zastosowanie kulinarne |
|---|---|---|
| Makaron drobny | Drobne, małe makarony o różnych kształtach, takich jak nitki, gwiazdki, czy malutkie rurki. Szybko się gotują i dobrze pasują do płynnych potraw. | Idealny do zup, bulionów i sałatek. |
| Makaron drobny Fregula | Sardyński makaron w kształcie małych, prażonych kuleczek, podobnych do kuskusu, ale o bogatszym smaku i innej teksturze. | Doskonały do dań z owocami morza (mule, małże, krewetki) i sosami na bazie pomidorów. Stosowany w zupach i sałatkach. |
| Makaron drobny Anelletti | Makaron pochodzący z Sycylii, o kształcie małych, gładkich pierścionków lub kółeczek. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa anello (pierścionek). | Tradycyjnie wykorzystywany do przygotowania sycylijskiej zapiekanki Anelletti al forno, często z sosem bolońskim i bakłażanami. |


