DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Znajdziesz nas na: BioBazar Warszawa ul. Żelazna 51/53

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Rodzaje czekolad - ile kakao jest w czekoladzie?

2022-11-04
Rodzaje czekolad - ile kakao jest w czekoladzie?

Wchodzisz do sklepu, stajesz przed półką z czekoladami i… nie masz pojęcia, którą wybrać? Nic dziwnego! Obecnie na rynku dostępnych jest tak wiele rodzajów, że trudno się w tym wszystkim zorientować. Jedne nadają się do gotowania, inne do pieczenia, a jeszcze inne do delektowania się przy kawie. W tym artykule rozjaśnimy Ci różnice między poszczególnymi typami!

Ilość ma znaczenie, czyli o roli kakao w czekoladzie

Największą różnicą między czekoladami jest zawartość w nich kakao. Zazwyczaj w opcjach mlecznych jest to 40-50%, a w gorzkich 70-90%. Ilość tego składnika ma oczywiście ogromny wpływ na ostateczny smak i esencjonalność tabliczki. To, którą ostatecznie wybierzesz, powinno zależeć od Twoich preferencji. Pamiętaj także, że jeśli chcesz jeść ten przysmak ze względów zdrowotnych, to powinieneś wybrać czekoladę z jak największą zawartością kakao, bo to właśnie ono ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Jakie są rodzaje czekolad? Czym się różnią?

Zastanawiasz się, czym różni się dobra czekolada od wyrobu przemysłowego? Producenci, którym zależy na najlepszej jakości, łączą miazgę kakaową z wysokiej jakości tłuszczem, np. masłem kakaowym. W przypadku produkcji masowej, podczas której liczy się niska cena, w składzie pojawiają się inne, tańsze tłuszcze roślinne lub lecytyna sojowa. Jakie rodzaje czekolad możesz spotkać w sklepach?

Czekolada naturalna

Musi zawierać przynajmniej 34% masy kakaowej, choć eksperci twierdzą, że 50% to absolutne minimum, aby móc nazwać tabliczkę dobrą. Czekolady tego typu dzielimy na deserowe, czyli te mające do 70% zawartości kakao oraz gorzkie, mające powyżej 75% kakao. Np. czekolady surowe Crude, mają nawet 90% masy kakaowej w składzie! Czasami można spotkać się produktami tego typu, które w składzie mają np. czysty ekstrakt waniliowy. Jego zadaniem jest podbijanie smaku czekolady i nadanie wyjątkowego aromatu.

Czekolada mleczna

W przypadku czekolad mlecznych, minimum zawartości kakao to 30%. Najlepsi producenci tworzą tabliczki tego typu o zawartości 40% masy kakaowej, ale niestety na rynku sporo też można znaleźć takich, które mają zaledwie 20% kakao w składzie. Czekolady tego typu są delikatne w smaku i bardzo słodkie, gdyż zawartość cukru w ich składzie może dochodzić do 50%.

Czekolada biała

To najbardziej kontrowersyjny rodzaj czekolad. Wielu znawców tematu tego przysmaku nie nazywa nawet czekoladą, gdyż posiada ona jedynie tłuszcz kakaowy, a w składzie nie nawet 1% masy kakaowej. Jeśli jednak właśnie ten typ smakuje Ci najbardziej, zwróć uwagę, by miał w składzie prawdziwą wanilię i dużą zawartość mleka.

Czekolady z dodatkami

Warto też wspomnieć o różnego rodzaju czekoladach z dodatkami, które są bardzo chętnie wybierane jako przekąska. Na półkach znajdziesz m.in. tabliczki z orzechami czy suszonymi owocami. To jednak nie wszystko! Jeśli lubisz niespodzianki w środku, zwróć uwagę na czekolady nadziewane. Musisz jednak wiedzieć, że są one najbardziej kaloryczne i najczęściej zawierają sporo sztucznych, niezbyt zdrowych dodatków.

Czekolada w innej formie

Na rynku możesz spotkać też różnego rodzaju przetwory z czekolady, np. opcje do picia czy kremy czekoladowe. To, na ile będą one sprzyjać Twojemu zdrowiu, zależy od ich składu. Zwracaj więc uwagę, czy w ich składzie na ma np. utwardzonych tłuszczy lub ogromnej zawartości cukru.

Dobra czekolada - jaką wybrać? Jaki skład ma wysokiej jakości czekolada?

Jak już wspomnieliśmy, dobra i zdrowa czekolada to ta, która ma jak największą zawartość masy kakaowej. Pamiętaj jednak, aby zawsze sprawdzać także resztę składu, m.in. zawartość cukru. Im go mniej, tym lepiej. Warto także wybierać tabliczki zawierające masło kakaowe, a omijać te z tanimi tłuszczami roślinnymi. Dodatkowo weź pod uwagę fakt, aby podczas zakupu czekolad nadziewanych czy z dodatkami, dokładnie przeanalizować ich skład. Niestety często zdarza się, że wszelkie truskawkowe czy malinowe wypełnienia nie mają nic wspólnego z owocami, a w rzeczywistości mają tylko barwniki, cukier i inne niekorzystne dla organizmu składniki.

Czy czekolada może być zdrowa? Właściwości zdrowotne kakao

Wbrew powszechnej opinii czekolada może mieć właściwości prozdrowotne, mimo tego, że jest przekąską kaloryczną. Należy jednak wybierać tylko dobrej jakości tabliczki, zawierające w składzie dużo kakao, ponieważ to ono działa zbawiennie na organizm. Ziarna kakaowca mają ponad 500 substancji, które chronią organizm przed nowotworami, reumatyzmem, chorobami serca i układu krążenia. Poza tym zawierają dużo fosforu potrzebnego do budowy zdrowych kości i zębów, potasu, odpowiadającego za regulację pracy serca i magnezu, będącego silnym przeciwutleniaczem. Poza tym kakao jest bogate w białko, flawonoidy oraz witaminy B6, B2, A, E, B3 i B12. Warto też wspomnieć, że zjedzenie pysznej czekolady świetnie wpływa na nasze samopoczucie, dodaje energii i rozjaśnia umysł!

Czekolada do kawy - chwila przyjemności dla każdego!

Oczywiście czekolady zjadamy często po prostu dla przyjemności, nie biorąc pod uwagę walorów zdrowotnych. To nic złego! Warto jednak na co dzień sięgać po te gorzkie czy deserowe, które sprzyjają organizmowi. Jeśli jednak od czasu do czasu uraczysz swoje podniebienie kilkoma kostkami mlecznej pyszności czy czekoladą do picia, nic się nie stanie! Osiągniesz natomiast dobrostan psychiczny, a to też niezwykle ważny aspekt.

Teraz, idąc do sklepu, z pewnością będziesz już wiedzieć, po jakie pyszności sięgnąć. Życzymy udanych zakupów!

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel