Makaron świderki i spiralny BIO – idealny do sosów i sałatek
Popularny makaron świderki, a po włosku fusilli lub festoni, w zależności od rozmiaru, nie ma sobie równych w kuchni. W zależności od dodatków potrafi być wykwintną przystawką na imprezie, podstawą rodzinnej kolacji czy składnikiem sałatki do grillowanego mięsa.
Makaron świderki a foodpairing – gotuj jak szef kuchni
Włoski makaron dobrej jakości nie potrzebuje wielu dodatków. W ofercie Eco Wybrane proponujemy makarony rzemieślnicze z najwyższej półki, jak makaron świderki bio. Do wyczarowania pysznego dania wystarczy nieco oliwy z oliwek, czosnku i świeżych ziół, ale zachęcamy do eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków. Szefowie kuchni, komponując swoje autorskie dania, korzystają z tzw. drzewek foodpairingowych. Co to takiego? Wizualna reprezentacja uzupełniających się połączeń smakowych. Główny składnik jest trzonem drzewka, a odchodzące gałęzie to składniki, które najlepiej uwydatniają jego smak. Sposób dopasowania ma związek z zawartością molekuł w składnikach i jest opracowywany w warunkach laboratoryjnych. W ten sposób kulinarna zmiana paradygmatu dzieje się na naszych oczach, a składniki takie jak truskawki i bekon czy jabłko z czosnkiem okazują się parami idealnymi. Metodę szefów kuchni możesz z powodzeniem przenieść do swojej własnej z pomocą takich produktów jak makaron świderki. Delikatny i neutralny smak makaronu jest idealną bazą.
Tradycyjny proces wytwarzania makaronu świderki
Makaron świderki z naszej oferty wytwarzany jest na południu Włoch tradycyjnymi metodami, m.in. przy użyciu sit z brązu do suszenia zbóż i nasion roślin strączkowych. Ten powolny proces suszenia makaronu jest efektem wielowiekowej tradycji, która przechodzi z pokolenia na pokolenie i jest częścią włoskiej tożsamości. Powolne suszenie w niższych temperaturach nadaje makaronowi rozpoznawalny bladożółty kolor i zachowuje całą esencję smaku. Dzięki sitom z brązu powierzchnia makaronu świderki ma zachowaną specyficzną strukturę: jest lekko pomarszczona i szorstka, co zapewnia optymalną przyczepność sosu.
Surowce, z których powstaje nasz włoski makaron, pochodzą od wyselekcjonowanych partnerów włoskich producentów. To zrównoważone i ekologiczne rolnictwo. Wysokie standardy produkcji są wynikiem przestrzegania i doskonalenia tradycyjnych metod pracy. Zboża i rośliny strączkowe używane do produkcji naszych makaronów i mąki są certyfikowane. Przetwarzanie ziaren uwzględnia naturalność produktu, aby zachować nienaruszone właściwości organoleptyczne i zachować wartość odżywczą składników. Fusilli makaron to klasyk, który warto zaprosić do swojego domu!

MAKARON TROFIE LIGURI BIO 500g Fontana Formiello

MAKARON FUSILLI świderki BIO 500g L'Anima di Grano Pastificio Sorrentino

MAKARON FESTONI INTEGRALI ŚWIDERKI PEŁNOZIARNISTY BIO 500g L'Anima di Grano Pastificio Sorrentino
