DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapraszamy do sklepów w Warszawie: Żoliborz i Wola

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Makaron świderki BIO

( ilość produktów: 5 )

Popularny makaron świderki, a po włosku fusilli lub festoni, w zależności od rozmiaru, nie ma sobie równych w kuchni. W zależności od dodatków potrafi być wykwintną przystawką na imprezie, podstawą rodzinnej kolacji czy składnikiem sałatki do grillowanego mięsa.

Makaron włoski a foodpairing – gotuj jak szef kuchni

Włoski makaron dobrej jakości nie potrzebuje wielu dodatków. W ofercie Eco Wybrane proponujemy makarony rzemieślnicze z najwyższej półki, jak makaron świderki bio. Do wyczarowania pysznego dania wystarczy nieco oliwy z oliwek, czosnku i świeżych ziół, ale zachęcamy do eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków. Szefowie kuchni, komponując swoje autorskie dania, korzystają z tzw. drzewek foodpairingowych. Co to takiego? Wizualna reprezentacja uzupełniających się połączeń smakowych. Główny składnik jest trzonem drzewka, a odchodzące gałęzie to składniki, które najlepiej uwydatniają jego smak. Sposób dopasowania ma związek z zawartością molekuł w składnikach i jest opracowywany w warunkach laboratoryjnych. W ten sposób kulinarna zmiana paradygmatu dzieje się na naszych oczach, a składniki takie jak truskawki i bekon czy jabłko z czosnkiem okazują się parami idealnymi. Metodę szefów kuchni możesz z powodzeniem przenieść do swojej własnej. Delikatny i neutralny smak makaronu jest idealną bazą.

Tradycyjny proces wytwarzania makaronu

Makaron włoski z naszej oferty wytwarzany jest na południu Włoch tradycyjnymi metodami, m.in. przy użyciu sit z brązu do suszenia zbóż i nasion roślin strączkowych. Ten powolny proces suszenia makaronu jest efektem wielowiekowej tradycji, która przechodzi z pokolenia na pokolenie i jest częścią włoskiej tożsamości. Powolne suszenie w niższych temperaturach nadaje makaronowi rozpoznawalny bladożółty kolor i zachowuje całą esencję smaku. Dzięki sitom z brązu powierzchnia makaronu ma zachowaną specyficzną strukturę: jest lekko pomarszczona i szorstka, co zapewnia optymalną przyczepność sosu.

Surowce używane do produkcji makaronu z naszej oferty pochodzą od wyselekcjonowanych partnerów włoskich producentów. To zrównoważone i ekologiczne rolnictwo. Wysokie standardy produkcji są wynikiem przestrzegania i doskonalenia tradycyjnych metod pracy. Zboża i rośliny strączkowe używane do produkcji naszych makaronów i mąki są certyfikowane. Przetwarzanie ziaren uwzględnia naturalność produktu, aby zachować nienaruszone właściwości organoleptyczne i zachować wartość odżywczą składników.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel