DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapraszamy do sklepów w Warszawie: Żoliborz i Wola

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jaka żywność wywołuje w nas szczęście?

2022-04-05
Jaka żywność wywołuje w nas szczęście?

Jedzenie to pokarm dla duszy i ciała; to prawdziwa miłość – mawiała szefowa kuchni Giada De Laurentiis. I dobra żywność rzeczywiście suto karmi duszę, a mianowicie mózg. Jedzenie bogate w witaminy z grupy B, magnez, tryptofan i tyrozynę wywołuje szczęście, poprawia samopoczucie, a nawet obniża poziom lęku i smutku. Stanowi niewyczerpane źródło przyjemności, które realnie działa na hormony i neuroprzekaźniki. Dzisiaj podpowiadamy, jaki pokarm ma radosne właściwości!

Jak czekolada działa na mózg? Endorfiny zamknięte w ziarnach kakaowca

Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najdoskonalszy pokarm na świecie. Zgadzamy się ze słowami dietetyka Michaela Levine, ponieważ czekolada jest wypełniona po brzegi aż 600 substancjami, które aktywnie działają na organizm.1 Wśród nich prym wiodą węglowodany, czyli źródło energii, ale i magnez, selen, witaminy z grupy B, cynk, antyoksydanty, a przede wszystkim tryptofan.

A tryptofan to aminokwas, który pobudza syntezę serotoniny (hormonu szczęścia). Tryptofan suplementują nawet osoby leczące zaburzenia depresyjne i lękowe.2 W dużej mierze odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a dobra surowa czekolada o zawartości kakao ponad 70% ma go nawet 13,3 mikrograma na gram.3

Czy wiesz, że czekolada przyśpiesza też produkcję dopaminy, zwanej hormonem energii? Co ciekawe, wpływa również na wydzielanie fenyloetyloaminy, czyli hormonu, którego mnóstwo mają w sobie zakochani. Jak mówi jedna z ekspertek od czekolady, dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz: To nie przypadek, że ludzie sięgają właśnie po czekoladę, kiedy są w złym nastroju. […] Badania wskazują, że niekiedy sam zapach czy konsystencja czekolady wywołują poczucie szczęścia.4

Jak wspomnieliśmy, czekolada zawiera też magnez, cynk i selen, które również wspomagają wydzielanie endorfin. Nie sposób wymienić teraz wszystkich zalet czekolady, ale jedno jest pewne – w kakaowej tabliczce kryje się recepta na dobry nastrój.

Jaką czekoladę wybrać?

Czy każda czekolada skutecznie poprawia humor? Nie do końca, ponieważ na półkach sklepowych ujrzysz produkty o zawartości kakao niższej niż… 20%. A przecież to w ziarnach kakaowca „mieszka” najwięcej substancji pobudzających wytwarzanie endorfin! Trafnym wyborem stanie się więc surowa czekolada lub czekolada bio o najwyższej zawartości kakao.

W pierwszej kolejności zwróć uwagę na skład. Oczywiście musi być prosty, czytelny i możliwie jak najkrótszy. Najczystsze i najprawdziwsze czekolady bio, takie jak Sabadi CRUDE RAW 100%, składają się nawet w 100% z surowego ziarna kakaowego. Są poddane prażeniu przez krótki czas i w niższych temperaturach, w efekcie czego zachowują maksymalne wartości odżywcze.

Alternatywę stanowią czekolady bio o zawartości kakao 90%, 80%, 70% i 60%. Dużą popularnością cieszą się ekologiczne czekolady Sabadi ze słonecznej Sycylii. Zamykają w sobie esencję eco-waste, potwierdzoną certyfikatem BIO, który przyjmuje postać euroliścia. Oznacza to, że czekolady Sabadi spełniają ekologiczne warunki dotyczące metod produkcji, przetwarzania, a nawet transportu i przechowywania produktów.

Oryginalne czekolady o wysokiej zawartości kakao przyjmują wiele smaków. Mają dodatek skórki pomarańczy, cynamonu, migdałów, papryczki chilli… możesz smakować różnych odmian czekoladowego szczęścia. A jeśli uwielbiasz płynną słodycz, wybierz czekoladę do picia bio, która w filiżance gorącego mleka lub wody topi się i zmienia w kremową, gęstą konsystencję. Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje czekoladę w wielu odmianach.

Węglowodany proste - szybka energia dla mózgu zamknięta w słoiku

Czy wiesz, że czekolada to nie jedyna słodkość wyzwalająca cenne endorfiny? Polecamy dżemy i miody pełne węglowodanów prostych, które są czystym źródłem energii. We wspomnianych produktach znajduje się nieprzetworzona glukoza i fruktoza, błyskawicznie wchłaniane przez organizm, w efekcie czego pobudzają, dodają sił, a także poprawiają samopoczucie.

I w tym przypadku polecamy miody biodżemy bio z certyfikatami, które mają najprostszy, najczystszy i najbardziej wartościowy skład na rynku. Zwróć uwagę zwłaszcza na produkt ze znakiem certyfikatu BIO, który przyjmuje graficzną postać listka zbudowanego z 12 białych gwiazdek na zielonym tle. Wówczas zyskasz pewność, że miód lub dżem spełnia ekologiczne normy unijne oraz został poddany dokładnemu procesowi kontroli i inspekcji.

W naszym sklepie kupisz na przykład miody firmy Agritur o smaku lipowym, kasztanowym, eukaliptusowym czy akacjowym. Pozbawione toksycznej chemii, obfitują w witaminy A, C, z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, mangan, żelazo i fosfor.

Firma Agritur oferuje też dżemy i konfitury o 100% naturalnym składzie. Może skusisz się na maliny w syropie? A może posmakujesz kasztanów w zalewie? Agritur dostarcza oryginalne produkty, których nie ujrzysz na większości sklepowych półek.

 

1 https://www.wapteka.pl/blog/artykul/czekolada-13-korzysci-dla-zdrowia-infografika

https://www.medonet.pl/zdrowie,tryptofan---wlasciwosci--niedobor--nadmiar--dawkowanie,artykul,1728898.html

3 https://posilsiezdrowiem.pl/czekolada-na-poprawe-humoru/

4 http://dobreskladniki.wp.pl/hormony-szczescia-7-niezawodnych-sposobow-na-uwolnienie-endorfin

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel