DARMOWA DOSTAWA od 150 zł | WYSYŁKA w 24h

Zamówienia złożone do 12:00 (pon-pt) wysyłamy tego samego dnia

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak konserwować przetwory za pomocą oliwy?

2023-05-18
Jak konserwować przetwory za pomocą oliwy?

Do dań głównych, zup, sałatek, a nawet jako dodatek na kanapki! Przetwory z oliwą z oliwek to oryginalny sposób na dodanie swojej kuchni nieco śródziemnomorskiego klimatu. Zaskakują głębią smaku, bogactwem ziół, a nawet dobroczynnymi właściwościami. Konserwowanie żywności oliwą z oliwek jest ponadto bardzo proste i szybkie. Jak i co warto wykonać samodzielnie w domu? Mamy dla Ciebie kilka propozycji!

Konserwowanie żywności oliwą z oliwek

Choć w Polsce przetwory z oliwą z oliwek nie są aż tak popularne, jak w basenie Morza Śródziemnego, ze względu na swój wyjątkowy smak i zdrowotne właściwości zyskują coraz większą popularność. Oliwa z oliwek wykorzystywana jest w Hiszpanii, Włoszech i Grecji już od czasów starożytnych i pomaga zachować trwałość oraz smak ulubionych potraw.

Konserwowana żywność w oliwie do słoika to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych przysmaków południa. Nie wiesz, czy oliwa z oliwek konserwuje Twoje ulubione warzywa? Mamy dobrą wiadomość! W oliwie z oliwek możesz przechowywać praktycznie wszystko. Doskonale sprawdzi się cukinia, pomidory, oliwki, a nawet ser mozzarella.

Ogromną popularnością cieszą się takie pozycje jak bakłażany grillowane Melanzane grigliante BIO 280G PrimaBio, jak również brokuły i oczywiście suszone pomidory.

Konserwowanie żywności oliwą z oliwek to doskonały sposób, aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem ulubionych warzyw jeszcze długo po sezonie. Co więcej, warto pamiętać, że jest niezwykle zdrowa i pozwala zachować nie tylko smak, ale i zawarte w warzywach witaminy.

Takie produkty jak asparagi a pezzettoni Bio 280g, czy niezwykle uniwersalny, pasujący właściwie do każdego dania i zupy czosnek marynowany AGLIO MARINATO CONDITO 560G Inserbo dzięki zalewie z oleju, tworzy warstwę ochronną, doskonale chroniąc zawartość przed oddziaływaniem szkodliwych drobnoustrojów, co znacznie wydłuża ich datę ważności.

Jaki rodzaj oliwy z oliwek używać do przetworów?

Oliwa z oliwek do przetworów, podobnie jak inne, wykorzystywane do konserwowania oliwy muszą być czyste i dobrej jakości. Idealnym wyborem będzie pozbawiona zbędnej chemii, ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin, oczywiście z pierwszego tłoczenia na zimno.

Jest nie tylko bardzo delikatna, lekko wyczuwalna w smaku, ale także dzięki skrupulatnej selekcji dodatkowo mniej pikantna, przez co nie zdominuje smaku warzyw. Dzięki temu przetwory z oliwą z oliwek i inne konserwowane nią produkty wegetariańskie jak m.in. tofu mogą stać się ciekawą bazą do niemal każdego dania.

Jakie przetwory przygotować z oliwą z oliwek?

Czy oliwa z oliwek konserwuje Twoje ulubione warzywa? Najprawdopodobniej tak! Lista produktów do marynowania w oliwie z oliwek jest naprawdę długa, a wszystkie zachowają swój wspaniały smak i witaminy, nawet przez wiele miesięcy.

Oliwki

Listę zdecydowanie będą otwierały oliwki. Najlepiej sięgnąć po takie lepszej jakości jak np. olive intere Leccino Bio oliwki 560g lub inne charakteryzujące się podobną szlachetnością. Chcąc nieco wzbogacić ich smak, do zalewy można dodać czosnek, świeżą pietruszkę i chilli, a także aromatyczne zioła jak rozmaryn, tymianek oregano, czy bazylia.

Pomidory

Konserwowanie produktów spożywczych w oliwie z oliwek takich jak pomidorki to jedna z najczęściej wykorzystywanych w naszym kraju propozycji. Szczególnie dużą popularnością cieszą się m.in. pomidory secchi, doskonale nadające się do mięs, sałatek, a nawet szybkich przekąsek.

Pomidorki w oliwie i ziołach to doskonały dodatek do mięs i sałatek. Jak używać oliwy z oliwek do konserwowania pomidorów? Cały proces jest nie tylko bardzo szybki, ale i na tyle łatwy, że dosłownie każdy sobie z nim poradzi.

Wystarczy położyć na dnie słoika odrobinę ziół, a następnie w górnych warstwach ułożyć umyte wcześniej pomidory. Całość należy zalać oliwą z oliwek w taki sposób, aby wszystkie składniki były dokładnie zakryte i gotowe!

Czosnek

Konserwowanie żywności oliwą z oliwek, zwłaszcza jeśli mówimy o takich roślinach jak czosnek to wręcz pozycja obowiązkowa w sezonie jesienno-zimowym. Skutecznie chroni przed przeziębieniem i grypą, wzmacniając odporność, a ponadto wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze.

Co więcej, czosnek w takiej wersji to wprost idealny dodatek do sosów, mięs, zup, sałatek, marynat, a nawet grzanek! Czosnek podany w tej formie jest też nieco łagodniejszy w smaku.

Szparagi

Jeden z bardziej nieoczywistych i jednocześnie wszechstronnych dodatków do wielu dań. Szparagi w oliwie można także wzbogacić ziołami, uzupełniając w ten sposób domową spiżarnię o kolejną, sezonową pozycję, która bez problemu zachowa swoją świeżość przez długie jesienno-zimowe miesiące.

Czy oliwa z oliwek konserwuje? Jakie przetwory z oliwą z oliwek będą smakować najlepiej? Lista jest naprawdę długa! Lubisz eksperymentować? Poza takimi oczywistymi pozycjami jak pomidory, czy bakłażan, możesz wypróbować własne pomysły, tworząc niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju smaki.

Polecane

pixel