DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak rozpoznać prawdziwą fetę? Czym różni się od innych serów sałatkowych?

2023-06-12
Jak rozpoznać prawdziwą fetę? Czym różni się od innych serów sałatkowych?

Prawdziwa feta to wyjątkowy przysmak, który stanowi idealny dodatek do wielu potraw i szybkich przekąsek. Smakuje doskonale podawana zarówno na zimno w sałatkach, jak i na ciepło podbijając smak mięs. Niestety na rynku pełno jest podróbek, które z oryginalnym smakiem niestety nie mają za wiele wspólnego. Jaka jest prawdziwa feta? Jak powstaje i ile kosztuje ser feta, wytwarzany w Grecji?

Czym jest prawdziwa feta?

Sprowadzana z Grecji, oryginalna, prawdziwa feta to biały ser stołowy produkowany głównie z mleka owczego, czasem z niewielkim, bo maksymalnie 30% dodatkiem mleka koziego. Dzięki takiej mieszance organiczny ser feta P.D.O. w naturalnej solance BIO Menikio 400g zachwyca swoim głębokim aromatem i niezwykłym, jedynym w swoim rodzaju smakiem.

Grecki ser feta do sałatek i dań mięsnych charakteryzuje się kruchością, kremowością, a także subtelnym słonawym smakiem o delikatnie pikantnej nucie, które zawdzięcza jedynej substancji konserwującej — solance, w której jest przechowywana.

Jak wybrać dobrą fetę? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej skład. Oryginalny ser pozbawiony jest sztucznych dodatków jak m.in. barwniki czy aromaty, a okres jego dojrzewania musi wynosić co najmniej 3 miesiące. W składzie nie powinna się zatem znaleźć żadna inna pozycja, poza mlekiem owczym, niewielką ilością mleka koziego, podpuszczką oraz oczywiście solą.

Warto również dodać, że nazwa ta została zastrzeżona i od roku 2002 dotyczy wyłącznie serów pochodzących z Grecji.

Ser feta a ser owczy — jaka jest różnica?

Zarówno do produkcji sera owczego, jak i sera feta wykorzystuje się wysokiej jakości mleko owcze. Poza niekwestionowanymi właściwościami zdrowotnymi tj. dostarczanie organizmowi pełnowartościowego białka zwierzęcego i mnóstwa witamin, mleko owcze idealnie nadaje się do produkcji serów, a to głównie ze względu na całkiem sporą zawartość tłuszczu.

Ser owczy wykorzystuje się jednak nie tylko do produkcji znanego na całym świecie sera greckiego feta. W zależności od procesu produkcji, czasu dojrzewania czy nawet zastosowanych dodatków jak sól, czy sok z cytryny, z mleka owczego możemy uzyskać takie sery jak:

  • oscypek,
  • bundz,
  • bryndza,
  • requefort,
  • manchego.

Jak odróżnić prawdziwą fetę od serka sałatkowego?

Niestety na sklepowych półkach coraz częściej znaleźć możemy pozycje takie jak ser typu greckiego lub ser sałatkowy. Czy feta i ser sałatkowy to, to samo? Prawdziwa feta ma krótki, naturalny skład z kolei podróbki pełne mogą być chemii i sztucznych barwników.

Aby mieć pewność, że kupujesz oryginalny produkt, dobrej jakości, musisz pamiętać, co to jest feta i jak powstaje. Produkowana jest wyłącznie z mleka owczego, czas z niewielkim dodatkiem mleka koziego, a krajem jego pochodzenia może być wyłącznie Grecja.

Takie naturalne sery ekologiczne wyróżnia dodatkowo idealnie biały kolor, wyjątkowy smak, kruchość oraz kremowość. Podróbki bardzo często zdradza żółtawe zabarwienie wynikające z mieszania z mlekiem krowim.

Ser feta do sałatek, dań mięsnych i przekąsek, produkowany w Grecji charakteryzuje się także niepowtarzalnym, lekko słonym i pikantnym zarazem smakiem, który wręcz idealnie harmonizuje z innymi greckimi specjałami jak oliwki, oliwa z oliwek, świeże warzywa, ryby czy owoce morza.

Zastosowanie fety w kuchni

Z czym najlepiej jeść fetę? Możliwości jest tak wiele, że właściwie trudno je zliczyć! Grecki ser feta to idealny dodatek do sałatek, oczywiście nie tylko do tych greckich. Doskonale komponuje się z ogórkami, pomidorami, cukinią, sałatą lodową i innymi chrupiącymi, sezonowymi warzywami.

Feta to idealny składnik na farsz. Wzbogacona oliwą z oliwek oraz ziołami może nadać daniom niezwykłej głębi i wyrazistości. Co więcej, warto pokusić się o bardziej kontrastujące ze słonym smakiem fety dodatki jak łagodne brokuły, a nawet truskawki!

Faszerować serem feta można mięso, warzywa, a nawet pierogi. W takiej wersji, do mieszanki warto dodać szpinak, który doskonale sprawdzi się w roli składnika do naleśników lub ciasta francuskiego. Fetę można też zapiekać. Wystarczy delikatnie pokruszyć ją na wierzchu swojego ulubionego dania. Ponieważ grecka feta rozpuszcza się dopiero w bardzo wysokich temperaturach, na wierzch tarty lub zapiekanki warto dodać też organiczny ser owczy Kefalotyri BIO Menikio, który pięknie rozleje się po całości.

Chcąc skosztować prawdziwej magii kuchni śródziemnomorskiej, nie warto sięgać po tanie zamienniki, dostępne w popularnych sieciówkach. Jedyny w swoim rodzaju smak prawdziwej greckiej fety nie może się z nimi równać, dzięki czemu każde Twoje danie nabierze głębokiego, wyrazistego i intrygującego smaku.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023
pixel