Mąki ekologiczne BIO
Najlepszej jakości mąka bio powstaje z różnorodnych ziaren zbóż, kasz, ryżu, strączków oraz innych roślin. To właśnie od tego w dużej mierze zależy jej smak, właściwości oraz oczywiście zawartość składników odżywczych. Ekologiczne mąki są odpowiednio oznaczone, co oznacza, że powstawały z najlepszej jakości roślin, które na etapie wzrostu i późniejszego przetwarzania nie zostały poddane działaniu nawozów sztucznych czy innych związków chemicznych. Dzięki temu mąka bio, jaką oferujemy na ecowybrane.pl, może dostarczyć tego, co najlepsze oraz świetnie smakuje. A to wpływa bezpośrednio na jakość serwowanych dań.
Mąka ekologiczna BIO: pszenna, żytnia, orkiszowa – którą wybrać?
W kuchni polskiej niezmiennie mąka jest wykorzystywana do przygotowania potraw wytrawnych i wypieków, jest to baza do pieczywa oraz smakołyków uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Najczęściej pojawia się pszenna. Chętnie Polacy sięgają też po żytnią, orkiszową czy tę z samopszy. Jak powstaje ekologiczna mąka? W każdym wariancie mąka ekologiczna jest produkowana z ziaren, które rosną bez udziału nawozów azotowych, herbicydów, fungicydów, insektycydów oraz chemicznych zaprawek nasion. Poza tym rolnicy stosują również płodozmian. Dzięki temu można roślinom zapewnić optymalne warunki glebowe do wzrostu i rozwoju. Uprawy są ściśle kontrolowane, a wysokiej jakości trwałe zboża wyróżniają się odpornością na rozmaite choroby. To pozwala stworzyć najlepsze warunki do rozwoju. Oczywiście mąka bio jest produkowana w młynach, które posiadają odpowiednie certyfikaty. Dzięki temu nie jest wzbogacana ani sztucznie wybieralna. A to klientom daje gwarancję, że stosują naturalne i pełnowartościowe bio mąki w swojej kuchni.
Rodzaje ekologicznej mąki BIO
Warto pamiętać, że na rynku znaleźć można wiele różnych rodzajów mąk. Będą się one różnić przede wszystkim surowcem, z jakiego są produkowane, co wpływa na smak, właściwości oraz oczywiście ilość składników odżywczych. Polacy najchętniej sięgają po mąkę pszenną. Jest ona najbardziej uniwersalna, choć dzieli się ją ze względu na stopień przemiału. Mąka bio pszenna świetnie nadaje się do wypieku bułek, przygotowania klusek, makaronów czy pierogów. Jest także najlepszą bazą do ciast. Klienci chętnie sięgają również po orkiszową, która ma przyjemny, lekko słodki, orzechowy smak. Natomiast do makaronów, piernika czy chleba doskonała będzie żytnia mąka bio. W kuchni powinna znaleźć się jeszcze ziemniaczana, która świetnie stymuluje pracę jelita grubego i poprawia wrażliwość na insulinę. Dużą popularnością cieszą się także nowości na polskim rynku. Osoby na diecie bezglutenowej chętnie sięgają po mąkę amarantusową. Zawiera łatwo przyswajalne białka i dużo błonnika. W daniach takich jak hummus czy falafel niezastąpiona jest ciecierzyca w różnych postaciach. Poza tym warto sięgać po mąkę gryczaną, jaglaną, kasztanową czy kukurydzianą lub kokosową i wiele innych. Jak widać, to szereg rozmaitych typów o przeróżnych smakach i wyjątkowych właściwościach. Bez problemu można więc dobrać tę idealną do potrzeb, stanu zdrowia, rodzaju diety oraz osobistych preferencji. Zobacz, która mąka bio będzie najlepszą propozycją dla Ciebie. Jeżeli planjesz domowe wypieki sprawdź również nasz miód naturalny!