DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Znajdziesz nas na: BioBazar Warszawa ul. Żelazna 51/53

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sosy uwielbiane przez Włochów - sekret tkwi w produktach

2022-10-03
Sosy uwielbiane przez Włochów - sekret tkwi w produktach

Uwielbiasz włoską kuchnię, a przepyszne sosy do makaronu pochodzące z tamtego regionu świata śnią Ci się po nocach? Pamiętaj, że ich smak tkwi w używanych produktach! Przygotowaliśmy dla Ciebie artykuł, który pozwoli Ci odtworzyć ulubione potrawy w domu.

Kuchnia włoska – w czym tkwi jej sekret?

Kuchnia włoska znana jest oczywiście z pizzy i makaronu. Czy zwróciłeś jednak uwagę na to, że na talerzach nie można zwykle zobaczyć bogactwa produktów, a jedynie proste potrawy, zawierające kilka wyselekcjonowanych składników? No właśnie! W tym tkwi sekret Włochów! Mieszkańcy tego regionu świata kochają proste w przygotowaniu dania, które składają się z dosłownie kilku elementów. Najistotniejsze jest jednak dla nich, aby używać produktów najwyższej jakości. Świeża oliwa z oliwek, pomidory dojrzewające w sycylijskim słońcu, przyprawy od lokalnego dostawcy – to wszystko sprawia, że ich makarony są tak zachwycające!

5 najlepszych włoskich sosów do makaronu

Ilość propozycji, jeśli chodzi o włoskie sosy do makaronu, jest ogromna, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Wybraliśmy dla Ciebie pięć propozycji, które są znane i uwielbiane przez ludzi na całym świecie!

Pomodoro e basilico

Pierwszy to absolutny must have do spróbowania, czyli Comodoro e basilico. Oprócz tego, że jest jednym z najpopularniejszych makaronów, jest też jedną z najprostszych opcji. Do jego przygotowania potrzeba świeżych, miękkich pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku, soli, aromatycznych listków bazylii i oczywiście makaronu typu spaghetti. Jak go przygotować?

  1. Na oliwie podsmaż ząbek czosnku, dodaj pomidory i sól.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 40-60 minut (w zależności od pomidorów). Oczywiście możesz też oprzeć całość na wysokiej jakości pomidorach w puszce, co znacznie skróci czas gotowania.
  3. Pod koniec gotowania dodaj listki bazylii.
  4. Połącz całość z makaronem.

Gotowe! To naprawdę banalny przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Carbonara

Kolejna propozycja to słynna carbonara. Tak jak większość włoskich makaronów i ten nie wymaga zbyt wiele czasu w kuchni. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: świeżych jajek (będą używane surowe), parmezanu, pecorino, czarnego pieprzu i mięsa. Włosi używają tzw. guanciale, czyli podgardla, ale ostatecznie możesz zastąpić je pancettą, czyli boczkiem. Niezbędny będzie także makaron bio typu spaghetti. Przygotowanie jest błyskawiczne.

  1. Oddziel żółtka od białka.
  2. Zetrzyj sery.
  3. Żółtka roztrzep.
  4. Do żółtek dodaj starte sery oraz świeżo zmielony czarny pieprz
  5. W międzyczasie podsmaż na patelni mięso i ugotuj makaron.
  6. Do powstałej masy dodaj odrobinę wody z makaronu.
  7. Wrzuć ugotowany makaron na patelnię z mięsem, dodaj powstały sos i energicznie zamieszaj.
  8. Podawaj od razu i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Bolognese

Nie ma chyba osoby, która nie zna bolognese. Jest to mięsny, ciężki makaron, który wbrew popularnym odsłonom, we Włoszech podawany jest najczęściej z tagliatelle bądź pappardelle. Do jego przyrządzenia potrzebujesz: mielonego mięsa wołowego, pomidorów, oliwy, czerwonego wina, marchwi, selera naciowego i odrobiony mleka.

Pracy z przygotowaniem tego posiłku jest nieco więcej, gdyż najpierw musisz podsmażyć i przyprawić mięso, następnie dodać pomidory i oliwę, a potem uzupełnić wszystko o warzywa. Najczęściej bolognese gotuje się około godziny, na małym ogniu, aby wszystkie smaki przeszły między sobą. Mleko dodaje się zwykle na koniec do smaku.

Arrabbiata

Jesteś fanem pikantnych smaków? Zakochasz się w sosie Arrabbiata. Jest to klasyczny sos pomidorowy, do którego dodane jest peperoncino i natka pietruszki. Najczęściej podaje się go z makaronem typu penne. Jak go zrobić?

  1. Podsmaż na oliwie czosnek i papryczki peperoncino.
  2. Dodaj pomidory i posól je.
  3. Wyjmij czosnek
  4. Dodaj natkę pietruszki.
  5. Gotuj sos na małym ogniu przez kilkanaście minut, aby odparował.

To tyle! Proste i pyszne.

Sycylijski sos alla norma

Na koniec kilka słów o przepisie, który króluje w słonecznej Sycylii. To pyszny, warzywny przysmak, z którym poradzi sobie każdy. Potrzebujesz do niego sos pomidorowy, przygotowany według klasycznej receptury, bakłażany, bazylię oraz ser risotta salata.

Przygotowanie jest bardzo proste. Bakłażany cienko pokrój i obsmaż, a następnie dodaj do sosu pomidorowego. Przypraw danie solą i bazylią, a na koniec dodaj ser. Całość podawaj z makaronem penne.

Jak samemu zrobić włoski sos do makaronu?

Samodzielne przygotowanie włoskiego makaronu nie jest trudne. Jak możesz zauważyć, większość przepisów jest bardzo łatwa w wykonaniu, ale wymaga cierpliwości nie tylko w czasie przygotowywania, ale także podczas wyboru produktów. Nie jesteś w stanie przyrządzić wybornej arrabbiaty czy niepowtarzalnego bolognese, jeśli użyjesz niedojrzałych pomidorów z supermarketu czy oliwy z oliwek niskiej jakości.

Gotowe sosy do makaronu - jak wybrać te najlepsze?

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu lub nie lubisz gotować, śmiało możesz wybrać gotowe sosy obiadowe do makaronu, które ułatwią Ci codzienność. Pamiętaj jednak, aby dokładnie przestudiować skład produktu i mieć pewność, że są tam tylko niezbędniki. Wszelkiego rodzaju barwniki, konserwanty lub stabilizatory wpłyną negatywnie nie tylko na Twoje zdrowie, ale także na smak potrawy.

Mamy nadzieję, że teraz nie obawiasz się przygotowania własnego, pysznego włoskiego dania. Jeśli jednak nie masz pewności, czy wiesz jakiego smaku szukasz, spróbuj najpierw sosów bio wysokiej jakości, które pomogą Ci to ocenić.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel