DARMOWA DOSTAWA od 150 zł | WYSYŁKA w 24h

Zamówienia złożone do 12:00 (pon-pt) wysyłamy tego samego dnia

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mini przewodnik po winach — wszystko, co musisz, wiedzieć, aby wybrać wino dla siebie!

2022-07-05
Mini przewodnik po winach — wszystko, co musisz, wiedzieć, aby wybrać wino dla siebie!

Jakie wino kupić do obiadu? Czy wino można przechowywać w lodówce i czy szampan to to samo, co wino musujące? Bogactwo smaków, różnorodność i liczne korzyści zdrowotne sprawiają, że kieliszek wina staje się coraz częściej integralną częścią głównego posiłku. Poznaj najważniejsze informacje o winach i dobrze perfekcyjnie ich rodzaj oraz smak do każdego dania!

Rodzaje win i ich charakterystyka

W winach największe znaczenie ma ich bogaty aromat i niepowtarzalna głębie smaku. To one podlegają naszej ocenie, świadczą o dojrzałości i szlachetności trunku, a także to właśnie nad nimi latami pracują winiarnie. Każdy szczep to inna historia, każda butelka to unikalne połączenia smakowe tworzące doskonałą całość.

Winogrono wykorzystywane do produkcji wina jest nieco inne niż to, które najczęściej spotkać możemy na półkach sklepowych. Wyróżnia się grubszą skórką, a także słodszym, pełniejszym smakiem. Na świecie istnieje przeszło 1300 odmian winorośli i choć ich różnorodność jest ogromna, dominuje zaledwie garstka z nich.

Jednak bez względu na szczep, z jakiego pochodzi wino gronowe, wyróżnić możemy 5 podstawowych kategorii wina, które pozwalają je sklasyfikować pod względem koloru, wytrawności, a także przeznaczenia.

Wino musujące

Choć chciałoby się powiedzieć szampan, nie są to jednak te same trunki. Szampan to nazwa zastrzeżona, a produkowane pod nią wina pochodzą z jednego regionu we Francji — Szampanii. Popularność wina musującego stała się jednak tak ogromna, że w innych częściach świata również zaczęto produkować podobne, nazywane właśnie winami musującymi.

Wino białe

W przypadku wina białego, ze względu na oczywistą zawartość alkoholu, kwasów, cukrów, a także taniny wyróżnić możemy dwa typu — wino lekkie oraz strukturalne. Choć to pierwsze jest zdecydowanie popularniejsze, to dopiero wino strukturalne oferuje bogaty bukiet smakowy, który zawdzięcza starzeniu w dębowych beczkach.

Wino różowe

Ten rodzaj wina podawany jest do deserów. Najczęściej jest to wino owocowe o słodkim i lekkim smaku. Ze względu na swój specyficzny kolor stanowi prawdziwe wyzwanie dla winiarzy, ponieważ powstaje wskutek krótkiego farbowania białego wina skórką z czerwonego winogrona. Choć zdecydowanie częściej wino różowe występuje w słodkiej wersji, zdarzają się również odmiany bardziej wytrawne.

Wino czerwone

Bez względu na to, czy preferujemy wino słodkie, czy wytrawne, szeroki wybór win czerwonych pozwoli idealnie dobrać ich bukiet do osobistych preferencji, lub serwowanego dania.

Wino deserowe

Wino gronowe deserowe, poza wyjątkową słodyczą, charakteryzuje się również gęstą, przypominającą nawet syrop klonowy konsystencją. Wino deserowe jest dość ciężkie i wyraziste, dlatego może być wykorzystane jako dodatek do deseru, a nawet samo w sobie stanowić deser.

Wino prosto z włoskich winiarni — co je wyróżnia?

Włoskie wino gronowe występuje w tak wielu odmianach, że nieznalezienie swojego ulubionego smaku wydaje się wręcz niemożliwe. Włoskie winnice cechuje wyjątkowo długa tradycja i doświadczenie, dzięki którym Włochy stały się głównym eksporterem wina na całym świecie.

Mimo iż wino z Włoch produkowane jest w aż 20 regionach geograficznych i każde z nich charakteryzuje się innym, niepowtarzalnym smakiem wynikającym m.in. z innych warunków uprawy, można spośród tych 20 wyłonić kilka najpopularniejszych, które najczęściej spotkamy na półkach sklepowych i w restauracjach.

  • Piemont – region, którego wina charakteryzują się najczęściej mocnym i dość cierpkim smakiem. Mimo iż górzysty teren Piemont, a także długie zimy nie ułatwiają uprawy winorośli, tamtejsze odmiany wykazują sporą odporność na niekorzystne warunki pogodowe.
  • Veneto - region ten charakteryzuje się największą różnorodnością win, między innymi ze względu na spore zróżnicowanie mikroklimatów. To właśnie stamtąd pochodzi kultowe Prosecco.
  • Abruzja – w tym regionie powstają wina gronowe o charakterystycznym, włoskim smaku. Są lekkie, świeże i soczyste, wyrónisjś się subtelnym aromatem i stopniowo rozwijanym się smakiem.
  • Toskania – wino z Włoch pochodzące z tego regionu najczęściej spotykane jest na naszych półkach sklepowych. Wyróżnia się bogatym, intensywnym smakiem, aromatem, a także różnorodnością.

Dlaczego Włosi piją wino do obiadu i kolacji?

Picie lampki czerwonego wina do obiadu niesie za sobą szereg korzyści dla naszego zdrowia oraz samopoczucia. Przede wszystkim czerwone wino jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek, do jakich może dojść np. wskutek stanów zapalnych. Wino z Włoch bogate jest również w wapń, magnez i potas, a niektóre gatunki także w błonnik, aminokwasy, żelazo i organiczne kwasy.

Na tym nie koniec! Zawarte w czerwonym winie flawonoidy wpływają korzystnie na zapobieganie miażdżycy i zakrzepów, obniżają zły cholesterol, a nawet niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za chorobę wieńcową.

Eksplozja smaku przy każdym łyku! Wybierz swój ulubiony rodzaj wina i ciesz się jego bogatym, rozwijającym charakter potraw bukietem, a także znanymi na całym świecie korzyściami zdrowotnymi.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

pixel