Słodkie przetwory bio - jak je wykorzystać w kuchni?
Słodkie przetwory mogą uratować niejeden obiad i niejedno spotkanie towarzyskie! Warto mieć je w swoim domu, aby nie dać się zaskoczyć. Jak je wykorzystywać na co dzień? Mamy dla Ciebie garść pomysłów na ich wykorzystanie!
Kiedy korzystać z przetworów?
Przetwory owocowe czy warzywne to świetna alternatywa dla świeżych produktów. Szczególnie jesienią i zimą trudno jest o pyszne truskawki z pola czy maliny prosto z krzaczka. Warto wtedy posiłkować się przygotowanymi konfiturami, dżemami czy powidłami, które z powodzeniem je zastąpią. Pamiętaj jednak, aby wybierać tylko najwyższej jakości produkty tego typu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że sprzyjasz nie tylko swoim kubkom smakowym, ale także zdrowiu. Odpowiednio przygotowane przetwory są bowiem bombą witaminową, której Twój organizm potrzebuje. Poza tym przetwory w słoikach mają dłuższą datę przydatności niż świeże owoce. Mogą więc być opcją awaryjną na wypadek braku pomysłu na obiad lub gości, którzy zapowiedzą się na godzinę przed przybyciem.
Ekologiczne przetwory na słodko - dlaczego warto je wybrać?
Wybierając przetwory na słodko, zawsze zwracaj uwagę na kilka ważnych aspektów. Przede wszystkim skąd pochodzą owoce, które zostały wykorzystane do ich stworzenia i jaka jest ich zawartość w produkcie. Najlepszą opcją są oczywiście ekologiczne uprawy, w których nie są stosowane opryski ani sztuczne, szkodliwe nawozy. Sięganie podczas zakupów po takie produkty, to inwestycja w zdrowie, a na tym nie można oszczędzać. Drugą kwestią, którą zdecydowanie musisz przeanalizować przed zakupem, jest skład. Niestety czasami zdarza się, że chwytając pierwszy z brzegu dżem z marketowej półki, możesz poważnie sobie zaszkodzić. Jak to możliwe, skoro sięgasz przecież po owoce, a nie po czekoladowy batonik? Niestety wiele produktów tego typu posiada w swoim składzie mnóstwo cukru, konserwantów, barwników i ulepszaczy smaku. Co więc z tego, że taki produkt jest smaczny i zawiera owoce, skoro oprócz nich ma też w sobie mnóstwo niekorzystnych dla Twojego organizmu dodatkowych składników?
Przetwory bez cukru - zdrowa i odżywcza kuchnia cały rok
Najlepszą opcją jest wybieranie przetworów bez cukru. Wiele owoców to słodycz sama w sobie, np. jabłka i zupełnie nie potrzebuje tego typu dodatków. Jeśli jednak chcesz skusić się na dżem z porzeczek czy mus z jagód, ale przeszkadza Ci ich kwasowość, wybierz takie, w których zastosowano zdrowsze zamienniki cukru, np. ksylitol, erytrytol czy stewię. Decydując się na sięgnięcie właśnie po takie produkty, oferujesz sobie i wszystkim osobom, które korzystają z Twojej kuchni, obniżone ryzyko cukrzycy czy problemów metabolicznych.
Jak wykorzystać w kuchni przetwory z owoców?
Przetwory owocowe możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jest to oczywiście podstawa wielu wypieków, np. szarlotki czy malinowej chmurki. Możesz dodawać je do muffinek, ciasteczek, placków, a nawet jako przełamanie do czekoladowego brownie. Różnego rodzaju dżemy idealnie pasują także do naleśników, amerykańskich pancakes oraz gofrów. To szczególnie ulubiona opcja dla maluchów, która przekona do siebie każdego niejadka. Konfitury z kolei z pewnością przydadzą się szczególnie jesienią i zimą, aby zastąpić miód. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do rozgrzewających herbat, wspierających odporność. Pamiętaj jednak, że również wytrawne dania, mogą zyskać zupełnie inny smak, dzięki dodatkowi owocowych przetworów. Np. konfitura ze śliwki idealnie pasuje do dziczyzny, a kaczka lub indyk często podawane są z musem żurawinowym.
Pomysły na codzienne śniadanie na słodko
Lubisz śniadania na słodko? Świetnie się składa! Mamy dla Ciebie 5 pomysłów na pyszne poranne posiłki.
Gofry z dżemem truskawkowym
To jedna z najpopularniejszych opcji, która z pewnością przyciągnie na śniadanie każdego. Jest to jednak dość banalna propozycja. Co zrobić, aby na talerzu nie było nudno? Warto całość wzbogacić np. o listki mięty, które dodadzą świeżego charakteru lub posypkę z migdałów.
Placuszki bananowe z musem porzeczkowym
Potrzebujesz przepisu na pyszne, ale bardzo szybkie śniadanie? Rozgnieć banana, dodaj do niego łyżkę mąki, jedno jajko i odrobinę mleka. Całość rozmieszaj i smaż w formie małych placuszków na rozgrzanej patelni! Po usmażeniu dodaj mus porzeczkowy, który idealnie przełamie słodycz banana. 5 minut i gotowe!
Naleśniki z owocami
Zimą trudno o pyszne, świeże owoce, więc warto wtedy wspomagać się różnymi przetworami podczas pałaszowania pysznych naleśników. Jeśli potrzebujesz energii i uwielbiasz słodycze, wypróbuj połączenia kremu czekoladowego bio z musem malinowym lub konfiturą porzeczkową. Gwarantujemy, że przepadniesz! Jeśli jednak preferujesz nieco lżejsze propozycje, postaw na klasyczne naleśniki na ciepło z dżemem jabłkowym i cukrem pudrem.
Kanapka z powidłami
To nasza najprostsza w wykonaniu propozycja, ale musimy o niej wspomnieć, bo wiele osób całkowicie o niej zapomina! Pyszny, miękki, świeży chleb i powidła to połączenie idealne.
Chlebek bananowy z kwaśną konfiturą
To opcja, która posłuży Ci nie tylko na śniadanie, ale i na podwieczorek. Aby wykonać taki chlebek, potrzebujesz pulpy bananowej, którą należy połączyć z mąką i jajkami. Całość wystarczy piec przez kilkadziesiąt minut w keksówce. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej treściwe, możesz przed pieczeniem wrzucić do środka orzechy lub bakalie. My polecamy jednak zjeść go z ulubioną, lekko kwaśną konfiturą, np. z jeżyn lub mirabelek.
Mamy nadzieję, że od dziś przetwory owocowe zagoszczą w Twoim domu na dobre! Pamiętaj, aby wybierać produkty wysokiej jakości, a połączysz przyjemne z pożytecznym.