Wegańska kuchnia włoska
Pizza, spaghetti, risotto, lasagne… czy wiesz, że te potrawy oraz wiele innych włoskich dań przyrządzisz też w wersji wegańskiej? Włoska kuchnia z pomidorami, soczyście zielonymi ziołami, oliwą i pesto jest wbrew pozorom jedną z najbardziej pozbawionych mięsa, co daje bogate możliwości kulinarne. Dzisiaj podpowiadamy, jakie wegańskie dania możesz przygotować prędko i bez zbędnego wysiłku!
Wegańskie dania makaronowe z Włoch
Jakie są najpopularniejsze makarony bez mięsa i sera? We Włoszech prym wiodą pasty pomidorowe oraz ziołowe pełne odżywczych składników i witamin. Lekkie, a jednocześnie sycące smakują wybornie.
Pasta all'arrabbiata
Lubisz odrobinę ostrzejsze dania? Pasta all'arrabbiata spełni Twoje oczekiwania! Co będzie potrzebne? Porcja dla jednej osoby to: makaron BIO penne (140g), 2 pomidory, 2 łyżki oliwy extra vergine, ząbek czosnku, ostra papryczka i kilka listów bazylii.
Przygotowanie pasty all'arrabbiata nie powinno sprawić Ci żadnych trudności – wystarczy, że na patelni podsmażysz przez 7-10 minut ząbek czosnku, obraną i posiekaną w kostkę papryczkę peperoncino, pokrojone pomidory i oliwę, a następnie połączysz składniki z makaronem ugotowanym al dente. Jeśli lubisz bardziej sycące makarony, możesz dodać do smażonych składników specjalny sos arrabbiata o wyraźnie pomidorowym charakterze.
Spaghetti al’pomodoro
A co powiesz na łagodniejszy makaron pomidorowy? Spaghetti al’pomodoro przygotujesz nawet w 20 minut – to pożywny obiad dla całej rodziny. Potrzebny będzie makaron BIO spaghetti na przykład firmy L'Anima di Grano, 2 puszki pomidorów Pelati, oliwa z oliwek, 5 ząbków czosnku, listki bazylii oraz wegański ser roślinny.
Makaron ugotuj al dente, a na patelni podsmaż przez około 15 minut czosnek oraz pokrojone pomidory na dużej ilości oliwy. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię i wymieszaj zawartość, podsmaż jeszcze chwilę, po czym wyłóż na talerze i ozdób bazylią oraz startym serem wegańskim. To jeden z najprostszych przepisów dla każdego miłośnika włoskich makaronów wegańskich.
Spaghetti tofu
Tradycyjne spaghetti bez mięsa – brzmi kusząco, nie sądzisz? Jeśli chcesz zjeść szybki obiad, przygotuj 70g makaronu spaghetti, 90g wędzonego tofu, 250g passaty pomidorowej, cebulę, ząbek czosnku i oliwę.
Ugotuj makaron, a na patelni podsmaż cebulę, czosnek i tofu. Gdy składniki się zarumienią, dodaj passatę pomidorową, przypraw ulubionymi ziołami – i gotowe! Wymieszaj zawartość patelni z makaronem i ciesz się pysznym spaghetti bez mięsa.
Wegańskie dania ryżowe z Południa Europy
We Włoszech niepodzielnie króluje risotto, które możesz łączyć praktycznie z każdym składnikiem: grzybami, pieczarkami, wegańskim serem, cukinią, papryką, bakłażanem czy pomidorami. By wydobyć z risotto pełnię smaku, zwróć uwagę na ryż BIO pozbawiony chemii oraz toksyn. Ma najwięcej składników odżywczych i witamin, co pozytywnie przekłada się nie tylko na smak, ale i na Twoje zdrowie.
Risotto z grzybami
Kremowy ryż z grzybami to uczta dla oczu i podniebienia. Zaopatrz się w: ryż BIO (szklanka), zioła BIO, takie jak tymianek i rozmaryn, cebulę, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 100g grzybów, 15ml sosu sojowego. Niezbędna będzie też oliwa z oliwek BIO.
Na oliwie smaż grzyby przez 5 minut. Na drugiej patelni zrumień pokrojoną w kostkę cebulę i zmielony czosnek, a po kolejnych 5 minutach wrzuć ryż. Podlej całość bulionem i sosem sojowym, posól, gotuj na małym ogniu Poczekaj, aż ryż wchłonie bulion i wtedy uzupełnij całość wcześniej podsmażonymi grzybami, tymiankiem i rozmarynem. Po 3 minutach danie gotowe!
Przetwory z warzyw BIO
Kuchnia włoska w dużej mierze opiera się też na warzywach, takich jak grillowany szpinak, szparagi i cukinia. Możesz serwować je jako aromatyczne przystawki podczas kolacji.
Warto też zwrócić uwagę na przetwory z warzyw BIO, które pozwolą Ci przygotować na przykład wegańską pizzę marinarę – pulpa pomidorowa doskonale nada się na sos do ciasta, do tego czosnek i sos bazyliowy – i gotowe! Przetwory z warzyw BIO ułatwią przygotowywanie wszelkich warzywnych potraw, w tym lasagne bez mięsa z dodatkiem soczewicy.
Dodatki do wegańskich dań prosto z Włoch
Oprócz przetworów z warzyw niezbędnymi dodatkami we włoskiej kuchni są oczywiście oliwa z oliwek BIO oraz zioła BIO. Doskonale sprawdzą się one do przygotowywania tradycyjnych włoskich przystawek typu bruschetta al’pomodoro, czyli opiekanego chleba z oliwą, czosnkiem, pomidorem i ulubionymi ziołami.
W ofercie naszego ekologicznego sklepu znajdziesz oryginalne włoskie makarony, gotowe sosy pesto na przykład Rosso alla siciliana, ryże, przetwory, oliwy i zioła. Dużą popularnością cieszą się warzywne gulasze, takie jak wegańska Caponata siciliana natychmiast gotowe do odgrzania na patelni. Oferujemy też płatki i otręby BIO do ciast, deserów lub do smakowania solo na śniadanie. Wszystkie produkty są ekologiczne i mają certyfikaty, które potwierdzają ich nienaganny, bezpieczny skład. Posmakuj w zdrowiu i wspaniałej jakości ze składnikami BIO!
Przepisy ze stron:
Pasta allarrabbiata https://www.kwestiasmaku.com/przepis/penne-allarrabbiata
Pomodoro https://italia-by-natalia.pl/spaghetti-pomodoro-spaghetti-napoli-przepis/
Spaghetti z tofu https://dietetykpowszechny.pl/spaghetti-z-tofu/
Grzybowe risotto https://karolinaplaza.pl/kremowe-weganskie-risotto-grzybowe/