Który kształt makaronu wybrać?
Wstążki tagliatelle, kręcone świderki, klasyczne spaghetti, muszle lumaconi, rurki cannelloni… makarony różnią się kształtem, grubością, a każdy z nich nadaje się do konkretnych włoskich potraw. Dlatego dzisiaj odpowiadamy na pytania: które rodzaje, z jakim sosem skomponować, oraz dlaczego warto zwrócić uwagę na skład makaronu, z którego gotujecie swoje dania. Składniki, z których został on zrobiony, mogą nie tylko wpływać na jego smak, ale też na miękkość, konsystencję, czy współgranie z innymi składnikami dania.
Najpopularniejsze kształty włoskich makaronów
Uwielbiasz włoską kuchnię bogatą w mączne rarytasy, pyszne dania z suszonymi pomidorami oraz ryżowe przysmaki? Nic dziwnego, to najpopularniejsza kuchnia świata, ceniona bardziej niż francuska, hiszpańska czy meksykańska.[1]
Włoskie potrawy zawierające produkty sypkie i zbożowe często przybierają postać wybornych makaronów, które według legendy do Europy sprawdził wenecki podróżnik Marco Polo. Wielu Polakom włoskie makarony kojarzą się tylko ze spaghetti lub penne, a przecież ich odmian jest tak wiele, że każdego dnia można przyrządzać zgoła przeróżne makaronowe obiady. Poznaj ich rodzaje!
Świderki fusilli
Zastanawiasz się czasami, jak Włosi nazywają znane nam powszechnie świderki? To nic innego jak makaron fusilli o spiralnym kształcie, który Polacy najczęściej wykorzystują do zup, więc nie każdy wie, że znakomicie komponuje się on z sałatkami na zimno.
Jedna z najpopularniejszych włoskich sałatek to połączenie fusilli, pomidorków koktajlowych, kulek mini mozzarelli, pokrojonego salami, czarnych oliwek, rukoli i sosu włoskiego. Zwróć uwagę zwłaszcza na makaron BIO na przykład owsiany PASTA DI AVENA FUSILLI z certyfikatami Organic, Vegan Ok i USDA Organic – to zdrowy, pełen składników odżywczych makaron z najwyższej półki.
Wstążki tagliatelle
Długie, płaskie, szerokie wstążki to nic innego jak makaron tagiatelle, dzięki któremu stworzysz fenomenalne dania makaronowe na przykład z zielonym pesto. Potrzebny jest:
- 250 g - makaron tagiatelle Semola wstążki BIO 500g,
- 2 łyżki parmezanu,
- 2 łyżki słonecznika,
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych,
- liście bazylii,
- ząbek czosnku,
- pół cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Ugotuj makaron, zmiksuj blenderem słonecznik, bazylię, czosnek, oliwę i cytrynę, następnie połączony makaron z pastą oraz udekoruj parmezanem i pomidorkami – gotowe! Przepis na szybkie, smaczne danie podany na tacy.
Muszle lumaconi
Makaron w kształcie dużych muszli wygląda oryginalne i fantazyjnie na każdym talerzu. Lumaconi został stworzony z myślą o wypełnianiu farszem i zapiekaniu z serem oraz sosem na przykład pomidorowym. Z czego możesz zrobić smakowity farsz? Z sera fety i szpinaku, ale duże muszle dobrze smakują też z mięsem mielonym.
I tutaj polecamy zwrócić uwagę na makaron BIO na przykład LUMACONI MUSZLE BIO L'Anima di Grano, który powstaje w ekologiczny sposób, w efekcie czego zachowuje cenne składniki odżywcze. Jest zdrowy, pyszny i sycący – zachwyci i rozpieści podniebienie każdego domownika lub gościa.
Cienkie nitki linguine
Ten makaron przypomina długie i cienkie wstążki, swojego rodzaju listewki, które wybornie łączą się z owocami morza, warzywami, kurczakiem lub pesto. Ekologiczny makaron linguine z krewetkami lub ośmiornicą to propozycja na wykwintne, szykowne danie na przykład na rocznicę, jubileusz lub Walentynki. Palce lizać!
Rurki penne
Penne z południowej części Italii, tuż obok spaghetti, to najpopularniejszy rodzaj włoskiego makaronu, który znakomicie łączy się z kurczakiem, warzywami, owocami morza, pesto oraz z cięższymi sosami. Rurki penne dzielą się na gładkie (penne lisce) lub z rowkami na powierzchni (penne rigate). Włosi uwielbiają smakować go w daniu penne al’pomodoro, czyli w sosie pomidorowym.
Rigatoni, lasagne, pappardelle…
Włoskie makarony zaskakują bogactwem różnorodności – do wyboru masz jeszcze:
- tradycyjne spaghetti,
- grubsze rurki rigatoni,
- płaty ciasta lasagne,
- spłaszczone wstążki pappardelle,
- zaokrąglone rurki rigatoncini,
- kuleczki gnocchi,
- bardzo wąskie rurki maccheroni.
Jak widzisz, włoskie produkty sypkie i zbożowe przyjmują wiele postaci, by zaspokoić potrzeby każdego pasjonata kuchni rodem ze słonecznej Italii.
Postaw na Makaron BIO!
Asortyment makaronów jest tak przeogromny, że wybór odpowiedniego często przysparza niemałego kłopotu. Jeśli chcesz cieszyć się prawdziwym smakiem oryginalnego makaronu, a przy tym dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych w postaci białka, węglowodanów, witamin E, K, A oraz z grupy B, wybierz ekologiczne produkty z oznaczeniem BIO, najmniej przetworzone, pozbawione chorobotwórczych toksyn i chemii.
W naszej ofercie znajdziesz BIO makarony, dużą popularnością cieszy się też mąka BIO oraz pozostałe produkty sypkie i zbożowe z ekologicznych upraw. A jeśli chcesz bliżej poznać włoską kuchnię, przeczytaj nasz artykuł: 5 klasycznych dań kuchni włoskiej, który pozwoli Ci rozwinąć kulinarne umiejętności, by jeszcze mocniej zachwycać bliskich i przyjaciół wyśmienitymi potrawami rodem z Italii!
[1]
https://fashionpost.pl/powstal-ranking-najpopularniejszych-kuchni-swiata-wygral-a-ktore-miejsce-polska