Wina wytrawne Avita
![]() |
Winnica a’Vita, prowadzona przez Francesco i Laurę, zlokalizowana jest między Morzem Jońskim i Górami Sila, na wzgórzach Ciro. W tym rejonie charakteryzującym się gliniastą i wapienną glebą, wino produkowane jest od ponad 2500 lat. Francesco i Laurę połączyła pasja do natury i sztuki, co zainspirowało ich do tworzenia tego wyjątkowego wina o długoletniej tradycji z poszanowaniem dla środowiska oraz jego różnorodności biologicznej. A’vita zajmuje się uprawą wyłącznie kalabryjskich, rodzimych szczepów winogron, takich jak Gaglioppo, Magliocco, Greco bianco i Greco nero, które są kwintesencją naturalnych walorów tego regionu. Gospodarstwo zajmuje 8 ha, z czego aż 4 ha to uprawa ekologiczna.
Technika produkcji ich wina opiera się na spontanicznej fermentacji z użyciem lokalnych drożdży, bez dodatku enzymów, z wykorzystaniem naturalnej dekantacji i minimalnym użyciu siarki.
Francesco i Laura podkreślają, że tworzenie czerwonego wina pozostawiają naturze. Zgodnie z tą zasadą rozpoczęli swoją przygodę z winem i mają nadzieję kontynuować. Łączy ich zamiłowanie do natury i sztuki, produkują wina, które są wysoko cenione przez entuzjastów.