Jak zrobić risotto? Jaki ryż najlepszy?
Risotto to włoska potrawa, którą pokochali ludzie na całym świecie – cieszy się dużą popularnością również w Polsce. Wszystko przez to, że smakuje wyśmienicie, jest prosta w przygotowaniu i można przygotować ją w wielu wersjach smakowych. Podstawą risotto jest ryż – sprawdź, jaki będzie najlepszy do przygotowania tej pysznej potrawy.
Risotto – jak przyrządzano je kiedyś, a jak robi się to dziś?
Ryż pojawił się w Europie już w czasach starożytności, choć jego uprawa we Włoszech rozpoczęła się znacznie później – około XIV wieku. Jego smak przypadł do gustu w szczególności mieszkańcom północnych regionów kraju. Nic więc dziwnego, że pomysł na risotto narodził się Mediolanie.
Dawniej sposób jego przyrządzania wyglądał nieco inaczej. Do ryżu dodawano m.in. szpik kostny, który obecnie jest bardzo rzadko składnikiem risotto (choć kiedyś gościł na stołach bardzo często). Poza tym jako przyprawy używano szafranu, który z czasem zastąpiono kurkumą (głównie ze względów finansowych). Konsystencja jednak pozostała taka sama – dobrze zrobione risotto powinno mieć kremową konsystencję.
Obecnie risotto przyrządza się na wiele różnych sposobów, a w sklepie ze zdrową żywnością możesz kupić ryż przeznaczony specjalnie do tego dania. To, jakie produkty do niego dodasz, zależy tylko od Ciebie. Mogą być to zarówno warzywa, jeśli chcesz zrobić wersję wegetariańską, jak i owoce morza, czy mięso.
Ryż do risotto – wybór najlepszej odmiany i zasady gotowania
Najlepiej, jeśli do przygotowania dania użyjesz specjalnego ryżu do risotto. Do wyboru masz różne rodzaje m.in.:
- ryż Arborio – jest jednym z najpopularniejszych ryżów używanych do przygotowywania risotto. W porównaniu do innych odmian uprawianych we Włoszech ma największe ziarna.
- ryż Carnaroli – dzięki wysokiej zawartości amylozy jest bardziej odporny na rozgotowanie. W porównaniu z doskonałym smakiem czyni go to odmianą uwielbianą przez włoskich szefów kuchni.
Wspomniane odmiany charakteryzują się dużą zawartością skrobi – dlatego idealnie nadają się do przygotowania risotto. Ugotowany ryż powinien być na zewnątrz delikatnie kremowy i kleisty, a w środku al dente.
Jeśli nie masz pod ręką wspomnianych odmian, możesz użyć również ryżu bio przeznaczonego do paelli lub sushi. Jego ziarna mają okrągły kształt, przez co nadają się do przygotowania risotto.
Skoro wiesz już, jaki ryż wybrać czas dowiedzieć się, jak go ugotować. W tym przypadku zasady są trochę inne. Oto kilka prostych kroków, które pomogą Ci przygotować pyszną bazę do risotto:
- Obierz, posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię czosnek. Po chwili dodaj do nich surowy ryż i smaż całość, aż jego ziarna staną się lekko szkliste.
- Dodaj trochę wina (wytrawnego białego), a gdy alkohol odparuje, zacznij dodawać bulion (niewielkimi porcjami – kolejną dodaj dopiero po tym, jak zauważysz, że poprzednia została wchłonięta przez ryż).
Ryż do risotto powinien być gotowy w ciągu dwudziestu minut. Teraz jeszcze zastanów się, z czym chcesz go podać.
5 pomysłów na pyszne risotto
Jednym z powodów, dla których to włoskie danie podbiło cały świat jest to, że możesz przygotować je w różnych wersjach smakowych. Baza pozostaje taka sama, ale to od Ciebie zależy, z czym podasz ryż. Nie masz pomysłu, jak przygotować pyszne risotto? Sprawdź poniższe pomysły!
- Cytrynowe z łososiem i pomidorami – jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Łosoś jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, która wzmacniają odporność i zmniejszają ryzyko wielu chorób (m.in. sercowo-naczyniowych). Oprócz łososia i warzyw dodaj do dania zioła bio, które pasują do ryby i sprawią, że risotto nabierze mocniejszego smaku i aromatu. Może być to np. tymianek.
- Z pomidorami suszonymi w oleju i kurczakiem – jeśli lubisz pikantne dania, wybierz pomidory z dodatkiem chili. Z kolei, gdy chcesz zrobić wersję wegetariańską, zastąp mięso ekologicznymi serami.
- Na słodko, z dodatkiem wiórków kokosowych i suszonych owoców – nie jest powiedziane, że musisz przygotować risotto w wersji wytrawnej. Równie dobrze możesz potraktować to danie jako oryginalny pomysł na deser. Jeśli lubisz ryż na słodko, ugotuj go na mleku kokosowym. Następnie dodaj wiórki kokosowe, ulubione suszone owoce i odrobinę miodu ekologicznego.
- Z zielonym lub czerwonym pesto – możesz przygotować je samodzielnie lub postawić na gotowe przetwory i kupić np. pesto z dodatkiem kaparów, migdałów i bazylii.
- Z krewetkami – nie każdy lubi owoce morza, ale jest duża szansa, że gdy połączysz ryż z krewetkami, zielonym groszkiem, cebulą, startym serem i białym winem przekonasz do nich największych sceptyków! Dodaj jeszcze oliwę z oliwek bio oraz aromatyczne przyprawy i danie na romantyczną randkę gotowe.
Pomysłów na smaczne risotto jest znacznie więcej. Ważne, aby do jego przygotowania użyć odpowiedniego ryżu. Natomiast w kwestii dodatków masz dużą dowolność. Jeśli nie jesz mięsa nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić wege wersje z dodatkiem duszonych warzyw, suszonych pomidorów, czy oliwek. Znajdzie się też coś dla fanów mięsa, ryb i owoców morza, ponieważ równie dobrze możesz połączyć ryż z kurczakiem, indykiem, łososiem, czy krewetkami. W celu urozmaicenia smaku możesz dodać również wysokiej jakości sosy w słoikach oraz oliwę z oliwek.