DARMOWA DOSTAWA od 150 zł | WYSYŁKA w 24h

Zamówienia złożone do 12:00 (pon-pt) wysyłamy tego samego dnia

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Rurki cannelloni z ricottą i szpinakiem – zapiekane w sosie pomidorowym

2025-05-27
Rurki cannelloni z ricottą i szpinakiem – zapiekane w sosie pomidorowym

Jeśli szukasz pomysłu na efektowne danie, które łączy w sobie włoską prostotę i bogactwo smaku – ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Duże rurki makaronowe z pszenicy durum, wypełnione aksamitnym farszem z ricotty i szpinaku, zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami, to idealna propozycja na rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, a nawet romantyczną kolację przy świecach.

To danie wygląda imponująco, ale jego przygotowanie jest naprawdę proste. A do tego – jak pachnie w całym domu podczas pieczenia!

Świetnie komponuje się z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, a także lampką białego wina .

 

 

 

 

Składniki:

Makaron:

  • 250 g dużych rurek makaronowych (np. cannelloni, rigatoni do faszerowania)

  • Sól do gotowania

Farsz:

  • 250 g sera ricotta

  • 300 g świeżego lub mrożonego szpinaku

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa – do smaku

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii

  • Sól i pieprz do smaku

Do zapiekania:

  • 50 g startego żółtego sera (np. mozzarella, gouda)

  • Świeża bazylia – do dekoracji

Jak przygotować nadziewane rurki?

1. Gotujemy makaron

Zagotuj wodę z solą i wrzuć makaron. Gotuj przez około 8 minut – powinien być al dente, by nie rozpadł się przy nadziewaniu. Po ugotowaniu odcedź i przestudź. Możesz skropić oliwą, aby się nie sklejał.

2. Przygotowujemy farsz

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Podsmaż, aż liście zwiędną (lub woda z mrożonego szpinaku odparuje). Przestudź, wymieszaj ze startym parmezanem i ricottą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

3. Gotujemy sos

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki, cukier i przyprawy. Gotuj ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby zmiksuj na gładko.

4. Faszerujemy rurki i zapiekamy

Rurki napełnij farszem (najłatwiej przez rękaw cukierniczy). Formę do zapiekania posmaruj warstwą sosu, ułóż rurki, zalej resztą sosu i posyp serem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C:

  • 20 minut pod przykryciem (np. folią aluminiową),

  • 10 minut bez przykrycia – by ser się zarumienił.

Wskazówka:

Klasyczne rurki, takie jak cannelloni czy rigatoni, doskonale nadają się do faszerowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po inne kształty – na przykład efektowne muszle lumaconi czy faraglioni. Świetnie trzymają farsz i równie pięknie prezentują się na talerzu.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2025

Polecane

pixel