Popularne włoskie wędliny – których warto spróbować?
Prawdziwe włoskie wędliny to kwintesencja smaku i aromatu. Które z nich są najbardziej apetyczne? Jak nazywa się włoska szynka, na spróbowanie której powinieneś się skusić przy najbliższej okazji? W tym artykule prezentujemy Ci kultowe mięsne przetwory z gorącej Italii.
Rodzaje włoskich wędlin
Włoskie wędliny są znane i cenione na całym świecie ze względu na swoją wysoką jakość i wyjątkowy smak. Wyróżniają się starannie dobranymi składnikami, tradycyjnymi metodami produkcji, a często również długim procesem dojrzewania. Producenci wędlin z gorącej Sycylii czy włoskich Alp nie spojrzeliby sąsiadom w oczy, gdyby zdarzyło im się wybrać coś innego niż wyłącznie najświeższe, wysokogatunkowe surowce. Dotyczy to nie tylko mięsa, ale też innych dodatków, takich jak przyprawy.
Takie wędliny, jak włoska kiełbasa i salami, mortadella czy prosciutto, charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Idealnie nadają się do kanapek, sałatek czy makaronów, ale można je też pałaszować jako samodzielną przekąskę. Chcesz doświadczyć autentycznego smaku Italii? Skosztuj najpopularniejszych włoskich wędlin. Oto one:
Prosciutto crudo
Jeśli zastanawiasz się, jak się nazywa włoska szynka, pewnie masz na myśli prosciutto crudo. To włoska wędzona wędlina, produkowana z dojrzałego, delikatnie solonego udźca wieprzowego, który jest poddawany procesowi długiego suszenia w naturalnych warunkach. Prosciutto crudo ma charakterystyczny, lekko słodkawy smak i doskonałą konsystencję: wędlina jest lekko krucha.
Prosciutto cotto
Jeśli chodzi o mięso i wędliny z Włoch, ten produkt nie ma sobie równych. Prosciutto cotto to włoska wędzona wędlina wieprzowa, która różni się od prosciutto crudo sposobem przygotowania – jest gotowana w specjalnych piecach parowych, a nie suszona. Prosciutto cotto ma delikatny smak i miękką teksturę, często jest używane jako składnik kanapek, sałatek, a także dodatek do ciepłych dań.
Bresaola
Bresaola to włoska wędzona wędlina, tradycyjnie produkowana z wyselekcjonowanego mięsa wołowego, które jest najpierw delikatnie solone, a następnie poddawane procesowi suszenia i dojrzewania przez kilka tygodni. Charakterystyczną cechą Bresaoli jest czerwona, intensywna barwa mięsa, które jest cienko pokrojone w plasterki. Wędlina ma delikatny smak z lekko pikantną nutą oraz sporo białka.
Pancetta
Pancetta to włoski rodzaj surowego i suszonego boczku z brzuszka wieprzowego, jak przystało na włoską kuchnię - długo dojrzewającego i wyrafinowanego w smaku. Ta wędlina jest lubiana we Włoszech, ale jej popularność rośnie na całym świecie.
Salame
Salame (inaczej salami) to rodzaj wędzonej, suszonej i dojrzewającej wędliny, wytwarzanej z mielonego mięsa (oryginalnie – oślego). Jest ono mieszane z przyprawami, a następnie formowane w długie, cylindryczne formy i poddawane procesowi suszenia. Salame ma charakterystyczny, intensywny smak oraz aromat, który wynika z zastosowanych przypraw.
Mortadella
Kolejną wyśmienitą wędliną włoską na naszej liście jest mortadella. To rodzaj parzonej kiełbasy o dużej średnicy, produkowanej z mielonego mięsa mieszanego z dodatkami. Krojona jest na plasterki i podawana na kanapkach, ale może się też sprawdzić jako dodatek do dań z makaronem, a nawet do pizzy. Ma łagodny smak i charakterystyczna jest przede wszystkim dla okolic Bolonii.
Speck
Speck to wędlina pochodząca z Tyrolu Południowego, regionu leżącego na pograniczu Włoch i Austrii. Wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, dobrze przyprawionego, suszonego na świeżym powietrzu (ach, te tradycyjne produkty BIO!), a następnie wędzonego dymem z drzew owocowych. Smakołyk ten jest lekko słodkawy i świetnie się wpisuje w dania charakterystyczne dla alpejskiej kuchni.
Capocollo
Capocollo, znane również jako coppa lub capicola, to włoska wędzona i dojrzała wędlina wieprzowa. Jest to specjalność południowej Italii, zwłaszcza z Kalabrii i Sycylii. Wytwarzana jest z mięsa z kości łopatki i szyi wieprzowej, które jest starannie przyprawiane solą oraz mieszanką przypraw, takich jak czosnek, pieprz, kolendra, papryka czy goździki.
Gdzie kupić prawdziwe włoskie szynki?
Na pytanie o to, gdzie kupić prawdziwe włoskie szynki, najlepsza odpowiedź jest jedna: oczywiście we Włoszech! Jeśli jednak nie wybierasz się na urlop, ale nabrałeś apetytu na mięsne przekąski rodem z Italii, zajrzyj do sklepów specjalizujących się w produktach włoskich lub sklepów delikatesowych, które oferują autentyczne i wysokiej jakości produkty spożywcze właśnie z tego regionu – takie, jak chociażby kiełbasa i salami BIO. Nie musisz nawet wychodzić z domu – najlepszej jakości włoskie wędliny znajdziesz u nas.