Do czego wykorzystać sosy w słoikach i czy są zdrowe?
Sos, passata, a może gotowe dania w słoiku? Niektórzy używają ich jedynie sporadycznie, inni z kolei traktują jako niezastąpiony element każdego obiadu. Jak to właściwie jest z gotowymi półproduktami w słoikach - czy na pewno są zdrowe? Czy można jeść je codziennie? Koniecznie sprawdź, w jaki sposób wybrać zdrowy sos w słoiku i ciesz się nie tylko apetycznymi, ale również bezpiecznymi dla Twojego organizmu daniami!
Gotowe sosy w słoikach - czy są zdrowe?
Istnieje dość popularny stereotyp mówiący o tym, że praktycznie wszystkie półprodukty są niezdrowe dla naszego organizmu. Najczęściej wynika to oczywiście z wysokiego stopnia przetworzenia, a także sporych ilości substancji chemicznych, których zadaniem jest nie tylko przedłużenie daty ważności takich produktów jak pasty, czy gotowe sosy ze słoika, ale również poprawienie ich smaku.
Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie szybkie dania ze słoika są szkodliwe, a wręcz przeciwnie! Niektóre przeciery i gotowe sosy obiadowe BIO stanowią bogate źródło witamin i minerałów, których potrzebujemy w codziennej diecie. Jak zatem rozpoznać te wartościowe przetwory z warzyw BIO?
Przede wszystkim konieczne jest dokładne przeanalizowanie składu - im krótszym, tym lepiej. Produkt powinien być pozbawiony zbędnych składników, zwłaszcza w postaci substancji konserwujących, czy poprawiaczy smaku, w zamian powinny się znaleźć jedynie niezbędne składniki, jak przetwory warzywne i owocowe. Oczywiście zdrowy sos w słoiku rozpoznamy również po jego głębokim i wielowymiarowym smaku. W przeciwieństwie do tanich, kiepskiej jakości produktów gotowe sosy ze słoika charakteryzują się wyczuwalnymi nutami różnych warzyw, a także unikalnymi mieszankami przypraw, które bez żadnych wspomagaczy zachwycają bogactwem i różnorodnością smaków.
Sosy ze słoika - idealny obiad zapracowanego człowieka?
Ogromną zaletą zdrowych sosów ze słoika jest ich uniwersalność. Z łatwością dobierzemy smak idealnie dostosowany do naszych upodobań, a dzięki gęstej konsystencji dostosujemy gotowe sosy w słoikach do formy obiadu, który przygotowujemy. Sięgając po passaty BIO, w zaledwie kilka chwil możemy wyczarować smaczne danie wzbogacone np. o makarony BIO. Z kolei decydując się na gotowe dania w słoiku takie jak klopsiki czy pulpety, wystarczy, że dodamy do dania ugotowane ziemniaki.
Możliwości gotowych dań ze słoików są właściwie nieograniczone, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Oczywiście niezwykle ważne jest zadbanie o ich odpowiednią jakość, ponieważ tylko naturalne składy zadbają nie tylko o nasze kubki smakowe, ale również zdrowie. Warto również pamiętać, że w przypadku zabieganego tryby życia, zdrowe jedzenie ze słoika stanowi o wiele lepszą alternatywę niż zamawianie jedzenia typu fast food, czy kupowanie mrożonych zestawów obiadowych.
Jak wybrać sos w słoiku?
Jak wspominaliśmy, wysokiej jakości produkty takie jak m.in. passata w słoiku, przeciery, czy nawet gotowe dania mięsne i warzywne najszybciej rozpoznamy po informacjach zawartych na etykiecie. Poza dużą ilością warzyw należy zwrócić uwagę czy produkt pozbawiony jest takich składników jak:
- syrop glukozowo-fruktozowy - podwyższa on poziom złego cholesterolu, a co więcej zwiększa również prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2,
- glutaminian sodu E621 - substancja ta negatywny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, a ponadto przyczynia się do otyłości,
- sorbinian potasu E202 - ta substancja z kolei bardzo często wywołuje reakcje alergiczne,
- przeciwutleniacz E385 - wpływa negatywnie na nerki i jelita,
- benzoesan sodu E211 - podrażnia śluzówkę żołądka i możemy wywołać bardzo silne reakcje alergiczne.
Poza składem niezwykle istotny jest również sam proces tworzenia produktów w słoikach. Jeśli wiemy już, że pozbawione są konserwantów i nadmiernej ilości cukru, możemy zwrócić uwagę na takie informacje jak kraj pochodzenia, a nawet sposób i miejsce pozyskiwania surowców. W ten sposób możemy sprawdzić czy sos został przygotowany z produktów ekologicznych, pozyskiwanych w etyczny i bezpieczny dla naszej planety sposób.
Sosy do makaronu i innych dań obiadowych
Dzięki sporej różnorodności i bogatym w witaminy składom, zwolenników gotowych produktów nie brakuje. Choć największą popularnością cieszą się gotowe sosy ze słoika do spaghetti, bogato przyprawione suszonymi ziołami, w ofercie wielu producentów znajdziemy również sosy śmietanowo-grzybowe, a nawet serowe! Fanom kuchni azjatyckiej z kolei do gustu przypadną wszystkie sosy słodko-kwaśne, bazujące na mieszankach warzyw i owoców, jak m.in. w przypadku połączenia pomidorów, papryki i ananasa.
Nie wiesz co przygotować na obiad? Nie masz czasu na gotowanie? A może nie wiesz jak samodzielnie przyrządzić zdrowy i pyszny sos? Wysokiej jakości, bogate w warzywa, gotowe sosy to smaczna i przede wszystkim zdrowa alternatywa dla szybkich mrożonych dań, które pełne są cukru, konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Wybierz swój ulubiony smak i ciesz się bogatym w witaminy, ekspresowym daniem!