3 pyszne dania z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory to dodatek, który sprawia, że danie nabiera zupełnie innego, prawdziwie włoskiego smaku. Możesz użyć ich do przygotowania różnych potraw – od sałatek, przez pasty kanapkowe po zapiekanki. Możliwości jest naprawdę wiele! A jeśli nie masz pomysłu, poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi.
Suszone pomidory – pyszny i zdrowy dodatek do Twoich potraw
Przyglądając się temu, jaką wartość odżywczą mają suszone pomidory, można powiedzieć, że jest to nie tylko pyszny, ale i zdrowy dodatek do dań. Po pierwsze wyróżniają się dużą zawartością likopenu. Jest to związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, a to oznacza, że opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Jego dobrym źródłem jest także przecier pomidorowy, a także soki (te wysokiej jakości, bez sztucznych dodatków dostaniesz w sklepie ze zdrową żywnością). Co ciekawe tego typu produkty mają więcej cennego likopenu niż świeże warzywa.
Poza likopenem znajdziesz w nich także:
- beta-karoten (odpowiada za piękny koloryt skóry i podobnie jak likopen zaliczany jest do antyoksydantów),
- witaminę C (wzmacnia odporność, uczestniczy w produkcji kolagenu i zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego),
- witaminę K (jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi),
- błonnik pokarmowy (pomaga w odchudzaniu, ma korzystny wpływ na pracę jelit i przeciwdziała zaparciom).
Poza tym pomidory suszone w oleju są źródłem jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również witaminę E, która podobnie jak A i C wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Pomysły na dania z suszonymi pomidorami w roli głównej
Smak suszonych pomidorów doskonale komponuje się z makaronem włoskim. Równie dobrze możesz je podać z ryżem bio, kaszą, a także świeżymi lub duszonymi warzywami. Tak naprawdę smakują dobrze w różnych połączeniach. W związku z tym masz duże pole do popisu, jeśli chcesz urozmaicić dietę. Pamiętaj jednak, że suszone pomidory mają charakterystyczny smak i są bardzo aromatyczne – dlatego najpierw zastanów się ile ich dodać, aby nie zdominowały pozostałych składników.
Nie masz pomysłu na nowe danie? W takim razie sprawdź poniższe propozycje. Znajdziesz wśród nich 3 różne dania w różnych wersjach smakowych, czyli sałatki, zapiekanki oraz domowe pasty kanapkowe.
Sałatki pełne witamin
Dobrze, jeśli zawierają jak najwięcej warzyw, które są źródłem witamin, składników mineralnych, polifenoli, a także błonnika pokarmowego. Zgodnie z zaleceniami dietetyków to właśnie warzywa powinny stanowić podstawę zdrowego jadłospisu. Dlatego jak najczęściej sięgaj po sałatki! Smak świeżych lub duszonych warzyw (np. cukinii, bakłażana) świetnie komponuje się z dodatkami, takimi jak pomidory suszone w oleju, oliwki oraz przyprawy (np. bazylia, oregano).
Chcesz przygotować pyszną sałatkę z suszonymi pomidorami? W takim razie dodaj do nich np.:
- sałatę (może być lodowa lub inna), ser feta;
- paprykę (czerwoną i żółtą), rukolę, pestki dyni, nasiona słonecznika;
- mięso z kurczaka lub indyka, ulubiony makaron bio, rukolę, ser mozzarella.
Nie zapomnij również o oliwie z oliwek extra virgin oraz ulubionych przyprawach np. oregano, ziołach prowansalskich, ostrej papryce.
Zapiekanki, czyli pomysł na pyszny obiad lub kolację
Zapiekanka to danie, które możesz przygotować bardzo szybko. Dlatego będzie dobrym pomysłem na obiad lub kolację, jeśli prowadzisz szybki tryb życia.
Kilka pomysłów na zapiekanki, które możesz podać na obiad lub kolację:
- bakłażan zapiekany z suszonymi pomidorami i serem mozzarella;
- makaronowa zapiekanka z makaronu bio z dodatkiem suszonych pomidorów, kukurydzy, pieczarek i sera;
- zapiekanka ryżowa z dobrej jakości mielonym mięsem, suszonymi pomidorami i cukinią.
Ciekawym pomysłem na obiad lub kolację są również warzywa nadziewane ryżem, lub kaszą bio wymieszaną z ulubionymi dodatkami np. suszonymi pomidorami. Zapiekanego bakłażana, czy cukinię możesz podać z domowym sosem przygotowanym na bazie pomidorów San Marzano. Wystarczy, że zmiksujesz je z ulubionymi przyprawami (np. ziołami prowansalskimi, świeżo zmielonym czarnym pieprzem) i oliwą z oliwek lub innym olejem roślinnym.
Pełnoziarniste pieczywo z domową pastą na bazie suszonych pomidorów – kanapki inne niż wszystkie
Jesteś już znudzony tym, że codziennie zabierasz ze sobą do pracy chleb z żółtym serem lub szynką? To znak, że najwyższy czas przygotować własną pastę z suszonych pomidorów. Zajmie Ci to zaledwie kilka minut, choć jeśli i tak nie masz na to czasu możesz kupić gotowe pasty kanapkowe jak bruschetta pasta z bakłażana.
Jak zrobić taką pastę? Zmiksuj suszone pomidory z oliwą z oliwek, ziołami bio oraz wybranymi dodatkami (np. bakłażanem, oliwkami, serem feta, czosnkiem). Gotowe!
Suszone pomidory są charakterystyczne dla kuchni włoskiej, ale tak naprawdę możesz dodać je do wielu różnych dań. Są nie tylko pyszne i zdrowe, ale i uniwersalne! Doskonale sprawdzają się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i zapiekanek oraz past. Żeby podkreślić ich smak, warto połączyć je z aromatycznymi przyprawami np. bazylią lub oregano w gałązkach.