DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawa bezkofeinowa BIO

( ilość produktów: 10 )

Dla prawdziwych fanów kawy, którzy nie mogą z różnych powodów spożywać kofeiny lub powinni jej unikać, stworzyliśmy wyjątkową kategorię kaw bezkofeinowych. Alternatywą dla nich jest również kawa zielona bio, która ma obniżoną zawartość kofeiny. Kawa bezkofeinowa jest produkowana m.in. z ziaren, które są selekcjonowane już na etapie segregacji ziaren. W większości przypadków kawa bezkofeinowa smakuje praktycznie tak samo jak ta z kofeiną. Dlatego nie ma co się martwić, że utraci swój wyjątkowy aromat i smak. W naszej ofercie znajduje się kawa bez kofeiny w formie ziaren, mielona lub rozpuszczalna, a także zbożowa.

Jakie są rodzaje kawy bezkofeinowej?

Jednym z najpopularniejszych rodzajów kawy bezkofeinowej są te zbożowe. Firma Caffe Pazzini, która jest dostępna w naszej ofercie, produkuje wysokiej jakości kawy z cykorii oraz jęczmienia. Oprócz doskonałego smaku bezkofeinowa kawa ma wiele innych walorów. Na ten przykład napar z jęczmienia ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę jelit i trawienie. Jęczmień jest niezwykle bogaty w witaminy i minerały. Zawarte w nim potas, magnez i cynk wspierają układ nerwowy oraz koncentrację, a fosfor wspiera układ kostny oraz zęby. Jęczmień wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Inną opcją jest kawa bio wytworzona z cykorii, która posiada lekko gorzki posmak. Wyczuwalna jest też delikatna nuta karmelu. Ten napój również posiada sporo zdrowotnych walorów np. dzięki zawartości soli mineralnych, błonnika i polifenoli pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie, poprawia pracę jelit i wątroby. Ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu przeciwdziała starzeniu się komórek.

Kawa zielona, czy kawa bez kofeiny?

Kawa zielona bio zawiera śladowe ilości kofeiny, jest więc naturalnym wyborem dla osób, na które źle działa lub jej unikają w swojej diecie. Ziarna tej kawy były poddawane innej obróbce, a dokładnie długotrwałemu suszeniu, tak więc po jej spożyciu kofeina jest uwalniana stopniowo w małych dawkach. Dodaje to energii na cały dzień. Kawa zielona ma też nieco inny smak, niż ta tradycyjnie palona. Mianowicie jest on mniej kwaśny, wynika to z tego, że ma wyższe pH. Warto wspomnieć również o jej drogocennych, prozdrowotnych właściwościach. Kawa zielona bio ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, reguluje poziom cholesterolu, trójglicerydów, wchłanianie tłuszczu i obniża ciśnienie krwi. Pomaga także w walce ze stresem. Kawa zielona jest bogata m.in. w minerały, witaminy z grupy B, kwas garbnikowy, kwas ferulowy, kwasy omega 3 i 6.

Widok
pixel