Makaron świderki BIO
Popularny makaron świderki, a po włosku fusilli lub festoni, w zależności od rozmiaru, nie ma sobie równych w kuchni. W zależności od dodatków potrafi być wykwintną przystawką na imprezie, podstawą rodzinnej kolacji czy składnikiem sałatki do grillowanego mięsa.
Makaron świderki a foodpairing – gotuj jak szef kuchni
Włoski makaron dobrej jakości nie potrzebuje wielu dodatków. W ofercie Eco Wybrane proponujemy makarony rzemieślnicze z najwyższej półki, jak makaron świderki bio. Do wyczarowania pysznego dania wystarczy nieco oliwy z oliwek, czosnku i świeżych ziół, ale zachęcamy do eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków. Szefowie kuchni, komponując swoje autorskie dania, korzystają z tzw. drzewek foodpairingowych. Co to takiego? Wizualna reprezentacja uzupełniających się połączeń smakowych. Główny składnik jest trzonem drzewka, a odchodzące gałęzie to składniki, które najlepiej uwydatniają jego smak. Sposób dopasowania ma związek z zawartością molekuł w składnikach i jest opracowywany w warunkach laboratoryjnych. W ten sposób kulinarna zmiana paradygmatu dzieje się na naszych oczach, a składniki takie jak truskawki i bekon czy jabłko z czosnkiem okazują się parami idealnymi. Metodę szefów kuchni możesz z powodzeniem przenieść do swojej własnej z pomocą takich produktów jak makaron świderki. Delikatny i neutralny smak makaronu jest idealną bazą.
Tradycyjny proces wytwarzania makaronu świderki
Makaron świderki z naszej oferty wytwarzany jest na południu Włoch tradycyjnymi metodami, m.in. przy użyciu sit z brązu do suszenia zbóż i nasion roślin strączkowych. Ten powolny proces suszenia makaronu jest efektem wielowiekowej tradycji, która przechodzi z pokolenia na pokolenie i jest częścią włoskiej tożsamości. Powolne suszenie w niższych temperaturach nadaje makaronowi rozpoznawalny bladożółty kolor i zachowuje całą esencję smaku. Dzięki sitom z brązu powierzchnia makaronu świderki ma zachowaną specyficzną strukturę: jest lekko pomarszczona i szorstka, co zapewnia optymalną przyczepność sosu.
Surowce, z których powstaje nasz włoski makaron, pochodzą od wyselekcjonowanych partnerów włoskich producentów. To zrównoważone i ekologiczne rolnictwo. Wysokie standardy produkcji są wynikiem przestrzegania i doskonalenia tradycyjnych metod pracy. Zboża i rośliny strączkowe używane do produkcji naszych makaronów i mąki są certyfikowane. Przetwarzanie ziaren uwzględnia naturalność produktu, aby zachować nienaruszone właściwości organoleptyczne i zachować wartość odżywczą składników. Fusilli makaron to klasyk, który warto zaprosić do swojego domu!