DARMOWA DOSTAWA od 150 zł | WYSYŁKA w 24h

Zamówienia złożone do 12:00 (pon-pt) wysyłamy tego samego dnia

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sos z pomidorów a przecier - różnica i zastosowanie w kuchni

2022-10-18
Sos z pomidorów a przecier - różnica i zastosowanie w kuchni

Pomidory to nie tylko pyszne, ale także niezwykle zdrowe warzywa. Chcesz częściej wykorzystywać je w kuchni i szukasz inspiracji? Przygotowaliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się, jakie odmiany wybrać i jak przygotować przepyszny sos!

Pomidory - właściwości zdrowotne

Pomidory to prawdziwa bomba witamin, która świetnie wpływa na cały organizm. Czy wiesz, ile dobroczynnych właściwości mają te warzywa? Przede wszystkim mają one bardzo dużą zawartość witaminy C. Duży pomidor (około 200 g) pokrywa 60% zapotrzebowania na ten składnik. To właśnie dzięki wzmacniają odporność oraz przyspieszają gojenie ran. To jednak nie koniec ich zalet. Mają one także witaminę E, która dobrze wpływa na skórę i wzrok oraz witaminy z grupy B i witaminę K pozytywnie wpływające zarówno na układ krążenia, jak i metabolizm. Warto też wspomnieć, że pomidory uznawane są za warzywa wspierające walkę ze starzeniem się skóry, ponieważ są źródłem silnych antyoksydantów (beta-karotenu i likopenu), który neutralizuje wolne rodniki. Na koniec nie możemy również pominąć faktu, że warzywa te są pełne mikro- i makroelementów, w tym przede wszystkim: potasu, wapnia, magnezu, manganu, miedzi i żelaza.

Czy sos pomidorowy jest tym samym, co przecier pomidorowy czy koncentrat pomidorowy?

Chcesz skorzystać z tych dobroczynnych warzyw w swojej kuchni? Możesz wykorzystać sos pomidorowy, przecier lub koncentrat. Co różnicuje te przetwory? Choć zrobione są z tych samych warzyw, mają inną konsystencję, smak oraz skład. Przecier pomidorowy passata czy koncentrat to gęsta „pasta” najczęściej wzbogacona jedynie solą lub pozostawiona całkowicie bez przypraw. Sos jest nieco rzadszy. Zazwyczaj dodaje się do niego trochę bulionu lub wody z ugotowanego makaronu, aby podbić smak. Poza tym sosy są najczęściej przyprawione według uznania kucharza, dlatego każdy z nich smakuje nieco inaczej.

Odmiany pomidorów na najlepszy sos pomidorowy

Chcesz przygotować pyszny sos pomidorowy, ale nie wiesz, jaką odmianę wykorzystać, aby wyszedł tak smaczny jak w najlepszych restauracjach? Mamy dla Ciebie 5 propozycji, spośród których na pewno wybierzesz swoje ulubione!

  1. Pomodoro grappolo
    Są to włoskie pomidory gałązkowe, które charakteryzują się wysoką odpornością na różne przeciwności środowiskowe, dlatego są dostępne przez cały rok. Mają bogaty smak i są bardzo aromatyczne, ale najlepiej smakują po długim i powolnym gotowaniu. Właśnie dlatego idealnie nadają się na sos do makaronu czy zupę.
     
  2. San Marzano
    Te włoskie pomidory podłużne mają niezwykle delikatny miąższ i cienką skórkę. Smak także jest ciekawy, ponieważ przebija się w nim kwaskowa nuta. Idealnie nadają się do gotowanych potraw. Szczególnie często wykorzystuje się je np. do sosu do pizzy lub jako dodatek do makaronu.
     
  3. Pomodoro Costoluto Fiorentino
    Jest to odmiana pochodząca z Toskanii. Charakteryzuje ją zwarty miąższ oraz niewielka ilość wody. Ze względu na to, że są niezwykle soczyste i aromatyczne, wystarczy delikatnie je zblanszować i zdjąć skórkę, aby uzyskać doskonały sos.
     
  4. Datterino
    Ten rodzaj pomidorów jest niezwykle słodki i delikatny. Skórka natomiast jest bardzo cienka. Najczęściej uprawiane są na Sycylii. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi świetnie nadają się nie tylko do sosów, ale także do sałatek czy bruschetty.
     
  5. Camone di Sardegna
    To ciekawa odmiana, gdyż są to sardyńskie pomidory zielone. Przez swoją chrupkość, najczęściej wykorzystywane są do sałatek, jednak ich lekko kwaśny smak sprawia, że po długim, powolnym gotowaniu można zrobić z nich wybitny, a zarazem nietuzinkowy sos.

Zastosowanie sosu i przetworów pomidorowych w kuchni

Sos pomidorowy lub wszelkie inne przetwory z tych warzyw, np. passaty, to najbardziej uniwersalne produkty spożywcze, które możesz mieć w kuchni. Jest to idealna podstawa do wszelkiego rodzaju makaronów, np. bolognese czy lasagne, ale to nie wszystko! Możesz wykorzystać je do pomidorowego risotto, do zupy lub jako podstawę do pizzy. Wiele osób stawia także na różnego rodzaju kulinarne szaleństwa i wykorzystuje sos pomidorowy, np. do zapiekanek ziemniaczanych, wytrawnych naleśników lub do mięsa.

Jak zrobić samemu najlepszy sos pomidorowy?

Marzysz o tym, aby przygotować pyszny sos pomidorowy? Nie obawiaj się spróbować, bo to bardzo proste! Najważniejsze jest wybranie wysokiej jakości składników, z których go przyrządzisz. Możesz zdecydować się na świeże pomidory z odmian, o których pisaliśmy wyżej, ale musisz nastawić się na dłuższy czas ich gotowania. Jeśli chcesz skorzystać z tej opcji, zadbaj, aby wybrane warzywa były miękkie, dojrzałe i soczyste. Jeśli jednak chcesz ułatwić sobie sprawę, postaw na pomidory w puszce, np. pomidory całe bez skórki San Marzano. Przeanalizuj jednak ich skład! Zwróć uwagę, aby nie miały one dodatku barwników czy stabilizatorów, które są całkowicie zbędne przy tego typu produktach. Warzywa są oczywiście podstawą sosu, ale to nie wszystko. Oliwa z oliwek, czosnek i przyprawy, których użyjesz do przyrządzenia potrawy, również powinny być wysokiej jakości. Wbrew pozorom, np. źle przechowywana bazylia, która straciła już swój aromat lub zjełczała oliwa, mogą tylko zepsuć danie, zamiast je wzbogacić. Sam proces przygotowania sosu jest niezwykle łatwy. Wystarczy gotować pomidory na wolnym ogniu wraz z przyprawami aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj, aby się nie spieszyć i nie podkręcać ognia, gdyż jest to bardzo prosta droga do tego, aby przypalić swoje kulinarne dzieło!

Teraz z pewnością przygotujesz sosy pomidorowe na miarę włoskiego szefa kuchni. Powodzenia!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022

Polecane

pixel