Oliwa z oliwek BIO
Od lat oliwa z oliwek bio jest ważnym składnikiem w kuchni oraz w kosmetyce. Jej cenne właściwości oraz doskonały smak doceniają ludzie na całym świecie i z pewnością korzeni należy szukać w Basenie Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie, gdzie drzewka oliwne są uprawiane od 5,5 tysiąca lat. Sama gałązka ma też wymiar symboliczny. Oznacza pokój, witalność, odporność. Z pewnością oliwa z oliwek bio, jaką oferujemy na ecowybrane.pl, to składnik, który zawdzięczamy popularności kuchni włoskiej i greckiej. Oczywiście coraz częściej płynne złoto jest wykorzystywane także w rodzimych daniach. Trudno bowiem nie docenić zarówno walorów smakowych oraz nie dostrzegać cennych substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spróbuj, jak bio oliwa z oliwek i poczęstuj nią swoich znajomych!
Oliwa z oliwek bio - rodzaje
Najbardziej wartościowa jest oczywiście ekologiczna oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. Ta najlepsza jest wytwarzana mechanicznie (bez podgrzewania) ze świeżych zbiorów dojrzałych oliwek. Je dzieli się ze względu na czas zerwania. Te z końca września są zielone, a powstała z nich oliwa ma wyrazisty zielony kolor oraz trawiasty aromat – bywa lekko gorzka i pikantna. Bio oliwa z oliwek zawdzięcza ten posmak wysokiej zawartości cennych polifenoli. Czarne oliwki są zbierane dopiero w lutym. Z nich powstaje łagodniejsza oliwa o bardziej żółtym kolorze. W każdym wariancie jest to jeden z najwartościowszych tłuszczy roślinnych. Oczywiście trzeba również pamiętać o tym, że zawiera bardzo dużo kalorii oraz cennych składników mineralnych takich jak fosfor, potas, żelazo, cynk, fosfor, witaminy grupy B, C oraz A, D, E i K. Wartościowa oliwa z oliwek bio to przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone. Zawiera kwas oleinowy, który łagodzi stany zapalne. Poza tym płynny dobry tłuszcz będzie chronić przed chorobami serca i miażdżycą oraz obniży ciśnienie.
Dobroczynne działanie oliwy z oliwek
Ekologiczna oliwa z oliwek wyskazuje także działanie przeciwnowotworowe oraz ma korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową. Tym samym oliwa wyrównuje doskonale poziom glukozy we krwi, co jest niezwykle istotne przy profilaktyce cukrzycy. Naturopaci stosują ją także do zabiegów oczyszczania wątroby, a w kosmetyce pozwala zadbać o nawilżoną, odżywioną i zregenerowaną skórę. Ekologiczna oliwa z oliwek bio jest pozyskiwana ze sprawdzonych upraw, które są stale kontrolowane. I dlatego można być pewnym, że w puszce lub w butelce o pojemności 500 ml lub 750 ml znajdzie się to co najcenniejsze. Dzięki temu przy gotowaniu oraz zabiegach pielęgnacyjnych można skutecznie uzupełniać wartościowe dla człowieka substancje. Zobacz, jak smakuje bio oliwa, którą kupisz w naszym sklepie online. Poznaj również smak innych naszych produktów takich jak ocet balsamiczny który idealnie nadaje się do włoskich dań i nadaje im wyjątkowego smaku.