DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak wykorzystać w kuchni ciecierzycę?

2022-08-16
Jak wykorzystać w kuchni ciecierzycę?

Nasiona ciecierzycy to niekwestionowany hit i prawdziwe odkrycie kulinarne ostatnich lat. Swoją ogromną popularność zdobyła nie tylko niepowtarzalnym, lekko orzechowym smakiem, ale również bogactwem witamin! Co więcej, ciecierzyca stanowi jeden z najlepszych zastępników mięsa, dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Sprawdź jak ją przyrządzić i z czym podawać, aby Twoja kuchnia była nie tylko smaczna, ale i zdrowa!

Ciecierzyca – źródło drogocennego białka

Ciecierzyca, nazywana również potocznie cieciorką, jest rośliną strączkową o wyjątkowych właściwościach. Możemy spotkać ekologiczne kremy z orzechów laskowych i kakao na bazie ciecierzycy, wypieki, a nawet gotowe pasty i kremy, z których największą popularnością cieszy się hummus w różnych wariantach smakowych do wyboru. Jednak co sprawia, że cieciorka cieszy się tak ogromną popularnością, że producenci ekologicznej, zdrowej żywności robią z niej niemal wszystko?

Przede wszystkim jest bogatym źródłem błonnika, który poprawia nie tylko procesy trawienne, ale również ogólną perystaltykę jelit. Dzięki temu jest również niezastąpionym sprzymierzeńcem w walce z dietozależnymi chorobami, pomagając w codziennej profilaktyce. Ciecierzyca ma również wyjątkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest wręcz idealnym dodatkiem do dań dla cukrzyków.

Bez względu na to, czy decydujesz się na sięgnięcie po pasty z ciecierzycy, gotowe dania z ciecierzycą, czy półprodukty z puszki, dzięki cieciorce dostarczasz swojemu organizmowi spore ilości witaminy K, witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, magnezu oraz żelaza. Bez dwóch zdań zatem cieciorka jest doskonałym zastępnikiem wielu produktów pochodzenia zwierzęcego.

Alternatywa dla mięsa i jaj

Ta wyjątkowa roślina strączkowa cieszy się ogromną popularnością w krajach afroazjatyckich i to właśnie stamtąd zaczęła wędrować po całym świecie. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom, a także dzięki wysokiej zawartości białka, witamin oraz aminokwasów, stała się jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych zarazem zamienników mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Bez względu na to, czy sięgamy po gotowe dania z ciecierzycą, czy bardziej interesuje nas ciecierzyca w puszce, dostarczą nam one równie dużej ilości:

  • węglowodanów,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • tiaminy,
  • niacyny,
  • kwasu foliowego,
  • ryboflawiny,
  • magnezu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • potasu,
  • magnezu,
  • fosforu.

Jak podawać ciecierzycę?

Uniwersalność tej rośliny sprawia, że możemy ją podać na niemal każdy możliwy sposób! Cieciorka będzie smakowała doskonale jako składnik wielu dań, a nawet sprawdzi się jako półprodukt, z którego wyczarujemy:

  • pasty kanapkowe,
  • hummusy,
  • gulasze i potrawki,
  • pasztety,
  • słodkie i słone wypieki.

Ogromną popularnością, zwłaszcza u cukrzyków i osób borykających się z problemami trawiennymi, czy nietolerancjami pokarmowymi cieszą się takie wyroby jak m.in. pasty z ciecierzycy, sosy, czy mąka. Dzięki nim możliwe jest stworzenie doskonałych omletów, naleśników, a nawet wegańskich wypieków! Oczywiście sięgając po takie produkty jak fasola i warzywa strączkowe BIO, zawsze należy dokładnie sprawdzić skład, aby mieć pewność, że wybrany artykuł spożywczy odznacza się wysoką jakością, która będzie decydować o wartościach odżywczych przygotowanego dania.

Jak zrobić domowy hummus?

Smaczny i zdrowy hummus to jedna z najpopularniejszych propozycji podania cieciorki. Jest nie tylko zdrowy, ale również wyjątkowo smaczny! Można smarować nim kanapki, a nawet podawać jako gęsty dip do surowych warzyw.

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • 5 łyżek pasty sezamowej,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju sezamowego.

Przygotowanie:
Ciecierzyca z puszki musi zostać dobrze odsączona i zblendowana. Następnie należy dodać nieco zalewy i zmiksować na gęstą pastę. W czasie miksowania dodajemy oczywiście kolejno wszystkie składniki, a w razie konieczności również więcej zalewy. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji jest kluczowe, ponieważ znacznie ułatwi nakładanie hummusu na kanapkę, czy warzywo. Przepis można oczywiście modyfikować, dodając do pasty z ciecierzycy np. suszone zioła i przyprawy lub inne składniki, które lubimy.

Ciecierzyca na słodko - blondie z ciecierzycy

Cieciorka na słodko? Jak najbardziej! Jej wyjątkowy smak nadaje się również doskonale do deserów, ciast, jak i ciasteczek. Blondie z ciecierzycy to doskonała alternatywa dla klasycznych słodkości, która dodatkowo zadba o Twoje zdrowie!

Składniki

  • 400 g ciecierzycy,
  • ⅓ szklanki masła orzechowego,
  • duże jajko,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ⅓ szklanki ksylitolu - doskonale sprawdzi się również miód i syrop klonowy,
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozdrobnioną za pomocą blendera ciecierzycę mieszamy z masłem orzechowym, proszkiem do pieczenia sodą i innymi składnikami. Dodajemy jajko i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu do mieszanki dodajemy również pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 20 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Na kanapce? Obiedzie? A może na słodko? Uniwersalne zastosowanie ciecierzycy sprawia, że gości ona na naszych stołach coraz częściej, a wyjątkowe bogactwo witamin i niski indeks glikemiczny pozwalają cieszyć się jej smakiem także osobom chorym na cukrzycę i zmagającym się z nietolerancjami pokarmowymi.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022
pixel