Włoskie wina Sergio Arcuri
Na jońskim wybrzeżu Kalabrii, w małym miasteczku Cirò Marina, położonym między Morzem Jońskim a płaskowyżem Sila, znajduje się winiarnia Sergio Arcuri. Ten historyczny producent kontynuuje rodzinną tradycję tworzenia autentycznych, rzemieślniczych win od ponad czterech pokoleń, szanując ziemię i stosując techniki produkcji przekazywane z ojca na ojca. Daje to początek czystym i autentycznym ekspresjom, które są potomstwem nienaruszonego i zdrowego terytorium i które zachowują starożytną tradycję odwieczną miłość rodziny Arcuri do ziemi.
Winiarnia Sergio Arcuri ma 3,75 hektara rozłożonego na dwa różne obszary. Głównym winogronem tego obszaru jest Gaglioppo, najsłynniejsza odmiana czerwonych winogron w regionie, którą winnica uprawia w czystości. Szczególnie suchy, wietrzny i gorący klimat pozwala winogronom dobrze dojrzewać i mają tendencję do gromadzenia dużej zawartości cukru. Winorośl uprawiana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego z wykorzystaniem systemu alberello i kordonu ostrogowego. Podobnie jak w winnicy, filozofia w piwnicy jest zawsze taka sama: spontaniczna fermentacja z użyciem rodzimych drożdży, bez inwazyjnej interwencji i bez użycia substancji zewnętrznych. Winifikacja i dojrzewanie odbywają się w otwartych zbiornikach na cement, znane jako palmenti.
Przy tak niskiej produkcji i tak niewielu hektarach wina Sergio Arcuri to prawdziwe skarby. Należą do nich dwa Cirò Reds, Riserva i wino bazowe, które wyrażają bogatą, śródziemnomorską i ciepłą duszę kalabryjskiej ziemi. Czerwone wina są pikantne i autentyczne, prawdziwy hołd dla tej fantastycznej krainy i tego, co może ona zaoferować, jeśli jest traktowana z troską i szacunkiem. To ciepłe wina, które przywołują smak Kalabrii i przywodzą na myśl aromaty i smaki Morza Jońskiego. Czyste, proste i bez żadnych sztuczek, prawdziwie odzwierciedlają ziemię i winogrona.