DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Guccione - producent win

( ilość produktów: 6 )

Małe gospodarstwo Francesco Guccione znajduje się na Sycylii, między San Cipirello i Piana degli Albanesi, w gminie Monreale 500 m n.p.m. Już od 2005 roku uprawia się w nim winogrona zgodnie z zasadami rolnictwa biodynamicznego. Kultywowane szczepy to Trebbiano (uprawiane na tych ziemiach od 1400r.), Cataratto (bardzo delikatne, dlatego rzadko dziś spotykane), Perricone (rzadki, mało znany szczep, ponieważ prawie zawsze jest łączony z innymi odmianami, w szczególności Nero d'Avola) oraz Nerello Mascalese.

W produkcji włoskiego wina stosowane są zasady naturalnej winifikacji z jak najmniejszym stopniem ingerencji w naturalną fermentację cukrów. Używane są wyłącznie rodzime drożdże obecne na skórce winogron, co pozwala zachować naturalny bukiet zapachów i smaków. W trakcie produkcji win Guccione nie używa się enzymów, bakterii, a także nie stosuje się dodatkowych manipulacji, które zaburzają naturalne właściwości gron, takich jak: krioekstrakcja, odkwaszanie, czy metody zwiększania koncentracji wina (parowanie, odwrócona osmoza itp.).
Widok
pixel