Kasze Ekologiczne Bio: gryczana, jęczmienna
Pełnowartościowe kasze bio coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. W pewien sposób to powrót do najlepszych tradycji oraz rewelacyjny sposób na uzupełnienie diety o cenne składniki odżywcze. Ekologiczne produkty posiadają wszystkie niezbędne certyfikaty, a uprawa roślin jest surowo kontrolowana, by dostarczać klientom tego wszystkiego, co najlepsze. I dlatego właśnie kasze bio, jakie oferujemy na ecowybrane.pl, są świetną alternatywą dla ryżu, ziemniaków czy makaronu. Stanowią bazę obiadowych oraz śniadaniowych dań, pojawiają się w ciastach i deserach oraz oczywiście sałatkach i zupach, a ich różnorodność sprawia, że już nigdy więcej w kuchni nie zagości monotonia. Kasze świetnie łączą się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Poza tym oczywiście są źródłem cennych dla organizmu wartości odżywczych oraz witamin, więc są bazą odpowiednio zbilansowanego jadłospisu dla dzieci i dorosłych. Przekonaj się, że warto sięgać po kasze ekologiczne!
Kasze bio - rodzaje
Wiele osób sięga po rozmaite kasze bio na co dzień. Inni wytrwale szukają ulubionych smaków i eksperymentują w kuchni – a jest z czym, bo w tym segmencie rynku jest naprawdę dużo możliwości. Z oczyszczonych ziaren powstaje kasza bulgur. Ma najniższy indeks glikemiczny. Dużą zawartością składników odżywczych wyróżnia się gryczana. Przede wszystkim ma bardzo dużo cennego dla układu pokarmowego błonnika. Kasza bio jaglana to bogactwo witamin z grupy B. Zawiera również lecytynę i substancje mineralne oraz pomaga zachować równowagę energetyczną organizmu. Kasza jęczmienna świetnie obniża cholesterol oraz dba o kondycję skóry. Jest bardzo popularna, więc pojawia się w wielu rozmaitych daniach. Poza tym Polacy chętnie sięgają po bogaty w selen kuskus, kaszę manną, która poprawia funkcjonowanie tarczycy i układu nerwowego oraz orkisz i Quinna, czyli komosę ryżową. Ta ostatnia jest szczególnie chętnie wybierana przez osoby na diecie bezglutenowej. Ma dużo przeciwutleniaczy oraz jest cennym źródłem węglowodanów. Poza tym kasze bio dzieli się również ze względu na stopnień przetworzenia.
Kasze ekologiczne, które wybrać?
Wyróżnia się więc niepalone, palone, mielone i grysik. Oczywiście im mniej surowce będą przetworzone, tym wartościowsze będą posiłki. Należy również zwracać uwagę na odpowiednie certyfikaty oraz pochodzenie produktów. Wszystkie kasze bio to smaczne i zdrowe podstawy rozmaitych dań, choć oczywiście zawartość poszczególnych składników oraz same aromaty będą się różnić. Warto jednak po nie sięgać, bo są wartościowym źródłem cennych substancji odżywczych. Przede wszystkim zawierają skrobię, białka i błonnik. Mają dużo minerałów takich jak potas, magnez, cynk, wapń oraz żelazo oraz witamin z grupy B, A, E i D. To także składniki o minimalnym stopniu przetworzenia. Poznaj kasze bio i makarony włoskie z naszego sklepu internetowego!