DARMOWA DOSTAWA od 150 zł | WYSYŁKA w 24h

Zamówienia złożone do 12:00 (pon-pt) wysyłamy tego samego dnia

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jakie są rodzaje octu i do czego pasują?

2022-01-15
Jakie są rodzaje octu i do czego pasują?

Ocet jabłkowy, ryżowy, winny, balsamiczny – w sprzedaży dostępne są różne rodzaje octu. Każdy ma nieco inny smak i właściwości. Zastanawiasz się, który z nich będzie najlepiej pasował do danej potrawy? Poniżej znajdziesz garść informacji na temat różnych rodzajów octów oraz produktów, z którymi najlepiej je łączyć.

Ocet – sposób produkcji i rodzaje

Ocet to produkt, który znany jest od starożytności. W dawnych czasach używano go podobnie jak dziś do przygotowywania potraw. Już wtedy pojawiły się różne wersje smakowe – ocet o aromacie miodu i owoców.

Oprócz tego, że był to produkt stosowany w kuchni, używano go również jako lekarstwo. Mieszkańcy starożytnego Egiptu podawali go osobom, które chorowały na gangrenę, zmagały się z bólem uszu i brakiem apetytu lub zatruły się grzybami. Sam Hipokrates zalecał, aby stosować ocet zewnętrznie na owrzodzenia i rany, a także wewnętrznie (w postaci napoju) w przypadku dolegliwości ze strony układu oddechowego i pokarmowego oraz gorączki.

Różne oblicza octu

Do produkcji octu potrzebny jest dowolny substrat cukrowy. Jest on poddawany procesowi podwójnej fermentacji – zakwaszającej lub alkoholowo-kwaśnej. W zależności od tego, jaki surowiec został użyty do produkcji, wyróżnia się 3 kategorie octów:

  • owocowe (m.in. winny, jabłkowy, bio ocet z granatu),
  • zwierzęce (m.in. miodowy),
  • roślinne (m.in. ryżowy).

Oprócz wyżej wymienionych, w sprzedaży dostępne są również inne produkty o np. ocet sherry. Jak sama nazwa mówi, powstaje na bazie trunku znanego na całym świecie. Wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza temu, że leżakuje minimum pół roku w kasztanowych lub dębowych beczkach. Ma delikatny, orzechowy zapach dlatego doskonale nadaje się do przygotowywania deserów (szczególnie z cytrusami), a także marynat i zimnych sosów.

Ocet jabłkowy, z granatu winny, balsamiczny i inne – z jakimi produktami je łączyć?

Jakie walory smakowe ma ocet balsamiczny, winny, jabłkowy itd.? Z jakimi produktami najlepiej je łączyć? Sprawdź poniższe wskazówki!

Ocet jabłkowy

Wyróżnia się owocowo-kwasowym smakiem, jabłkowym aromatem oraz żółtą barwą. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek, w której uczestniczą bakterie z rodziny Acetobacter. Jest to produkt, którego właściwości kulinarne i prozdrowotne są znane i cenione od lat. Ostatnio znów mówi się o nim dużo, ponieważ pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.

Ocet z granatu

Ocet jabłkowy, balsamiczny, winny są dość dobrze znane. A czy słyszałeś o wyjątkowym produkcie, jakim jest bio ocet z granatu? Jeśli nie to warto go poznać! Granat, z którego jest zrobiony to jedno z najlepszych źródeł polifenoli – składników opóźniających proces starzenia i obniżających ryzyko wielu chorób. Nie bez powodu nazywany jest przez niektórych „owocem życia”.

Na uwagę zasługuje także oryginalny słodko-kwaśny smak tego octu. Doskonale sprawdza się w sałatkach, daniach mięsnych (szczególnie tych z dziczyzną), a także deserach.

Ocet winny

Ocet winny powstaje na bazie białego lub czerwonego wina. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje tego produktu. Najwyższą jakością charakteryzują się te, które produkowane są metodą orleańską i dojrzewają w drewnianych beczkach przez dłuższy czas. Największym uznaniem cieszy się m.in. ocet szampański produkowany we Francji lub włoski, który powstaje na bazie szczepu winogron o nazwie „pinot grigio”.

Do czego dodawać ocet winny? Jego smak i aromat świetnie pasuje do serów pleśniowych, wołowiny, a także dziczyzny (przygotujesz z niego pyszną marynatę do mięs). Doskonale sprawdza się również jako składnik sosu m.in. słodko-pikantnego chutney lub popularnego winegret (aby go przygotować, wystarczy wymieszać ocet z oliwą z oliwek extra virgin, sokiem z cytryny, musztardą, odrobiną soli i pieprzu).

Ocet balsamiczny

Powstaje na bazie moszczu białych winogron (zazwyczaj jest to odmiana „Trebbiano”), który jest gotowany, a potem poddawany fermentacji. W tym przypadku sposób produkcji wygląda nieco inaczej niż w przypadku innych octów – fermentacja octowa i alkoholowa zachodzą w jednym czasie. Po zakończeniu tego procesu ocet leżakuje w beczkach z drewna. Jego smak zmienia się wraz z upływem lat. Najdroższe produkty, cieszące się dużym uznaniem na całym świecie leżakują nawet 100 lat!

Ocet balsamiczny wyróżnia się ciemnym kolorem i wyjątkowym aromatem, który pasuje do wielu produktów. Możesz dodać go m.in. do dań na bazie drobiu i czerwonego mięsa oraz ryb. Zaskakujące jest to, że jego smak dobrze komponuje się nawet z owocami np. gruszkami, truskawkami, ananasem.

Ocet to produkt o różnych obliczach, który zaskakuje smakiem i aromatem. Warto pamiętać o tym, że oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera cenne składniki o korzystnym wpływie na zdrowie. Dlatego, nawet jeśli któryś z octów nie przypadnie Ci do gustu, spróbuj z innymi rodzajami i dodawaj je do marynat, sałatek warzywnych, a nawet deserów.

pixel