3 przepisy na makaron z pesto!
Zarówno pesto, jak i makarony to symbole kuchni włoskiej. Coraz częściej pojawiają się również na polskich stołach. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiego połączenia albo szukasz czegoś nowego, sprawdź przepisy na makaron z pesto! Znajdziesz wśród nich takie, które sprawdzą się na diecie wegetariańskiej (np. makaron z zielonym pesto), jak i tradycyjnej (np. makaron z pesto i kurczakiem).
Jak przygotować dobre pesto?
Klasyczne włoskie pesto wywodzi się z Genui, a jego podstawą jest bazylia. Jednak ze względu na to, że tego typu sos jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i można dodać go do wielu potraw, powstało wiele różnych wersji. Najpopularniejsze z nich to:
- zielone (z bazylii, orzeszków pinii, czosnku, parmezanu, oliwy z oliwek),
- czerwone (z suszonych pomidorów, papryki w proszku, orzeszków pinii, parmezanu, oliwy z oliwek, soli, czarnego pieprzu, czosnku, bazylii).
Kluczowym składnikiem tradycyjnego włoskiego pesto jest oliwa z oliwek. Dlatego warto zadbać o to, by był to produkt wysokiej jakości. Nie tylko doda smaku, ale zwiększy wartość odżywczą dania ze względu na zawartość witaminy E, polifenoli i kwasu oleinowego. Jeśli chcesz przygotować makaron z pesto najlepszym wyborem będzie oliwa z oliwek extra virgin.
Domowe pesto – przygotowanie i przechowywanie
By przygotować zaplanowaną potrawę możesz kupić gotowe, pyszne pesto (najlepiej w sklepie z włoskimi produktami), lub przygotować je samodzielnie.
Jeśli chcesz spróbować nowych smaków nie musisz wcale robić sosu z bazylii, czy suszonych pomidorów. Ciekawym pomysłem jest również pesto ze szpinaku, rukoli, czy natki pietruszki. Możesz przygotować je również z liści rzodkiewki, które zazwyczaj trafiają do kosza (jest to przepis lubiany przez zwolenników zasady „zero waste”).
Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na domowy włoski sos, który może być później bazą makaronu z pesto. Sposób przygotowania jest taki sam – wszystkie produkty należy zmiksować za pomocą blendera lub malaksera. W zależności od tego, jakie pesto chcesz przygotować, użyj następujących składników:
- z rukoli (dodatki: orzechy włoskie podprażone wcześniej na suchej patelni, czosnek, oliwa z oliwek, kapary);
- z liści rzodkiewki (dodatki: sok z cytryny, migdały, oliwa z oliwek, czosnek, parmezan);
- ze szpinaku (dodatki: orzeszki pinii, oliwa z oliwek, czosnek, sól, ser feta, gałka muszkatołowa).
Dodatkowym plusem jest to, że możesz zrobić więcej takiego domowego sosu, a następnie go zamrozić. Nie straci wartości odżywczych i zachowa swój smak, a ty będziesz miał go pod ręką, aby w dowolnej chwili przygotować szybko pyszne danie (np. makaron z pesto bazyliowym). Pesto możesz przechowywać również w szczelnie zamkniętym słoiku (przez około 2-3 tygodnie). Pamiętaj jednak, aby zalać go odrobiną oliwy. Dzięki temu zapobiegniesz utlenianiu i powstawaniu pleśni.
Makaron z pesto i co jeszcze?
Makaron z pesto już od dawna pojawia się w Twoim jadłospisie i szukasz jakiegoś urozmaicenia? Zawsze możesz przygotować go w różnych wersjach – nie musi być to wcale tradycyjny makaron z zielonym pesto. Jeśli szukasz nowych pomysłów, wzbogać jego smak i dodaj np. mięso, przygotowując makaron z pesto i kurczakiem. W internecie, czy książkach kucharskich znajdziesz również wegetariańskie przepisy na makaron z pesto.
Innym pomysłem na urozmaicenie Twojego jadłospisu jest podanie tego pysznego sosu z czymś innym niż makaron np.:
- pieczywem,
- pizzą,
- ryżem pełnoziarnistym,
- wrapami.
Makaron z zielonym pesto, a może coś zupełnie innego? Sprawdź 3 ciekawe przepisy na makaron z pesto!
Szukasz nowych przepisów na makaron z pesto? Sprawdź poniższe pomysły i wprowadź do Twojego jadłospisu trochę urozmaicenia!
Makaron z pesto w wersji mięsnej
Jeśli chcesz przygotować danie o wyższej zawartości białka (np. na po treningowy posiłek), możesz dodać mięso i przygotować makaron z pesto i kurczakiem. Nie jest to nic skomplikowanego. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i trzymaj do momentu, aż mięso się zarumieni. W międzyczasie ugotuj makaron (najlepiej al dente) i przygotuj ulubioną wersją sosu (np. z bazylii, rukoli) lub dodaj gotowe zielone pesto. Następnie połącz wszystkie składniki i gotowe!
Przepisy dla wegetarian
Jeśli szukasz pomysłu na danie w wersji wegetariańskiej, możesz przygotować np. makaron z pesto bazyliowym. Jego zrobienie zajmie Ci dosłownie kilkanaście minut:
- Przygotuj zielone pesto: zmiksuj świeżą bazylię z orzeszkami pinii, czosnkiem, parmezanem i oliwą z oliwek.
- Ugotuj makaron al dente, a następnie podaj go z sosem.
Pesto z suszonych pomidorów
Możesz przygotować również sos w innej wersji smakowej. Bardzo aromatyczne jest pesto z suszonych pomidorów (nazywane „pesto rosso”). Do jego przygotowania potrzebujesz suszonych pomidorów, bazylii, czosnku, octu balsamicznego, parmezanu, soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz niewielkiej ilości cukru (do smaku). Możesz dodać do niego również nasiona słonecznika oraz chili.
Inną możliwością jest zakup gotowego pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem ziół oraz kaparów.
Mamy nadzieję, że powyższe przepisy z pesto trafią w Wasze kubki smakowe! Smacznego!