Miód w Twojej kuchni – sprawdź, jak go wykorzystać!
Trudno nie docenić wszystkich właściwości miodu. Produkt ten wyróżnia się bowiem nie tylko słodkim smakiem, lecz również bogactwem witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego warto stosować go jako alternatywę dla mniej zdrowego i ubogiego w cenne substancje cukru. Jak pomysłowo wykorzystać miód w swojej kuchni? Czym różni się miód ekologiczny od sztucznego? Przeczytaj nasz poradnik i poznaj odpowiedź na te i inne pytania.
Jakie właściwości ma miód naturalny i dlaczego warto go jeść?
Prozdrowotne właściwości miodu znane są już od dawna. Zawarte w nim witaminy, składniki mineralne i enzymy, wzmacniają odporność i wspomagają leczenie wielu chorób. Miód ekologiczny wykazuje również działanie antybakteryjne. Choć w jego składzie nie brakuje węglowodanów, to jednak dzięki obecności także innych składników, korzystnie wpływa na metabolizm komórkowy. Z tego względu po ten produkt mogą sięgać także osoby dbające o linię.
Dlaczego jeszcze warto jeść miód? Działanie tego specyfiku z pewnością docenią osoby, którym zależy na oczyszczeniu organizmu. Zawarta w miodzie naturalna fruktoza wiąże bowiem toksyny znajdujące się w innych produktach spożywczych i ułatwia ich wydalanie na zewnątrz. Pamiętaj jednak, że opisane wyżej właściwości mają jedynie miody naturalne. Te sztuczne, produkowane z cukru lub esencji miodowej, nie zawierają tylu witamin i składników mineralnych.
Jakie są rodzaje miodu?
Miody naturalne można sklasyfikować, biorąc pod uwagę pochodzenie surowców. Na tej podstawie wyróżnia się:
- miody nektarowe,
- miody spadziowe,
- miody nektarowo-spadziowe.
Te pierwsze pszczoły produkują z nektaru kwiatowego. Spadź to z kolei ciecz znajdująca się w igłach drzew iglastych. Miody powstałe na jej bazie mają charakterystyczną ciemną barwę. Te ostatnie wytwarzane są zarówno z nektaru, jak i spadzi.
Miód – do czego używamy go w kuchni? Poznaj nasze propozycje!
Miód ma w kuchni wiele zastosowań. Można wykorzystać go jako dodatek do słodkich wypieków czy rozgrzewających napojów. Po zmieszaniu z przyprawami świetnie sprawdzi się jako marynata do mięsa czy sos sałatkowy. To jednak nie wszystko! Miód naturalny można wykorzystać także do przyrządzania nalewek i syropów wspomagających odporność. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na wykorzystanie tego zdrowego produktu.
Syropy i nalewki na odporność
Napoje z miodem doskonale wspomagają odporność. Właśnie dlatego warto je pić jesienią i wiosną, gdy zachorowalność na infekcje jest największa. Wiele właściwości zdrowotnych ma cytrynówka na miodzie. Przepis na ten specyfik nie jest skomplikowany. Startą skórkę z 3 lub 4 cytryn należy zalać 1 l spirytusu i odstawić na noc. Sok z cytryn trzeba natomiast zagotować z 2,5 l wody, 400 g cukru i 600 ml miodu. By przygotować nalewkę, przecedź spirytus i połącz go z syropem cytrynowym. Napój przechowuj w lodówce przez 7 dni. Po tym czasie przefiltruj i rozlej do butelek. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać miód wielokwiatowy. Witaminy w nim zawarte skutecznie wspomagają odporność.
Dzieciom do gustu przypadnie herbata ziołowa z miodem lub miodowe kakao. Na ból gardła i kaszel doskonale zadziała natomiast syrop z imbiru, miodu i cytryny. Przepis na taki napój jest bardzo prosty – dobrze umytą i wyparzoną cytrynę wystarczy pokroić w plastry i razem z obranym imbirem włożyć do słoika. Wymienione wyżej składniki trzeba następnie zalać miodem. Syrop należy przechowywać w lodówce. Pamiętaj, aby zużyć go w ciągu 7 dni. Prawdziwą bombą witaminową jest także mleko wielbłądzie z miodem. Taki napój, oprócz witaminy C, zawiera również mnóstwo wapnia, żelaza i magnezu.
Mięsne dania z dodatkiem miodu
Dania mięsne z miodem mają wielu amatorów. I trudno się temu dziwić. Miód spadziowy może nadać daniu ciekawy posmak. Sprawi również, że na potrawie pojawi się chrupiąca, skarmelizowana skórka. Z jakimi mięsami warto łączyć miód naturalny? Przede wszystkim z pieczonym drobiem i wieprzowiną. Żeberka w miodzie to tylko jeden z pomysłów na danie, jakie możesz przygotować.
Słodkie miodowe wypieki
Miód ekologiczny to doskonały dodatek do wypieków. Bardzo dobrze zastępuje cukier, nadając ciastu piękny, złoty kolor. Pomysłów na desery z dodatkiem tego produktu jest całkiem sporo. Warto wspomnieć tu chociażby o miodowniku, czy lubianym przez wielu torcie „Marlenka”. W okolicach Bożego Narodzenia największą furorę robi natomiast przepis na pierniczki z miodem.
Sosy z miodem do sałatek
Winegret to najpopularniejszy sos z dodatkiem miodu. Warto podawać go z sałatą i świeżymi warzywami. Nie jest to jednak jedyna propozycja. Smaczny dressing do sałatek można przygotować, łącząc łyżkę miodu z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dobrym dodatkiem do takiego sosu będzie oliwa z oliwek.