DARMOWA DOSTAWA od 150 zł | WYSYŁKA w 24h

Zamówienia złożone do 12:00 (pon-pt) wysyłamy tego samego dnia

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak rozpoznać dobrą oliwę extra virgin?

2022-05-10
Jak rozpoznać dobrą oliwę extra virgin?

Czy wiesz, że historia oliwy sięga najstarszych dziejów świata? Opisywały ją pradawne alfabety, tuż obok najważniejszych słów, takich jak beta-dom i alef-bydło królowało właśnie zai-oliwa. Starożytni Egipcjanie i Rzymianie uważali oliwę za „płynne złoto” od bogów, a w Biblii słowo „oliwa” pojawia się około… 140 razy! Obecnie oliwy nie brakuje w kuchniach całego świata, a wśród nich piedestał zajmuje extra virgin, którą wybierają najznamienitsi kucharze. Przeczytaj, jak rozpoznać oryginalną oliwę extra virgin i w jaki sposób odmieni oblicze Twojej kuchni!

Dlaczego warto wybrać oliwę extra virgin?

Oliwa, cenna niczym złoto w starożytności, współcześnie stanowi dodatek do sałatek, makaronów, dań ryżowych, pieczywa… wykorzystasz ją na wiele sposobów. A wśród oliw króluje extra virgin, czyli oliwa naturalna pozyskiwana z tłoczenia oliwek na zimno za pomocą środków mechanicznych. Oryginalna oliwa extra virgin nie zawiera chemicznych dodatków w postaci konserwantów, barwników i ulepszaczy, zachowuje wszystkie wartości odżywcze, jest organiczna.

Jakie jeszcze wymogi spełnia oryginalna oliwa extra virgin? Powstaje ona w temperaturze pokojowej poniżej 27 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowuje cenne wartości odżywcze. Stanowi źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6, które zapobiegają zawałom, udarom i nadciśnieniu. Dobra oliwa zawiera aż 30 związków fenolowych, czyli spowalnia starzenie, wyrównuje poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Certyfikowana oliwa extra virgin jest przetworzona maksymalnie kilka godzin po zbiorach, co sprawia, że jest świeża i pełnowartościowa. Jej stopień kwasowości nie przekracza zazwyczaj 0,8%, powinien on być możliwie jak najniższy. Dobra oliwa jest dokładnie badana w laboratoriach, przechodzi przez panel testerski, który wyodrębnia możliwe defekty.

Cenione oliwy extra virgin z Europy otrzymują odpowiednie certyfikaty, a wśród nich najważniejszy jest certyfikat BIO z euroliściem przyznawany przez Komisję Europejską dla produktów ekologicznych w UE. Jeśli na opakowaniu oliwy zobaczysz gwiazdki Unii Europejskiej ułożone w kształcie białego liścia na zielonym tle, masz do czynienia z ekologiczną, wysokiej jakości oliwą.

Wartości odżywcze skryte w kroplach oliwy extra virgin

Jak już wiesz, oliwa extra virgin to źródło kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają układ sercowo-naczyniowy. Jednak poza tym obfituje w witaminę E – oryginalna extra virgin ma jej nawet ponad 20 mg, czyli więcej niż 166% dziennego zapotrzebowania. Witamina E bierze udział w zachowaniu prawidłowej krzepliwości krwi, poprawia stan skóry i włosów, skutecznie wzmacnia odporność.

Wysokojakościowa oliwa extra virgin ma też witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, potas i magnez. Daje potężny zastrzyk witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A całości dopełniają polifenole o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Teraz widzisz, jak wartościowym produktem jest oliwa extra virgin, która wybornie smakuje z makaronami, sałatkami, rybami i pieczywem. Obecnie posmakujesz nie tylko czystej oliwy, ale i z dodatkiem pikantnych, słodkich i wytrawnych smaków na przykład trufli, pomidorów, migdałów, a nawet kwiatów.

Oryginalną oliwę kupisz w sklepie ze zdrową żywnością, znajdziesz ją w naszym asortymencie. W następnej części wpisu dowiesz się, jakie dokładnie produkty oferujemy i która oliwa udekoruje Twoją kuchnię!

Jaką oliwę z oliwek BIO wybrać?

Szukasz oryginalnej oliwy extra virgin z certyfikatem BIO euroliściem? Polecamy Luque Ecologico Seleccion de Familia z pierwszego tłoczenia prosto z tradycyjnej, andaluzyjskiej manufaktury. Jej fenomen tkwi nie tylko w czystym, naturalnym składzie, ale i nieoczywistym smaku zielonych owoców, liści, karczochów i migdałów. Łagodna, gęsta, wiosenna przyczynia się do podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu.

Dobra oliwa z oliwek bio to również Sindyanna of Galilee, którą w naszym sklepie ze zdrową żywnością kupisz nawet za mniej niż 80 złotych. Składa się ona z nagradzanych odmian Barne'a i Coratina z ekologicznego gaju w Wadi Ara w Izraelu.

Otrzymała certyfikat BIO euroliścia, ale i certyfikaty zgodności z międzynarodowymi normami ekologicznymi wydanymi przez PPIS oraz USDA ze Stanów Zjednoczonych. Oliwa Sindyanna of Galilee również należy do grona extra virgin, więc jeśli chcesz skosztować jednej z najlepszych oliw z Izraela, na pewno nie pożałujesz!

Oliwa z oliwek BIO z naszego sklepu jest naturalna, ekologiczna i pozbawiona szkodliwej chemii. Zachwyca różnorodnością aromatów, więc na pewno stanie się apetycznym zwieńczeniem Twoich potraw. Przekonaj się osobiście!

Polecane

pixel