Rurki cannelloni z ricottą i szpinakiem – zapiekane w sosie pomidorowym

Jeśli szukasz pomysłu na efektowne danie, które łączy w sobie włoską prostotę i bogactwo smaku – ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Duże rurki makaronowe z pszenicy durum, wypełnione aksamitnym farszem z ricotty i szpinaku, zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami, to idealna propozycja na rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, a nawet romantyczną kolację przy świecach.
To danie wygląda imponująco, ale jego przygotowanie jest naprawdę proste. A do tego – jak pachnie w całym domu podczas pieczenia!
Świetnie komponuje się z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, a także lampką białego wina .
Składniki:
Makaron:
-
250 g dużych rurek makaronowych (np. cannelloni, rigatoni do faszerowania)
-
Sól do gotowania
Farsz:
-
250 g sera ricotta
-
300 g świeżego lub mrożonego szpinaku
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżki startego parmezanu
-
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa – do smaku
Sos pomidorowy:
-
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
-
1 mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
-
Sól i pieprz do smaku
Do zapiekania:
-
50 g startego żółtego sera (np. mozzarella, gouda)
-
Świeża bazylia – do dekoracji
Jak przygotować nadziewane rurki?
1. Gotujemy makaron
Zagotuj wodę z solą i wrzuć makaron. Gotuj przez około 8 minut – powinien być al dente, by nie rozpadł się przy nadziewaniu. Po ugotowaniu odcedź i przestudź. Możesz skropić oliwą, aby się nie sklejał.
2. Przygotowujemy farsz
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Podsmaż, aż liście zwiędną (lub woda z mrożonego szpinaku odparuje). Przestudź, wymieszaj ze startym parmezanem i ricottą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
3. Gotujemy sos
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki, cukier i przyprawy. Gotuj ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby zmiksuj na gładko.
4. Faszerujemy rurki i zapiekamy
Rurki napełnij farszem (najłatwiej przez rękaw cukierniczy). Formę do zapiekania posmaruj warstwą sosu, ułóż rurki, zalej resztą sosu i posyp serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C:
-
20 minut pod przykryciem (np. folią aluminiową),
-
10 minut bez przykrycia – by ser się zarumienił.
Wskazówka:
Klasyczne rurki, takie jak cannelloni czy rigatoni, doskonale nadają się do faszerowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po inne kształty – na przykład efektowne muszle lumaconi czy faraglioni. Świetnie trzymają farsz i równie pięknie prezentują się na talerzu.


Smacznego!