Certyfikowane produkty premium - dlaczego są warte Twojej uwagi?
Czy wiesz, że polski konsument przeznacza tylko około 36 zł rocznie na eko produkty?[1] Nie jest to imponujący wynik, a przecież ekologiczna żywność przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych, nie wspominając o rozkosznym smaku – zwłaszcza jeśli mowa o takich produktach, jak aromatyczna kawa, oliwa z oliwek extra virgin, czy surowa czekolada.
Certyfikowana żywność – co ją wyróżnia?
Czy wiesz, że wiele produktów opatrzonych słowem „ekologiczne” wcale nie należy do tej kategorii? Bogaty zasób chwytliwych sloganów często mija się z prawdą, producenci w ten sposób promują żywność, stosując chwyt reklamowy. Rodzi się więc pytanie: ekologiczne jedzenie, czyli jakie?
Przede wszystkim, ekologiczna żywność jest oznaczona certyfikatem BIO, który przyjmuje postać euroliścia, czyli listka zbudowanego z 12 białych gwiazdek na zielonym tle. Reprezentuje on certyfikat gospodarstwa ekologicznego, który spełnia restrykcyjne warunki dotyczące metod produkcji, przetwarzania, a nawet transportu i przechowywania produktów.
W czym tkwi sekret żywności z certyfikatem BIO? Pochodzi ona z prawdziwych gospodarstw ekologicznych, to prestiżowe wyróżnienie świadczące o nienagannej jakości. Producenci nie używają szkodliwych środków chemicznych, sztucznych pasz oraz nawozów, produkty powstają w sposób naturalny i całkowicie bezpieczny dla ludzi i środowiska. Co istotne, przechodzą one restrykcyjną kontrolę komisji, która weryfikuje, czy rzeczywiście żywność spełnia unijne wymogi.
Na rynku coraz częściej prym wiodą oryginalne czekolady z certyfikatem BIO. To zdrowe, smakowite i pełne bogatych składników odżywczych rarytasy, które powstają z czystego, pozbawionego toksyn kakao.
Bo musisz wiedzieć, że zwykłe czekolady produkowane na masową skalę w wielu przypadkach pochodzą z upraw silnie opryskiwanych pestycydami. Niestety, ziarna kakaowca jak gąbka chłoną substancje toksyczne, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Czekolada BIO to całkowite przeciwieństwo, składa się z kakaowca z ekologicznych upraw – w asortymencie ma ją każdy dobry sklep ze zdrową żywnością.
Czekolada z certyfikatem BIO - czyli jaka?
Największe tragedie napisali Grek Sofokles i Anglik Szekspir. Żaden z nich nie znał czekolady. Te słowa ilustratorki Sandry Boynton, chociaż humorystyczne, mają w sobie ziarnko prawdy – czekolada to obfite źródło hormonów szczęścia.
Jednak, by w pełni móc się cieszyć jej wyjątkowymi właściwościami, musisz wybrać oryginalną masę, która składa się z jak najmniej przetworzonego kakao. Zawiera ją właśnie czekolada BIO oznaczona certyfikatem euroliścia na przykład seria CRUDE od renomowanego producenta Sabadi.
Słodkości Sabadi zamykają w sobie kwintesencję eco-waste i slow food, oferując smakoszom 100% naturalne produkty. Czekolady powstają z kakao poddanemu procesowi obróbki na zimno, podczas której temperatura nie przekracza 45 stopni Celsjusza. W efekcie tego kakao zachowuje jak najwięcej wartości odżywczych oraz oryginalny smak pieszczący najbardziej wymagające kubki smakowe.
Certyfikaty Slow Food i Fair Trade
Dobre czekolady mają nie tylko certyfikat BIO, ale nierzadko szereg innych oznaczeń, takich jak Gluten Free oraz Vegan Friendly. Dlatego ich smakiem mogą się cieszyć osoby, które nie tolerują glutenu oraz nie jedzą produktów zwierzęcych. Niektóre słodycze to także żywność biodynamiczna - jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej, przeczytaj nasz artykuł: Co to znaczy, że produkty są biodynamiczne?
Jak wspomnieliśmy, sycylijskie czekolady Sabadi wyróżniają oznaczenia Gluten Free i Vegan Friendly, ale ich wyjątkowość tkwi też w certyfikatach Slow Food i Fairy Trade wspierających ekologiczne gospodarstwa. No dobrze, ale jakie serie naturalnych czekolad polecamy?
Czekolada Sabadi CRUDE
Ekologiczna surowa czekolada CRUDE wpisuje się w rygorystyczne wymogi – zobaczysz na niej oznaczenia BIO, Gluten Free oraz 100% Veg. Jej fenomen tkwi w przetwarzaniu na zimno, bez konszowania, dzięki czemu nie traci wartości odżywczych, więc ma najsilniejsze działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne, to też naturalny afrodyzjak.
Certyfikowana czekolada premium CRUDE zawiera od 70% do 100% kakao, zależnie od wybranego smaku. Użyte surowce są certyfikowane ekologicznie i pochodzą od producentów sprawiedliwego handlu i prezydiów Slow Food – to esencja natury, zdrowia i smaku.
Czekolada Sabadi CIOCCOLATA IN TAZZA
Czy wiesz, że czekolada do picia również może spełniać wymogi BIO? Cioccolata In Tazza to czekolada do picia BIO na łyżce, którą wystarczy rozpuścić w szklance gorącego mleka lub wody. Powstaje z ekologicznej czekolady, a nie z proszku kakaowego jak wiele produktów na rynku.
Oryginalna czekolada do picia BIO przyjmuje wiele smaków na przykład kakaowy, cynamonowy, imbirowy czy chili – seria Cioccolata In Tazza to spełnienie marzeń każdego miłośnika kubka gorącej czekolady.
Czekolada Sabadi MODICA
Dla smakoszy czekolad z bardziej wytrawną nutą i delikatnym posmakiem słodyczy polecamy serię MODICA. W składzie znajdziesz tylko oryginalną masę kakaową, cukier trzcinowy i przyprawy, bez konserwantów, aromatów i barwników – słowem, w 100% naturalny produkt. I tutaj gwarancją zdrowia i smaku jest certyfikat BIO wymagający spełnienia rygorystycznych norm unijnych.
Teraz już wiesz, na przykładzie naszych czekolad, co wyróżnia certyfikowane produkty premium. Jak widzisz, czekolady BIO, które oferuje nasz sklep ze zdrową żywnością, w przeciwieństwie do zwykłych, dostarczają znacznie więcej wartości odżywczych, intensywnego smaku i przyjemności, a także mają mniej cukru. Co więcej, masz 100% pewność, że pochodzą z ekologicznych upraw. To rarytasy bezpieczne dla Ciebie, Twoich bliskich, zwierząt, roślin, planety… kunsztowna uczta dla zdrowia i podniebienia.
[1]
https://biokurier.pl/ekorynek/zywnosc-ekologiczna-polski-rynek-w-2020-roku-najwazniejsze-cyfry/