DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Do czego i jak używać octu balsamicznego? Poradnik dla miłośników wykwintnej kuchni

2023-07-03
Do czego i jak używać octu balsamicznego? Poradnik dla miłośników wykwintnej kuchni

Ocet balsamiczny to dodatek, który potrafi podkręcić smak wielu potraw. Szczególnie często używa się go w wykwintnej kuchni, gdzie liczą się wyjątkowych doznań i nowoczesne połączenia. Jak używać octu balsamicznego do gotowania? Czy jest on zdrowy dla naszego organizmu? Z jakimi składnikami komponuje się najlepiej? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Jak powstaje ocet balsamiczny i do czego go użyć?

Ocet balsamiczny to smoliście czarna, gęsta ciecz, która jest bardzo często wykorzystywana w kuchni. Przygotowuje się go z moszczu winogronowego, czyli wyciśniętego soku z winogron. Moszcz ten jest stopniowo gotowany w celu jego zagęszczenia, a następnie całość umieszcza się w drewnianych beczkach, gdzie zachodzi proces naturalnej fermentacji. Później ocet tego typu leżakuje i dojrzewa przez dłuższy czas. Ocet balsamiczny bio można wykorzystać do wielu różnych potraw. Idealnie pasuje do past, ryżu, mięs, owoców morza, jabłek czy gruszek podawanych na wytrawnie. Nierzadko używa się go także do deserów, szczególnie tych z wykorzystaniem truskawek.

Czy ocet balsamiczny jest zdrowy?

Spożywanie octu balsamicznego jest jak najbardziej bezpieczne dla naszego organizmu. Co więcej, często mówi się o tym, że wspiera on nasze codzienne funkcjonowanie, ponieważ wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Na co jest dobry ocet balsamiczny? Poprawia on wygląd skóry, włosów i paznokci, a także dobrze wpływa na florę jelitową. Jest to również produkt, który ulepsza smak wielu dań, np. sałatek, a zawiera bardzo małą ilość kalorii. Jedna łyżka to około 5 kcal, więc znacznie mniej niż gotowe popularne sosy czy np. oliwa z oliwek bio, której łyżka zawiera około 90 kcal. Niektóre osoby decydują się także na to, aby spożywać ten ocet samodzielnie. Jak pić ocet balsamiczny? Część ludzi rozcieńcza go z wodą, inni wypijają łyżkę po tłustym posiłku, a jeszcze inny decydują się zastosować ocet balsamiczny na czczo. Zanim jednak zdecydujesz się wprowadzić którąkolwiek z tych opcji, warto skonsultować tę kwestię z lekarzem.

Wybór octu balsamicznego a zastosowanie

Zastanawiasz się, do czego ocet balsamiczny sprawdzi się najlepiej? Oczywiście wszystko zależy od rodzaju, który wybierzesz. Wyróżnia się dwa rodzaje octu balsamicznego:

  • Tradycyjny Ocet Balsamiczny z Modeny lub z Reggio Emilia ChNP (Aceto Tradizionale di Modena o di Reggio Emilia DOP)
  • Ocet Balsamiczny z Modeny ChOG (Aceto Balsamico di Modena IGP).

Różnią się one między sobą sposobem produkcji i czasem leżakowania w beczkach. Ten pierwszy przechowywany jest od 12 do nawet 25 lat, zanim trafi w ręce klientów! Ten drugi od 60 dni do 3 lat. Czas leżakowania wpływa rzecz jasna na smak i aromat, ale obie opcje świetnie komponują się z różnymi daniami. Tradycyjny Ocet Balsamiczny pasuje np. do włoskich serów czy ravioli. Dobrym pomysłem jest też polanie nim truskawek. Z kolei, do czego używać aceto balsamico di Modena? Świetnie sprawdzi się on do sałatek czy deserów lodowych.

Z czym najlepiej smakuje ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny zastosowanie ma naprawdę szerokie. Tak jak już wspomnieliśmy, jest na tyle ciekawy, jeśli chodzi o smak, że pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Jest to jeden z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o sałatki, ponieważ nawet trzyskładnikowa kompozycja, skropiona tym octem, nabiera wykwintnego charakteru. Szczególnie dobrze komponuje się też z włoskimi serami i orzechami. Warto również wspomnieć, że aromat rewelacyjnie podbije smak włoskiego makaronu bio z krewetkami czy risotto z owocami morza. Pamiętaj jednak, że ważne jest także to, jak używać octu balsamicznego, aby potrawy zyskiwały dodatkowy wymiar smakowy, ale nie były zdominowane przez ten produkt. W tradycyjnej kuchni włoskiej wykorzystuje się go samodzielnie. Nie jest więc on zazwyczaj częścią żadnego sosu czy marynaty, tylko elementem, którym skrapia się potrawę w ramach jej zwieńczenia. Jeśli jednak nie chcesz wykorzystywać go w ten sposób, możesz skorzystać np. z przyprawy z octem balsamicznym z Modeny CONDIMENTO CON ACETO BALSAMICO DI MODENA I.G.P. ORO Guerzoni BIO DEMETER 100ml, która także świetnie się sprawdzi.

Czy ocet balsamiczny i ocet winny to to samo?

Wiele osób zastanawia się, czy ocet balsamiczny i ocet winny to to samo. Otóż nie! Faktycznie smak obu tych produktów jest dość zbliżony i w wielu przepisach ocet winny można zastąpić balsamicznym i odwrotnie, jednak absolutnie nie jest to ten sam dodatek. Podstawową różnicą jest fakt, że ocet winny powstaje z fermentacji wina, które leży dłużej niż powinno. Chcąc stworzyć ocet balsamiczny z kolei, konieczne byłoby użycie np. SABA gotowanego moszczu Guerzoni BIO DEMETER 500ml bądź innego soku z winogron tego typu. Dodatkowo oba te octy różni miejsce pochodzenia. Ocet balsamiczny pochodzi z Włoch, a winny z Francji. Różni je też smak. Ocet winny jest nieco delikatniejszy i ma łagodniejszy aromat. Jest też nieco rzadszy. Z kolei np. ocet balsamiczny z Modeny ACETO BALSAMICO DI MODENA I.G.P. ORO Guerzoni BIO DEMETER 250 ml jest gęsty, bardziej aromatyczny i dość ciężki.

Balsamico w owocowych deserach

Jeśli chodzi o desery, to zdecydowanie warto zwrócić uwagę na przepisy z octem balsamicznym. Połączenie lodów, truskawek i tegoż octu właśnie smakuje naprawdę wyjątkowo i warto go spróbować, pierwszy rzut oka może wydawać się to niezbyt trafioną kompozycją. Dodatek ten sprawdzi się też do pieczonych owoców na słodko, np. śliwek czy gruszek, a także jabłek pod kruszonką. Do wszelkich deserów idealnie sprawdzi się również krem z octem balsamicznym CREMA CON ACETO BALSAMICO DI MODENA I.G.P. Guerzoni BIO DEMETER 250ml, który jest nieco delikatniejszy w smaku.

Teraz wiesz już, do czego wykorzystać ocet balsamiczny w kuchni. Mamy nadzieję, że dzięki temu Twoje potrawy zyskają niepowtarzalny smak i aromat!

Polecane

pixel