Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i octem Mengazzoli z granatów
2021-09-06
Sałatka z kurczakiem, pieczarkami
i octem Mengazzoli z granatów
Składniki dla 4 osób:
300 g piersi z kurczaka
1/2 szklanki octu z granatów Mengazzoli
200 g pieczarek
200 g rukoli
1 łyżka miodu
1 granat
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek extra virgin i sól
Przygotowanie:
Pokrój kurczaka na małe kawałki. Umyj pieczarki, szybko osusz i pokrój w plasterki.
Po zrumienieniu kurczaka na patelni ze skropioną oliwą, dodaj miód, wymieszaj. Zaraz potem wlej na patelnię pół szklanki octu z granatów.
Po minucie dodaj dwie łyżki wody i gotuj kurczaka przez kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź, dodając sól do smaku.
W międzyczasie smaż pieczarki na drugiej patelni z oliwą i ząbkiem czosnku, w połowie gotowania wyjmij czosnek. Kontynuuj gotowanie przez 5/6 minut, następnie zdejmij grzyby z ognia i pozwól im ostygnąć.
Na koniec połóż kurczaka i pieczarki na talerzu do serwowania, a następnie dodaj liście rukoli i pestki granatu.
Skrop oliwą i octem z granatów, który nada Twojej sałatce świeżości i soczystości.
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2021