Kawa prosto z włoskiej palarni — jak piję się kawę w słonecznej Italii?
Sekret doskonałej w smaku i upajające swoim niepowtarzalnym aromatem kawy tkwi nie tylko w sposobie jej zaparzenia, ale również w wysokiej jakości ziarnach. Dowiedź się, dlaczego włosi wybierają kawę prosto z palarni i odtwórz jej wyjątkowy smak w zaciszu własnego domu!
Kawa prosto z palarni — co ją wyróżnia?
Takie produkty jak kawa speciality, czy kawa ziarnista BIO wyróżniają się na tle sklepowych pozycji najwyższą jakością, którą potwierdzają prestiżowe certyfikaty. Na tym jednak ich wyjątkowość się nie kończy. Są to kawy wypalane z niezwykłą starannością, bez zbędnego pośpiechu. Każda wysokiej klasy palarnia kawy dba również o to, by zachowane zostały odpowiednie warunki palenia, zgodne z przyjętymi procedurami, gwarantując tym samym perfekcyjną powtarzalność smaku.
Kawa świeżo palona poza swoimi oczywistymi walorami smakowymi jest również o wiele zdrowsza. Bez względu na to, czy decydujemy się na wersję z całymi ziarnami, czy też ze względu na brak odpowiedniego młynka naszym wyborem będzie kawa mielona BIO, nie spowoduje ona tzw. kołatania serca i nie podrażni naszego przewodu pokarmowego. Co więcej, wysokiej jakości kawa z palarni jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy spowalniających procesy starzenia, zawiera sporo błonnika poprawiającego procesy trawienne, a pita regularnie zmniejsza również ryzyko zachorowań na raka.
Włoska kawa — wyjątkowy smak i aromat
Smak włoskiej kawy jest niezwykle charakterystyczny i trudno szukać go w innych częściach świata. Wszystko za sprawą intensywnego i mocnego stopnia wypalenia ziaren, które zmieniają swój kolor na ciemnobrązowy, wyglądający wręcz jak czarny. Kawa z palarni we Włoszech posiada na powierzchni naturalne przetłuszczania, w których zawarty jest jej niepowtarzalny smak i aromat.
Włoska kawa cechująca się wyjątkowo mocnym stopniem wypalenia traci nieco swoje naturalne walory smakowe na rzecz tych pochodzących z procesu obróbki termicznej. W konsekwencji jej nuty smakowe można określić jako bardziej czekoladowo-orzechowe o lekkiej, karmelowej puencie. Kawa z palarni we Włoszech jest również cięższa i wyróżnia się długim gorzkim finiszem.
Niestety długi czas palenia posiada również swoje minusy. Przepalenie kawy może znacznie pogorszyć jej walory smakowe, sprawiając, że stanie się mdła i gorzka. Dobre palarnie bardzo dbają o wysoką jakość swoich ziaren, dlatego możemy mieć pewność, że przepalona partia nigdy nie trafi na półki sklepowe.
Jak się pije kawę we Włoszech?
Dla Włochów picie kawy to coś więcej niż przyjemny sposób na umilenie sobie dnia. To głęboko zakorzeniona tradycja i rytuał, którego zasady wypada poznać przed zdecydowaniem się na spędzenie wakacji w słonecznej Italii. Przede wszystkim Włosi piją kawę na stojąco przy barze, bardzo często rozmawiając przy tym z baristą o codziennych sprawach. Stoliki w lokalach najczęściej zajmowane są przez turystów, którzy pragną dłużej delektować się swoim napojem, jednocześnie podziwiając walory i uroki krajobrazu.
We Włoszech kawę pije się raczej w pośpiechu, choć z drobnymi wyjątkami. Poranna kawa, spożywana jeszcze przed śniadaniem celebrowana jest w sposób znacznie dłuższy, tworząc przy tym idealne tło do rozmów z członkami rodziny, lub ze znajomymi, z którymi spotykamy się w ulubionej kawiarni. Kawa mleczna bardzo często zastępuje również kolejny posiłek, np. drugie śniadanie. Zamawiając kawę we Włoszech, warto także pamiętać, że kawy z mlekiem pije się tam do godziny 11.
Ciekawostką jest również sam sposób zamawiania kawy z mlekiem. Popularna kawa „latte” po włosku znaczy dosłownie „mleko” zatem, aby mieć pewność, że otrzymamy swój ulubiony napój lepiej zamówić „caffe con latte". Inaczej będziemy zamawiać także klasyczne espresso. Mała czarna włoska kawa to „un caffe" i pije się ją bardzo szybko, w dwóch, trzech łykach, nie więcej.
Sposoby na parzenie świeżej kawy w swoim domu
Czy istnieje sposób, aby cieszyć się ulubioną, włoską kawą w zaciszu własnego domu? Na szczęście tak! Zarówno kawa klasyczna, jak i kawa bezkofeinowa BIO w ziarnach oferowane są przez wiele palarni w gotowych, włoskich mieszankach o charakterystycznej barwie, smaku i aromacie, dzięki którym możemy przenieść się w samo serce słonecznej Italii nawet w środku zimy.
Doskonałą kawę przyrządzimy zarówno w domowym ekspresie kolbowym, jak i kawiarce, dripie czy aeropressie, musimy jedynie zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim grubość i sposób zmielenia ziaren. Najlepiej sprawdzą się młynki ręczne z możliwością regulowania stopnia zmielenia. Bezwzględnie natomiast należy unikać mielenia kawy w młynku przeznaczonym do przypraw. Wyposażone są w ostrza, które zamiast mielić, tną ziarna, co w znaczący sposób wpływa na smak kawy.
Ostatnim, choć nie mniej ważnym krokiem jest zalanie kawy wodą o odpowiedniej temperaturę, która powinna wynosić 90°C. W tym celu konieczne będzie zainwestowanie w specjalny termometr lub czajnik pozwalający na ustawienie temperatury, do której ma ogrzewać wodę. Właściwa temperatura parzenia rozwija smak kawy, wydobywa jej najistotniejsze walory i nadaje pożądaną głębię.
Intensywny, bogaty smak włoskiej kawy w domowym zaciszu? Wybierz najwyższej jakości produkty premium jak kawa w ziarnach BIO i ciesz się skarbem słonecznej Italii każdego dnia!