Jak powstaje ekologiczna czekolada?

Wśród wszystkich kategorii słodyczy czekolada cieszy się ogromną popularnością. W ciągu roku statystyczny Polak zjada jej średnio aż 5,7 kg! Choć wybór słodkości produkowanych z ziaren kakaowca jest ogromny, to jednak coraz więcej konsumentów wybiera produkty z krótkim składem, wytwarzane z zastosowaniem naturalnych surowców. Skąd pochodzi czekolada i co jest potrzebne do jej produkcji? Czym różni się bio czekolada od tej zwykłej? Przeczytaj nasz poradnik i poznaj odpowiedź na te oraz inne pytania!
Czym różni się ekologiczna czekolada od zwykłej?
Czekolada eko od tej zwykłej różni się przede wszystkim pochodzeniem. Ta pierwsza produkowana jest bowiem z ziaren kakaowców, które rosną na niewielkich, certyfikowanych plantacjach. Do jej przygotowania używa się również naturalnych składników, pochodzących z ekologicznych upraw. Dzięki temu bio czekolada ma pełniejszy i głębszy smak. W jej składzie nie znajdziesz także sztucznych ulepszaczy czy aromatów. W segmencie ekosłodyczy dużą popularnością cieszy się tzw. surowa czekolada. Jest ona wytwarzana z nieprażonych ziaren kakao, często bez dodatku mleka czy białego cukru. Dzięki temu zawiera w swoim składzie więcej magnezu, cynku, żelaza i przeciwutleniaczy niż klasyczna czekolada gorzka.
Bio czekolada – co najbardziej wpływa na jej smak?
Smak czekolady zależy w dużym stopniu od dwóch czynników: jakości surowców użytych podczas produkcji, jak i specyfiki procesu jej wytwarzania. Czekolada ekologiczna, w przeciwieństwie do tej tradycyjnej, jest przygotowywana z ziaren o czystym składzie. Ponieważ w procesie ich obróbki pomija się często etap prażenia, ziarna zachowują bogatszy, bardziej wielopoziomowy smak. Właśnie dlatego czekolada bio jest polecana osobom, które lubią słodycze o wyraźnym, kakaowym aromacie, a także gustują w niestandardowych połączeniach.
Jak powstaje czekolada? Etapy tworzenia czekolady
Co jest potrzebne do produkcji czekolady? Przede wszystkim ziarna kakaowca. Te, znajdują się w owocach, których zbiór odbywa się dwa razy do roku. Po ich wydobyciu ziarna poddawane są procesom fermentacji i suszenia. Kolejnym etapem produkcji jest prażenie ziaren. Jeśli jednak czekolada ma powstać na bazie surowego kakao bio, ten proces się pomija. Poddane wstępnej obróbce ziarna są oddzielane od łusek i rozdrabniane. W ten sposób powstaje miazga kakaowa.
Czekolada gorzka czy deserowa produkowana jest z miazgi wymieszanej z cukrem i masłem kakaowym. Jej skład może być wzbogacony także o inne dodatki, takie jak chociażby chili czy skórka pomarańczy. Czekolada mleczna oprócz wymienionych wyżej składników zawiera także mleko. Uzyskana w ten sposób masa czekoladowa podlega temperowaniu. Istotą tego procesu jest podgrzanie czekolady do temperatury 45-50°C, a następnie jej schłodzenie. Ciepła masa mieszana jest za pomocą szpachelki lub specjalnego urządzenia, zwanego temperówką. Dzięki temu zyskuje ona bardziej aksamitną, rozpływającą się w ustach konsystencję.
Ostatnim etapem produkcji jest formowanie. Czekolada ekologiczna przelewana jest do specjalnych foremek, w których zastyga, osiągając swój finalny kształt. Tak przygotowana wymaga już tylko zapakowania i przechowywania w odpowiednich warunkach.
Jakie są rodzaje czekolady bio?
Czekolada ekologiczna dostępna jest obecnie w wielu wariantach. Najpopularniejszy segment stanowi wersja gorzka produkowana z dużej ilości miazgi kakaowej. Nieco bardziej delikatna w smaku jest czekolada deserowa. Często zawiera ona różnego rodzaju dodatki, które nadają jej ciekawy aromat. Wśród produktów eko znaleźć można także czekoladę białą, czy czekoladę różową. Te dwa ostatnie produkty, swój nietypowy kolor zawdzięczają takim dodatkom, jak np. miąższ kokosowy czy liofilizowane owoce. Na odrobinę uwagi zasługuje również czekolada do picia. Jest ona sprzedawana w postaci proszku lub dropsów przeznaczonych do rozpuszczenia w wodzie czy mleku.
Spożywanie czekolady a zdrowie, czyli o tym, skąd się wziął fenomen surowej czekolady
Surowa czekolada ekologiczna to produkt o właściwościach prozdrowotnych. W jej składzie znaleźć można bowiem wiele cennych składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdujący się w niej magnez chroni układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Żelazo zapobiega anemii, zaś zawarte w bio czekoladzie antyoksydanty obniżają ryzyko rozwoju nowotworów.
Jaka czekolada jest najlepsza? Ta zawierająca w swoim składzie dużo miazgi kakaowej. Jeśli zatem chcesz dbać o swoje zdrowie i cieszyć się intensywnym smakiem, wybierz produkt oznaczony jako czekolada powyżej 60% kakao bio. Oferta tego typu słodyczy jest bardzo różnorodna. W sklepie ecowybrane.pl znajdziesz zarówno czekolady klasyczne, jak i takie z dodatkiem nasion chia czy wyciągu z lukrecji.