DARMOWA DOSTAWA od 150 zł | WYSYŁKA w 24h

Zamówienia złożone do 12:00 (pon-pt) wysyłamy tego samego dnia

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

5 klasycznych dań kuchni włoskiej!

2021-11-02
5 klasycznych dań kuchni włoskiej!

Dania kuchni włoskiej są znane na całym świecie – obok kuchni francuskiej jest ona najbardziej popularną spośród europejskich. Poznaj 5 klasycznych dań, które sprawią, że na Twoim talerzu pojawi się kawałek słonecznej Italii!

Co sprawia, że przepisy kuchni włoskiej mają zwolenników na całym świecie?

We Włoszech wyróżnia się aż 20 regionów kulinarnych! W zależności od tego, które z tych miejsc odwiedzisz, będziesz miał okazję skosztować m.in.:

  • dań mięsnych np. polędwicy wieprzowej w ziołach (Florencja),
  • sosu bolognese (Bolonia),
  • faszerowanych pierożków (Emilia-Romania),
  • deserów np. kruchego ciasta z kandyzowanymi owocami, rurek z kremem (Sycylia),
  • słynnej włoskiej pizzy (Neapol).

Dania kuchni włoskiej serwowane na północny kraju słyną z serów z mleka krowiego (np. ricotty dodawanej do deserów, czy mozzarelli), dań mięsnych. W porównaniu do południa Włoch pojawia się tu więcej ryżu, masła, a także mięsa (głównie wieprzowiny, wołowiny i cielęciny). Z kolei, na południu królują makarony, dania mączne, ryby, owoce morza, oliwa z oliwek i sery z mleka owczego (np. pecorino).

Przepisy kuchni włoskiej – jakich produktów nie może w nich zabraknąć?

Jakich produktów będziesz potrzebował, jeśli chcesz wypróbować przepisy kuchni włoskiej? Zgodnie z tradycjami kulinarnymi charakterystycznymi dla tego kraju powinny być one świeże, sezonowe i jak najmniej przetworzone.

Do przygotowania aromatycznych dań kuchni włoskiej przydadzą Ci się produkty, takie jak:

Jeśli chcesz mieć pewność co do wysokiej jakości produktów i trudno Ci znaleźć niektóre z nich w supermarketach (np. mąkę typu 00, szynkę parmeńską, karczochy w oliwie, zioła w gałązkach, makarony włoskie z pszenicy durum) szukaj ich w sklepie z włoskimi produktami.

Kuchnia włoska – przepisy, które Cię zachwycą!

Dania mączne, grillowane mięsa, owoce morza, a może słodkie desery – różnorodność przepisów kuchni włoskiej sprawia, że każdy bez problemu znajdzie wśród nich coś dla siebie!

Focaccia

Czym różni się od pizzy? Zasadniczą różnicą jest to, że ma mniej dodatków, a więcej ciasta – pulchnego i grubego. Poza tym nie polewa się jej sosem, a jedynie posypuje np. solą i ziołami. Z reguły podawana jest na ciepło, jako przystawka.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz tylko drożdży, cukru, mąki, odrobiny soli oraz ciepłej wody. Jeśli chodzi o dodatki to, masz tutaj większe pole do popisu – w zależności od Twoich preferencji możesz dodać np. czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, rozmaryn, oregano, tymianek.

Cannelloni

Makaron cannelloni ma kształt dużych rurek, więc idealnie nadaje się do tego, aby nadziewać go różnymi składnikami. Najczęściej jest to mielona wołowina, choć dużą popularnością cieszą się również wersje bezmięsne (np. cannelloni ze szpinakiem). Całość polewana jest sosem – beszamelowym lub pomidorowym.

Kuchnia włoska – przepis na różne wersje spaghetti

Spaghetti to cienki, długi makaron, który jest podstawą tradycyjnych dań kuchni włoskiej. Potocznie słowo „spaghetti” używane jest również do określania potraw, które powstają na jego bazie. Bardzo szybko przyjęły się one na całym świecie ze względu na swój smak, a także łatwość przygotowania.

Tradycyjne włoskie danie składa się z makaronu z dodatkiem odpowiedniego sosu. Największą popularnością cieszy się:

  • bolognese – sos mięsny (najczęściej zrobiony z bardzo drobno krojonej lub mielonej wołowiny i wieprzowiny) z dodatkiem marchewki, pomidorów, selera, pietruszki, cebuli, oliwy, czerwonego wina oraz przypraw;
  • carbonara – sos przygotowywany z sera owczego (pecorino), parmezanu, boczku, żółtek, oliwy z oliwek i przypraw.

Choć podane wyżej sosy należą do najbardziej tradycyjnych to tak naprawdę spaghetti, możesz podać z dowolnymi dodatkami. Z tego typu makaronem dobrze komponują się również kapary, ostre papryczki, czarne oliwki, pesto, a także krewetki.

Tradycyjna pizza

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskich jest pizza! Spotkasz ją niemal na całym świecie, choć w zależności od miejsca może być podana w inny sposób. Jeśli chcesz przygotować tradycyjne ciasto na pizzę potrzebna Ci do tego, będzie mąka pszenna typ 00, woda, sól oraz drożdże.

Ważnym składnikiem włoskiej pizzy jest również sos. Najlepiej przygotować go ze świeżych, dojrzałych i słodkich pomidorów lub wysokiej jakości passaty. Nie zapominaj również o dodatkach, takich jak aromatyczne przyprawy (np. oregano, bazylia), czosnek oraz oliwa z oliwek.

Włoskie desery

Kuchnia włoska to nie tylko dania mączne, mięsne i owoce morza. To także pyszne słodkie desery znane na całym świecie! Jednymi z najbardziej popularnych, które pojawia się często również na polskich stołach, są tiramisu i panna cotta (pochodząca z północnych Włoch).

Inne klasyczne włoskie desery to m.in. cannolo (rurki z kremem zrobionym z sera ricotta), granita (orzeźwiający mrożony deser przygotowany na bazie kawy lub soku z owoców), a także lody.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021
pixel