DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ocet balsamiczny BIO

( ilość produktów: 12 )

Ocet balsamiczny to wyjątkowy artykuł spożywczy, który doceniany jest na całym świecie zarówno przez szefów kuchni, jak i smakoszy. Jednocześnie jest to też produkt uniwersalny, ponieważ można go stosować zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Stanowi idealną bazę różnorodnych sosów, nadaje się jako dodatek do grillowanych warzyw czy pieczonych mięs, podkreśla smak ryb, ale z powodzeniem można go też zastosować w połączeniu z lodami, ciastami czy innymi deserami.

W ofercie naszego sklepu znajdziesz ocet balsamiczny bio wysokiej jakości, wyprodukowany przez renomowaną włoską firmę Aceto del Duca. Ten wyjątkowy, rodzinny producent z Półwyspu Apenińskiego wytwarza wysokogatunkowy ocet balsamiczny już od pięciu pokoleń, w tym od 1995 r. zajmuje się również produkcją octów ekologicznych. Octy tej marki charakteryzują się intensywnym, słodko-gorzkim smakiem, z lekką drewnianą nutą, co jest efektem tradycyjnego sposobu leżakowania octu w dębowych beczkach. Dostępny w sklepie ecowybrane.pl ocet balsamiczny bio marki Aceto del Duca dostępny jest w wielu wariantach. Ten tradycyjny produkt kuchni włoskiej został wyprodukowany z poszanowaniem lokalnej przyrody, w procesie zrównoważonej produkcji. Wszystkie octy balsamiczne bio z tej kategorii to naturalne produkty nie zawierające konserwantów, barwników ani innych dodatków chemicznych. Bez względu na to, na który z produktów tej marki się zdecydujesz, masz pewność, że stawiasz na ocet najwyższej jakości, charakteryzujący się fenomenalnymi walorami smakowymi.

Do czego służy ocet balsamiczny BIO z Modeny?

Ocet balsamiczny z Modeny jest wszechstronną przyprawą. Pochodzi z regionu Włoch Modena. Z tego powodu jest dobrze znanym dodatkiem dań włoskich. Jego wyjątkowy smak wzbogaca także dania polskie.

Ekologiczny ocet balsamiczny jest gęsty i aromatyczny. Wystarczy dosłownie kilka kropli, aby danie dotąd dobrze znane zyskało zupełnie nowy smak. Możesz zastąpić nim nawet całą kompozycję innych przypraw.

Do czego jednak użyć octu balsamicznego? Świetnie sprawdza się do przygotowywania marynat do mięs, ryb czy warzyw, które następnie usmażysz, upieczesz lub rzucisz na ruszt grilla. Ocet balsamiczny BIO jest podstawą wielu sosów do dań mięsnych czy rybnych. Spożywany na surowo najmocniej wzbogaca smak potraw. Z tego powodu używany jest także do dressingów do sałatek, a nawet do deserów.

Jak widzisz, ocet balsamiczny ma wiele zastosowań kulinarnych. Do tego jest bardzo wydajny. To jednak nie wszystko. Jego cenne właściwości możesz wykorzystać także do produkcji domowych kosmetyków.

Czy ocet balsamiczny BIO jest zdrowy?

Ocet balsamiczny podobnie jak ocet jabłkowy wykazuje właściwości prozdrowotne. Udowodniono jego właściwości przeciwgrzybicze. Ponadto zawiera w swoim składzie dużą ilość potasu. Jest zalecany osobom ze schorzeniami układu krążenia, ponieważ reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu wspiera prawidłową pracę serca.

To jednak nie wszystko. Ocet balsamiczny BIO wspiera osoby walczące o szczupłą sylwetkę. Przyspiesza przemianę materii i trawienie tłuszczów. Zawiera także małą ilość kalorii – zaledwie 88,2 na 100 gramów. Możesz zastąpić nim oliwę z oliwek i obniżyć tym samym kaloryczność dania. Stosowany zewnętrznie znacząco poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Ekologiczny ocet balsamiczny a ocet winny – różnice

Ocet winny, tak samo jak balsamiczny produkowany jest z winogron. Różnią się jednak surowcem wyjściowym. Do produkcji octu winnego stosuje się wino: białe, różowe lub czerwone. Z kolei tradycyjny ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego soku z winogron. Moszcz gotuje się, a następnie poddaje procesowi fermentacji octowej i alkoholowej. To jednak nie wszystko. Ocet balsamiczny jest następnie zamykany w beczkach i przez kilka lat, a nawet kilkanaście leżakuje, nabierając swojego intensywnego i niezwykłego aromatu.

Różnice pomiędzy octem winnym i balsamicznym można dostrzec już na pierwszy rzut oka. W zależności od wina, z którego się produkuje, winny ocet może mieć barwę białą lub czerwoną. Z kolei dobrej jakości, ekologiczny ocet balsamiczny jest niemal czarny, do tego jest gęsty za sprawą długiego leżakowania.

Widok
pixel