Ocet jabłkowy BIO
Ekologiczny ocet jabłkowy jest produktem znanym i powszechnie stosowanym od wieków. Już w starożytności doceniano jego właściwości i oddziaływanie na ludzki organizm. Przy wyborze octu warto zwrócić uwagę na produkty najwyższej jakości. W tej kategorii sklepu Ecowybrane.pl znajdziesz ocet jabłkowy BIO wytwarzany z ekologicznych jabłek.
Ekologiczny ocet jabłkowy – co to jest?
Ocet jabłkowy BIO jest produktem fermentacji soku lub cydru jabłkowego. Pod wpływem działania drożdży i bakterii octowych zachodzą dwa rodzaje fermentacji: alkoholowa i octowa. W ich wyniku powstaje produkt spożywczy niealkoholowy o szerokim zastosowaniu i bogatym składzie.
W tej kategorii naszego sklepu znajdziesz najwyższej jakości ekologiczny ocet jabłkowy. W przeciwieństwie do innych produktów dostępnych w sklepie sok służący do produkcji octu pozyskiwany jest z jabłek z upraw ekologicznych. Masz zatem pewność, że końcowy produkt pozbawiony jest wszelkiej chemii stosowanej w uprawach przemysłowych do ochrony roślin lub ich nawozu.
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy zawiera szereg witamin, składników mineralnych i antyoksydantów pochodzących z jabłek i drożdży. Ponadto znajdziesz w jego składzie liczne kwasy pozytywnie oddziałujące na organizm ludzki np. chlorogenowy, propionowy, jabłkowy czy cytrynowy.
Wprowadzając do swojej codziennej diety ocet jabłkowy, uzupełniasz swój organizm nie tylko o cenne składniki. Produkt ten wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, szczególnie na bakterie E-coli. Ponadto pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, wspomaga pracę serca i proces odchudzania. Stosowany zewnętrznie przyczynia się do poprawy kondycji skóry.
Najcenniejszy jest ocet jabłkowy BIO otrzymywany w wyniku fermentacji ekologicznych jabłek. Surowce pochodzą z gospodarstw mających europejski certyfikat zielonego liścia. Decydując się na ekologiczny ocet jabłkowy, możesz być pewny, że jest to produkt najwyższej jakości.
Czy ocet jabłkowy BIO jest zdrowy?
Podobnie jak ocet winny, ocet jabłkowy należy do produktów zdrowych i polecanych przez dietetyków czy lekarzy. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie tak samo jak ocet balsamiczny. Dzięki temu wpływa na kondycję organizmu zarówno od wewnątrz, poprawiając pracę narządów, jak i od zewnątrz, pomagając się uporać np. z niedoskonałościami skóry.
Po ocet jabłkowy powinny sięgnąć szczególnie osoby odchudzające się, ponieważ przyspiesza tempo przemiany materii. Ocet jabłkowy BIO jest także doskonałym uzupełnieniem diety cukrzyków, ponieważ wspomaga regulację poziomu cukru we krwi. Kto jeszcze powinien wprowadzić go do swojej diety? Osoby o wysokim poziomie cholesterolu i narażonych na wystąpienie miażdżycy. Według badań wynika, że regularne picie octu pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także obniżyć ciśnienie. Wszystko to działa prewencyjnie na choroby serca i układu krążenia.
Jak rozpoznać dobry ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy znajdziesz w osiedlowych sklepach spożywczych, supermarketach i specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Dostępnych jest wiele produktów zarówno czystych, jak i z dodatkami. Jak wśród nich rozpoznać ten dobry?
Na jakość octu wpływają przede wszystkim surowce, z których jest produkowany, dlatego wybieraj jedynie ekologiczny ocet jabłkowy z certyfikatami jakości umieszczonymi na etykietach. W ich przypadku jabłka pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie nie stosuje się chemicznych oprysków czy nawozów.
W sklepie EcoWybrane znajdziesz ocet jabłkowy BIO najwyższej jakości. Jednym z czołowych producentów octu jest Guerzoni. Jest to gospodarstwo ekologiczne we Włoszech, które zajmuje się także produkcją octów winnych czy balsamicznych.
Ocet jabłkowy BIO to znakomity dodatek kulinarny, który nadaje potrawom głębię smaku i wzbogaca ich walory zdrowotne. Wykorzystaj go do tworzenia lekkich dressingów do sałatek, aromatycznych marynat do mięsa, ryb oraz warzyw, a także jako bazę do oryginalnych sosów. Jego wyrazisty, lekko cierpki smak świetnie uzupełnia zupy warzywne i nadaje wyrazisty akcent.
Chcesz urozmaicić swoją dietę? Wykorzystaj włoski ocet z jabłek do odżywczych napojów, które można delikatnie dosłodzić miodem dla złagodzenia kwaskowatości. Dodaj przyprawy z octem jabłkowym, by wzbogacić dania. Jest również niezastąpiony w przygotowywaniu domowych pikli, które dzięki niemu zyskują głęboki, wyrazisty smak, utrzymując jednocześnie swoją naturalną chrupkość. W pastach kanapkowych ocet jabłkowy BIO działa jak kulinarne „dopełnienie”, uwydatniając intensywność składników, takich jak świeże zioła, pieczone warzywa czy różne rodzaje serów.