Suszone czy świeże zioła? Które wybrać, do jakich dań?

Dobrze dobrane zioła mogą całkowicie odmienić smak potraw. Prosty sos czy klasyczna zupa po dodaniu bazylii, pietruszki, tymianku czy majeranku może okazać się wybitnym daniem. Zastanawiasz się, jakie zioła lepiej używać – suszone czy świeże? W tym artykule odpowiemy na to pytanie!
Domowa kuchnia: jakie zioła i dlaczego warto w niej mieć?
Jeśli lubisz gotować, koniecznie wyposaż swoją kuchnię w bogactwo różnego rodzaju przypraw i ziół. Dzięki temu każda potrawa, która wyjdzie spod Twojej ręki, będzie aromatyczna, ciekawa i po prostu przepyszna. W swoich zbiorach warto posiadać m.in.
- bazylię
- lubczyk
- tymianek
- oregano
- rozmaryn
- estragon
- koper
- majeranek
- miętę
- kolendrę
- cząber
- pietruszkę
Polecamy także zwrócić uwagę na różnego rodzaju mieszanki ziołowe, przeznaczone do mięs, ziemniaków czy zup. Najpopularniejszą propozycją tego typu są zioła prowansalskie. To szczególnie dobra opcja dla amatorów, którzy nie są jeszcze zbyt dobrzy w komponowaniu własnych kompozycji przypraw.
Świeże czy suszone? Które przyprawy są bardziej aromatyczne?
Wielu kucharzy w swojej pracy wykorzystuje wyłącznie świeże zioła. Wynika to z faktu, że są one nieco bardziej aromatyczne, a przy tym delikatne. Pamiętaj jednak, że wykorzystując tego typu przyprawy, będziesz potrzebować ich więcej, aby uzyskać podobne doznania smakowe. Zioła suszone są znacznie wygodniejsze, ponieważ nie trzeba o nie dbać. Zawsze są pod ręką i nie tracą świeżości. Proces suszenia znacząco wpływa na intensywność smaku. Jak więc zdecydować, które wybrać do swoich zbiorów? Najlepszą opcją jest mieć zarówno i jedne i drugie, ponieważ np. pesto nie wykonasz z ziół suszonych. Wiele osób decyduje się jednak wyłącznie na zioła suszone, co wynika z kwestii przestrzennych, ale także z wygody. Jeśli chcesz mieć w domu zioła świeże w doniczkach, musisz zapewnić im odpowiednie miejsce, z dostępem do światła słonecznego. Poza tym musisz je pielęgnować, jak każdą inną roślinę.
Jak używać ziół podczas gotowania?
Warto też wiedzieć, że sposób, w jaki należy używać poszczególnych rodzajów ziół podczas gotowania, zaważy na smaku potrawy. Suszone najlepiej jest dodawać jak najszybciej, już na początku przyrządzania dania, aby mogło ono w całości przejść ich aromatem. Np. jeśli przygotowujesz sos pomidorowy z passaty, najlepiej jest dodać zioła zaraz po jej wlaniu do garnka. Zupełnie inaczej sprawa ma się w przypadku ziół świeżych. Im później je dodasz, tym lepiej. Eksperci mówią, że powinno się ich użyć najwcześniej 10 minut przed końcem gotowania. Wtedy oddadzą cały swój smak! Niektórzy kucharze dodają zioła już po zdjęciu potrawy z ognia. Dzięki temu zachowują ich piękny kolor i zyskują aromat.
Zioła do doprawiania potraw – w jakiej formie?
Ziół możesz używać w kuchni na wiele różnych sposobów. Np. możesz dodać je do oliwy z oliwek i odczekać kilka dni, aby przeszła ich wyjątkowym smakiem. Taka mieszanka świetnie nada się do sosów lub do pizzy. To też dobra baza do różnego rodzaju dressingów. Poza tym ziołami możesz przyprawiać sosy zarówno te ciepłe (np. pomidorowy czy wielowarzywny), jak i te na zimno. Np. sos ziołowo-jogurtowy to must have to sałatek, który przygotujesz w minutę, jeśli tylko masz w domu odpowiednie składniki! Świeże zioła często stanowią także ozdobę całego dania. Listek mięty możesz położyć na talerz jako ozdobę deseru, np. szarlotki z lodami, a gałązka rozmarynu będzie pięknie prezentować się na pieczonym mięsie. Zioła często wykorzystuje się też jako jeden ze składników past kanapkowych, przetworów warzywnych lub jako bazę do pesto. Pesto bazyliowe to jeden z najszybszych, a zarazem najpyszniejszych dodatków do makaronu! Możesz wykonać je w 5 minut i zachwycić nim swoich gości. Na koniec nie możemy zapomnieć, że zioła nadają się także do wszelkich dań kuchni polskiej. Przydadzą Ci się zarówno przy przyrządzaniu barszczu na Wigilię, jak i przy codziennym gotowaniu rosołu czy gulaszu.
W jakiej formie zioła są najzdrowsze?
Nie ma znaczącej różnicy między tym, jak zdrowe są zioła suszone czy świeże. Nie musisz więc się o to obawiać. To, jakie wybierzesz, zależy od Twoich preferencji, związanych z wygodą użytkowania czy intensywnością smaku. Warto mieć w domu obie wersje, aby móc dostosowywać je do konkretnych przepisów. Miej też na uwadze, że jeśli borykasz się z jakimikolwiek problemami z układem trawiennym, warto jest skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, gdyż spożywanie niektórych ziół, jest w takiej sytuacji niekorzystne.
Jak przechowywać przyprawy, aby nie zwietrzały?
Przyprawy najlepiej jest przechowywać w szczelnych pojemnikach. Mogą być szklane lub plastikowe. Warto wybierać takie, które mają specjalny sposób otwarcia, pozwalający na nasypanie dużej lub niewielkiej ilości. Wolisz klasyczne słoiczki? Śmiało możesz ich użyć, tylko pamiętaj, aby po każdym użyciu szczelnie je zakręcać. Jeśli masz dużo przypraw i wolisz trzymać je w oryginalnych opakowaniach, zaopatrz się przynajmniej w zaciski, które pozwolą Ci zachować ich świeżość i zapobiegną wysypywaniu się.
Mamy nadzieję, że nasz artykuł był dla Ciebie pomocny i teraz wiesz już wszystko o używaniu ziół w kuchni. Jesteśmy pewni, że Twoje potrawy staną się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne!