DARMOWA DOSTAWA od 150 zł | WYSYŁKA w 24h

Zamówienia złożone do 12:00 (pon-pt) wysyłamy tego samego dnia

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Wiosenna kuchnia w nurcie ecofriendly

2022-04-11
Wiosenna kuchnia w nurcie ecofriendly

Posiłki w nurcie ecofriendly doskonale wpisują się we wiosenną kuchnię. Są lekkie, proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli szukasz pomysłu na wiosenne potrawy okraszone ziołami prowansalskimi, wzbogacone pastą pomidorową, sosem bazyliowym i bruschettą z bakłażana, skosztuj włoskiej kuchni bogatej w warzywa i przyprawy. Dzisiaj podpowiadamy, jakie posiłki ecofriendly sprawią, że wiosna rozkwitnie w Twojej kuchni!

Lekkostrawna kuchnia w sezonie wiosennym

Żywność przyjazna środowisku składa się z naturalnych składników pozbawionych zbędnej chemii. Pochodzi z ekologicznego rolnictwa, czyli z gospodarstw, w których nie stosuje się toksycznych pestycydów, przyśpieszaczy wzrostu, nasion modyfikowanych genetycznie i nawozów sztucznych. Producenci korzystają z najmniej inwazyjnych metod wytwarzania żywności, w efekcie czego wspiera ona naturalne procesy zachodzące w środowisku.

Ekologiczne zboża, owoce i warzywa podlegają ścisłej kontroli od siewu do zbioru, spełniają restrykcyjne warunki UE oraz przechodzą inspekcje przeprowadzane przez upoważnionych kontrolerów. Ecofriendly zakłada też produkowanie jak najmniejszej ilości odpadów, które mogłyby stanowić dodatkowe obciążenie dla planety.

W nurt ecofriendly wpisuje się też żywność biodynamiczna uprawiana zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. Co to oznacza? Otóż gospodarze sadzą i pielęgnują warzywa i owoce w dni, a nawet godziny, przyjazne dla danego gatunku, zgodnie z fazami księżyca. Poza tym owoce, warzywa i zboża hodowane w swoim towarzystwie są starannie dobierane, by nie oddziaływały na siebie negatywnie. Na przykład według założenia żywności biodynamicznej marchew nie rośnie zdrowo obok buraka, selera i kopru.

No dobrze, kluczowe pytanie brzmi jednak, jak rozpoznać żywność ecofriendly? Zwróć uwagę na oznaczenia na opakowaniach. Jednym z najważniejszych jest oznaczenie Bio, czyli euroliść, który przyjmuje graficzną postać charakterystycznego białego listka zbudowanego z dwunastu gniazdek na zielonym tle. Wówczas zyskasz pewność, że produkt pochodzi z gospodarstw certyfikowanych, które stosują naturalne, ekologiczne i jak najmniej inwazyjne zasady hodowli zwierząt i uprawy roślin.

Jakie jeszcze certyfikaty oznaczają, że żywność jest utrzymana w nurcie ecofriendly? Między innymi certyfikat Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC) i niemiecki Bio-Siegel. Warto dokładnie czytać etykiety opakowań i szukać na nich ekologicznych oznaczeń.

Sezonowe potrawy pełne naturalnych składników

Poniżej znajdziesz propozycje wiosennych dań, które przyrządzisz nawet w pół godziny. Naturalne, o prostym składzie sprawią, że zadbasz o zdrowie i samopoczucie, poczujesz się lekko w ciepłe dni!

Cytrynowe risotto

Risotto słynne w okolicach Mediolanu smakuje wyśmienicie z lekkimi dodatkami. W czym tkwi największy sekret apetycznego dania ryżowego? Przede wszystkim we właściwie dobranym ryżu, który przecież jest głównym bohaterem potrawy. Polecamy zwłaszcza ryż do Risotto z ekologicznych upraw, na przykład producenta Casscina Belvedere, który nie stosuje pestycydów, ulepszaczy i przyspieszaczy wzrostu.

W ciepłe dni wybornie smakuje risotto z dodatkiem orzeźwiającej cytryny, łososia i pomidorów. Bogate w witaminę C i kwasy omega-3 wzmocni Twoją odporność w przejściowym okresie i doda energii. W naszym sklepie kupisz pomidory San Marzano i zioła bio, które swobodnie wykorzystasz do przyrządzenia risotto.

Bruschetta pasta z bakłażanem

Lekkie pieczywo z warzywną pastą? Czemu nie! Jeśli masz ochotę na lekkostrawne śniadanie lub szykujesz przekąski na przyjęcie, polecamy chrupiącą bruschettę z bakłażanem. Pokrój pieczywo na kromki, natrzyj czosnkiem, skropl oliwą extra vergine, a całość posyp ziołami bio. Zapiekaj przez około 5 minut. Gotowe kromki posmaruj pastą bruschetta o smaku wiosennego bakłażana.

Makaron z pesto

Zdrowy makaron rozpieści Twoje kubki smakowe – to idealny majowy obiad. Gdy dodasz do niego gotowe pesto z naszego sklepu, przygotujesz potrawę nawet w 15 minut! Dla wiosennego akcentu koniecznie dodaj do niego pomidorki i zioła bio. Do dekoracji polecamy mozzarellę i czarne oliwki – palce lizać. A po więcej szczegółów zajrzyj do naszego wpisu: 3 przepisy na makaron z pesto!

Foccacia z ziołami

Jeśli lubisz piec, może skusisz się na foccacię posypaną ziołami i solą? To alternatywa dla bardziej kalorycznej pizzy, którą przygotowujesz maksymalnie w pół godziny. Wybornie smakuje na ciepło, chrupiąca, pulchna! Dla urozmaicenia możesz oczywiście dodać oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, a nawet sosy w słoikach.

Ekologiczne dodatki do kuchni w nurcie ecofriendly

Wiosna smakuje też lekkimi sałatkami na przykład z pomidorkami koktajlowymi i octem winnym. Polecamy ekologiczny ocet od producenta Mengazzoli, który również podkreśli smak ryb, owoców morza oraz białych mięs.

Wiosną nie zapomnij o serach, które mogą stać się dodatkiem do dowolnego dania lub osobną przekąską. Co powiesz na ekologiczny ser camamber firmy Juchowo wyprodukowany z mleka siennego (bezkiszonkowego)? Mleko pochodzi od krów żywionych wyłącznie trawą i sianem. Zauważ, jak łatwo możesz sprawić, by wiosenna dieta przyniosła Ci samo zdrowie!

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

pixel