Kawa ziarnista Bio, ekologiczna
Bez wątpienia kawa ziarnista pozwala nam się cieszyć najświeższym aromatem i smakiem zaraz po zmieleniu. Jeżeli zależy nam na maksymalnej wonności i intensywności, to kawa ziarnista bio powinna być pierwszym wyborem. Można ją zmielić w młynku do kawy, a później użyć wybranego przyrządu do jej zaparzenia np. kawiarki, zaparzacza tłokowego, czyli french press, tygielka do kawy tureckiej, drippera lub chemexu. Możliwości jest sporo. Mielone ziarna będą też doskonałe do ekspresu kolbowego i przelewowego. Kawa ziarnista będzie też idealna do bezpośredniego napełnienia zbiornika w ekspresie ciśnieniowym. Kawa ziarnista ekologiczna jest również idealnym pomysłem na prezen dla prawdziwego smakosza.
Kawa ziarnista bio - ekologiczne uprawy
Najlepsza kawa ziarnista bio pochodzi z ekologicznych upraw, które są wolne od zanieczyszczeń środowiska, pestycydów oraz sztucznych nawozów. Gospodarstwa, na których jest uprawiona, czerpią pełnymi garściami z tradycji. Ziarna często są zbierane ręcznie. Wynika to z wielu czynników, ale głównie z faktu, że kawa bio jest uprawiana w wysokich partiach gór, gdzie możliwość użycia maszyn rolniczych bywa bardzo ograniczona. Ręczne zbiory pozwalają na doskonałą selekcję ziaren już na początkowym etapie, dzięki czemu ich jakość jest bardzo dobra. Gospodarstwa, których produktem jest kawa ziarnista bio, działają z poszanowaniem praw pracowniczych oraz pracy ludzkich rąk.
Kawa ziarnista ekologiczna - pochodzenie
Kawa ziarnista ekologiczna to nie tylko napój. To również styl życia. W naszej ofercie znajduje się wiele rodzajów kawy ziarnistej bio. Istnieją nawet opcje bezkofeinowe, dla osób, które unikają kofeiny i to bez wpływu na doskonały smak. Ziarna pochodzą z różnych upraw, z całego świata, aby dostarczyć różnych przeżyć smakowych. Zobacz, gdzie produkowana jest nasza kawa ekologiczna ziarnista:
- Honduras,
- Indie,
- Meksyk,
- Sumatra,
- Flores,
- Etiopia,
- Peru.
Rodzaje kawy ziarnistej
Wśród rodzajów dobrej kawy ziarnistej dostępnej w naszym asortymencie warto wymienić mieszankę Puro Peru, która zawiera wyłącznie ziarna pochodzące z Peru. Cała uprawa odbywa się na terenach leśnych, u podnóża pasma górskiego Andów. Kawa ta charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością oraz niezwykle intensywnym smakiem z nutą czekolady. Inną mieszankę smaków i aromatów prezentuje kawa Puro Messico, której ziarna pochodzących wyłącznie z Meksyku. Kawa ta uprawiana jest w rejonie Chiapas na wysokości 1600 m n.p.m. Dziewicze, czyste środowisko i okoliczne lasy wpłynęły w istotny sposób na jej niezwykły smak, który jest lekko słodki z wyczuwalnymi nutami jagód i orzechów laskowych oraz delikatną i zrównoważoną kwasowością. Inne mieszkanki z firmy Caffe Pazzini to Opere Brown oraz Opere Black. Pamięaj, że nic tak dobrze nie działa z rana, jak kawa ekologiczna ziarnista.