Do jakich potraw używamy passaty pomidorowej? Przepisy!
Passata pomidorowa to inaczej przecier charakterystyczny dla kuchni włoskiej, zrobiony z pomidorów Jego dodatek może urozmaicić smak wielu potraw. Niewątpliwą zaletą jest również to, że ze względu na swój skład, ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jak go przygotować i z czym podawać? Sprawdź nasze przepisy i dowiedz się, do czego użyć passaty pomidorowej!
Co to jest passata pomidorowa?
Passata pomidorowa to nic innego jak sos powstający na bazie pomidorów. Prawdopodobnie pierwszy przepis na nią pochodzi z drugiej połowy XVIII wieku. Na przestrzeni lat uległ pewnym modyfikacjom. Jego ostateczny skład zależy, od osoby, która go przygotowuje. Podstawą są jednak niezmiennie pomidory – najlepiej te, które zbiera się późnym latem i tradycyjnie przetwarzane są w przeciągu kilku godzin od zbioru. Dodaje się do nich sól lub inne przyprawy (w zależności od preferencji).
Jak zrobić passatę pomidorową, gdy masz już wszystkie niezbędne składniki? Jest to bardzo proste. Po pierwsze musisz sparzyć warzywa i obrać je ze skórki. Następnie należy pokroić je w kostkę lub ćwiartki (według uznania) i gotować na dużym ogniu (często mieszając). Całość dopraw solą (możesz dodać również inne ulubione przyprawy) i trzymaj na ogniu do momentu, aż sos będzie miał pożądaną konsystencję. Smak możesz wzbogacić również poprzez dodatek czosnku, oregano, bazylii, czy ostrej papryki.
Chcesz od razu przygotować większą ilość sosu? W takim razie warto zapasteryzować słoiki, w których go umieściłeś. W tym celu włóż je do garnka, w którym znajduje się wrzątek i przykryj ściereczką. Następnie gotuj przez około 10 minut.
Nie masz czasu na zrobienie passaty? Wysokiej jakości gotowy produkt możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością.
Dlaczego warto jeść dania z dodatkiem passaty pomidorowej?
Zastanawiasz się, czy wypróbować nowy przepis z passatą pomidorową? Oczywiście, że tak! Taki domowy sos na bazie warzyw jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Wszystko dzięki temu, że nie zawiera zbędnych dodatków (np. wzmacniaczy smaku, konserwantów), a do tego jego podstawą są pomidory bogate w cenne składniki.
Passata pomidorowa to produkt, który wzbogaca smak i wartość odżywczą dań, ponieważ zawiera:
- potas – niezbędny do produkcji białka, a także prawidłowego działania wielu enzymów, mięśni, serca i gospodarki wodno-elektrolitowej. Produkty bogate w ten pierwiastek polecane są szczególnie osobom aktywnym fizycznie, a także chorującym na nadciśnienie tętnicze.
- Beta-karoten – związek, który ma silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki nim opóźnia procesy starzenia, a także zmniejsza ryzyko wielu chorób (m.in. sercowo-naczyniowych, nowotworów, neurodegeneracyjnych).
- Likopen – podobnie jak beta-karoten należy do karotenoidów i wykazuje działanie przeciwutleniające (jego skuteczność w neutralizowaniu wolnych rodników jest większa w porównaniu do beta-karotenu). Spożywanie produktów bogatych w ten związek jest zalecane m.in. w profilaktyce i leczeniu raka prostaty, jajników i piersi. Ponadto likopen wzmacnia odporność, a także pomaga złagodzić stan zapalny.
- Witamina C – wykazuje działanie immunomodelujące, przez co zmniejsza ryzyko infekcji. Co więcej, bierze udział w syntezie kolagenu i pomaga zapobiegać szkodliwym uszkodzeniom komórek spowodowanym przez stres oksydacyjny. Dzięki temu włączenie do diety produktów bogatych w witaminę C ma korzystny wpływ na kondycję skóry.
Czy możesz wypróbować przepis z passatą pomidorową, jeśli jesteś na diecie odchudzającej? Oczywiście, że tak! Sam sos jest niskokaloryczny (ma około 25 kcal na 100 g) i jest lepszą alternatywą dla produktów, które zawierają dodatek cukru, glutaminianu sodu itp. Pamiętaj jednak, że ważne jest, z czym go podasz. Jeśli dbasz o linię, najlepszym wyborem będzie np. makaron bio z pełnoziarnistej pszenicy durum.
Do czego użyć passaty pomidorowej? Sprawdź te przepisy!
Zastanawiasz się, z czym podać ten pyszny pomidorowy sos? Poniżej znajdziesz przepis z passatą pomidorową i dodatkiem mięsa, a także pomysł na danie w wersji wegetariańskiej.
Makaron z passatą i kurczakiem
Do przygotowania takiego dania potrzebujesz makaronu włoskiego, mięsa z kurczaka, cebuli, czosnku, cukru, pomidorów, passaty, białego wina, parmezanu oraz przypraw (np. oregano,bazylii, papryki w proszku, soli, pieprzu).
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
- Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Następnie wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek extra virgin.
- Mięso pokrój w kostkę, posyp solą oraz pieprzem i wrzuć na patelnię z czosnkiem i cebulą.
- Po kilku minutach dodaj pomidory, passatę oraz wino. Dopraw według uznania i trzymaj na patelni przez około 15 minut.
- Pod koniec wymieszaj całość z makaronem i posyp startym parmezanem.
Warzywa w sosie pomidorowym
Passata doskonale komponuje się nie tylko z mięsem. Użyj jej także do przygotowania pysznych dań wegetariańskich. Najpierw wybierz ulubione warzywa np. cebulę, marchewkę, kalafiora i fasolkę szparagową.
Sposób przygotowania
- Ugotuj warzywa al dente.
- Obierz i posiekaj cebulę. Następnie wrzuć ją na dobrze rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek extra virgin.
- Dodaj do cebuli lekko podgotowane warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. Dopraw do smaku i trzymaj patelnię (lub garnek) na ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Tak przygotowane danie warzywne możesz podać np. z makaronem owsianym w kształcie rurek.
Passata z pomidorów ma szerokie zastosowanie kulinarne. Możesz wykorzystać ją również do przygotowania sosu na pizzę, zapiekanek lub zup.