Sycylijskie wino Badalucco
Winnica prowadzona przez sycylijczyka Pierpaolo i hiszpankę Beatriz. 4 hektarowa winnica na Sycylii w Petrosino, nadmorskim miasteczku w prowincji Trapani w połowie drogi między Mazara del Vallo i Marsala to projekt tworzący pomost między ich dwoma kulturami. Obok klasycznych sycylijskich mieszanek Nero d'Avola i Grillo posadzono hiszpańskie odmiany Verdejo i Tempranillo, dając początek winom z włosko-hiszpańską duszą. Ideą Dos Tierras Badalucco De La Iglesia Garcia jest tworzenie czystych i rzemieślniczych etykiet o tożsamości włosko-iberyjskiej. Enologiczna, sentymentalna i kulturowa fuzja Hiszpanii i Włoch przybiera formę win Dos Tierras.
Winiarnia Dos Tierras wierzy, że należy w jak największym stopniu szanować środowisko. Dlatego w winnicy zabronione są inwazyjne zabiegi chemiczne, aby w najlepszy możliwy sposób chronić bieg przyrody. Pierpaolo również podąża za rodzinnymi tradycjami, faktycznie tłoczenie winogron nadal odbywa się stopami i nie stosuje się żadnych urządzeń technologicznych, tylko pasję i miłość. Ponadto w piwnicy fermentacje zachodzą samoistnie, katalizowane przez rodzime drożdże naturalnie obecne na skórze. Udoskonalenia przeprowadzane są w barriques. Włoskie wina są więc terytorialnymi i wiernymi opowieściami o terytorium, ekscytującymi podsumowaniami tego zakątka Hiszpanii na sycylijskiej ziemi.