Wina Nicoletta de Fermo
![]() |
De Fermo znajduje się w najwyższej części Loreto Aprutino, w głębi Abruzji, w połowie drogi między Adriatykiem, a najbardziej wysuniętym na południe lodowcem. Winnice 320 m n.p.m., rozłożone na 17 hektarach, spoczywają na glebach bogatych w wapno. Winorośl jest typowa dla Abruzji, Montepulciano i Pecorino, z wyjątkiem małego Chardonnay i jest uprawiana zgodnie z zasadami rolnictwa biodynamicznego, aby jak najlepiej zwiększyć potencjał gleby i winogron, których cechy są wyraźnie wyrażone w winach. Wina są winifikowane w piwnicy z początku XIX wieku. Do fermentacji i starzenia wykorzystuje się tylko duże drewno i cement. Nie używamy wyselekcjonowanych drożdży ani enzymów, ani kontroli temperatury. Oferowane wina włoskie nie są klarowane, stabilizowane ani filtrowane. Technika agronomiczna, duchowość, edukacja, obserwacja, słuchanie, dialog, cisza: to ścieżka badawcza głębi, formy i istoty winnicy De Fermo.
Nasza rodzina chroni i kultywuje te naturalne dziedzictwo już od 1785 roku. Staramy się robić co w naszej mocy, uprawiając ziemię, pracując ręcznie tak jak to robili nasi przodkowie. W ten sposób produkujemy średnio 40 000 butelek rocznie tylko i wyłącznie z naszych winogron. Uprawiamy również oliwki, rośliny strączkowe i zboża.