Makaron rurki BIO, cannelloni
Rurki to makaron, który stwarza niezliczone możliwości eksperymentowania. Makaron rurki bio, w zależności od rozmiaru, można podawać polany sosami lub faszerowany. Wyśmienicie komponuje się z rybami, mięsem i oczywiście dobrej jakości parmezanem. Polecamy zapiekanie go z warzywami i różnymi gatunkami serów – wyczarujesz w ten sposób pyszne zapiekanki we włoskim stylu. Spróbuj i przekonaj się, że rurki to makaron dla Ciebie!
Prostota włoskiej kuchni
Włoska kuchnia ma miliony zwolenników na całym świecie. Śródziemnomorski styl kulinarny obfituje w proste składniki doskonałej jakości: dojrzałe w słońcu, mięsiste pomidory, niezastąpioną w smaku oliwę z oliwek, słodką paprykę, ryby i owoce morza oraz cały wachlarz ziół. To właśnie one nadają potrawą oryginalny smak nie do podrobienia. Chyba nikt nie potrafi wyobrazić sobie kuchni włoskiej bez bazylii czy oregano. Nie byłaby tak wspaniała, gdyby nie tymianek, rozmaryn, estragon i cząber. Dla podkręcenia smaku dań stosuje świeże zioła, ale suszone równie dobrze go podkreślą – aromaty w nich zawarte są silnie skoncentrowane. Włoska kuchnia to też produkty sypkie np. makaron długie rurki, które będą kanwą dla wielu pysznych dań.
Rurki cannelloni czy calamarata? Oto jest pytanie
Pod hasłem makaron rurki bio kryje się włoska pasta o różnej długości i średnicy. W ofercie Eco Wybrane proponujemy zarówno makarony o szerokim przekroju, jak cannelloni, jak i mniejsze rigatoncini. Wszystkie wytwarzane są w certyfikowanych, niewielkich manufakturach na terenie Włoch, a pszenica, jak i inne warzywa, z których powstają najpyszniejsze makarony, pochodzą z ekologicznych upraw na południu Włoch. Zarówno jakość roślin, jak i sposób ich przetwarzania na potrzeby mąki, procentują idealną konsystencją makaronu i wspaniałym smakiem, docenianym przez znawców i ekspertów włoskiej kuchni na całym świecie. Naszym hitem sprzedażowym jest makaron duże rurki, koniecznie poznaj jego smak!
Jak gotować makaron rurki
Dlaczego makaron włoski jest tak pyszny? Sekretem nie są dodatki, lecz właśnie makaron Rurki duże typu cannelloni stworzone są do nadziewania zarówno warzywami, jak i mięsem. Do makaronu o tej średnicy kulka minimozzarelli mieści się idealnie, podobnie jak koktajlowy pomidorek. Proste? A jakie pyszne! Ułóż tak nadziane cannelloni w żaroodpornym naczyniu, polej marinarą z przyprawami, posyp serem i zapiecz. Doskonałą włoską zapiekankę przygotujesz w kilka minut. W podobny sposób możesz wykorzystać makaron calamarata, z tym, że – ze względu na jego krótszą długość – ustaw rurki pionowo w naczyniu, a następnie nafaszeruj. Mniejsze rodzaje makaronu, np. fusili, wspaniale komponują się z kolorowym pesto, oliwą z czosnkiem czy też delikatnymi, kremowymi sosami.