DARMOWA DOSTAWA od 150 zł

Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czym można nadziać makaron muszelki?

2023-01-02
Czym można nadziać makaron muszelki?

Makaron w kształcie muszli może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów, czy też baza zapiekanek. Świetnie smakuje nadziewany rozmaitymi farszami. Szukasz pomysłu na dania z jego użyciem? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, z czym podawać makaron muszelki!

Makaron conchiglie – śródziemnomorska uczta we włoskim stylu

Choć niektóre źródła wskazują, że makaron pochodzi z Azji, to jednak w Europie za jego prawdziwą ojczyznę uznawane są Włochy. Na talerzach mieszkańców słonecznej Italii pojawia się on dość często – przede wszystkim jako dodatek do sosów czy sycących zup. Samych form makaronu, jakie potrafią wymienić najlepsi włoscy kucharze, jest ponad 300! Skąd taka różnorodność?

Zdaniem mistrzów kuchni kształt wpływa na to, jak makaron łączy się z innymi składnikami. Właśnie dlatego jedne makarony smakują lepiej w towarzystwie mięsnych czy serowych sosów, inne zaś sprawdzą się jako dodatek do sałatki. We Włoszech dużą popularnością cieszą się muszle makaronowe. Występują one w wielu rozmiarach – począwszy od tych malutkich, określanych jako conchigliette, aż po naprawdę duże, nazywane conchiglioni.

Jak wykorzystać makaron duże muszle?

Włosi kochają makaron muszelki. Faszerowany rozmaitymi dodatkami świetnie smakuje jako danie obiadowe czy sycąca kolacja. Conchiglioni wykorzystuje się także jako bazę do zapiekanek. Po napełnieniu wystarczy zalać go gorącym serowym lub pomidorowym sosem i zapiec w piekarniku. W restauracjach makaron muszelki duże serwowany jest często jako przekąska. Wypełniony lekką sałatką pozwala zaspokoić pierwszy głód, nim podane zostanie danie główne. Możliwości jest zatem całkiem sporo. Zastanawiasz się jak jeszcze wykorzystać conchiglioni w swojej kuchni? Poniżej podpowiadamy, czym nadziać muszle makaronowe.

Muszle makaronowe – czym nadziać?

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać makaron muszelki? Przepisy, które znajdziesz poniżej, pozwolą Ci przygotować zarówno szybki obiad, jak i wykwintną kolację. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z naszymi propozycjami!

Makaron muszelki – przepisy na ciepło

Znudziło Ci się tradycyjne spaghetti? Świetną alternatywą dla tego dania będzie makaron muszle z mięsem mielonym. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są:

  • muszle makaronowe – ok. 30 sztuk
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 nieduże cebule,
  • przecier pomidorowy passata – 1 butelka
  • ser mozzarella – do posypania
  • ulubione przyprawy np.: sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia.

Makaron ugotuj al dente. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodaj mięso, a po ok. 10 minutach passatę i przyprawy. Farsz duś pod przykryciem aż zgęstnieje. Muszle makaronowe nadziej sosem, posyp serem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz 30 min w temperaturze 180°C.

Kolejna propozycja na ciepło to muszle makaronowe nadziewane kurczakiem. Mięso pokrój w niedużą kostkę i podsmaż na patelni razem z cebulką i ulubionymi przyprawami. Pod koniec smażenia dodaj szpinak i drobno posiekany czosnek. Ugotowany makaron muszelki nadziej przygotowanym farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej passatą pomidorową. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Ciekawym dodatkiem do tego dania będzie pesto bio lub listki świeżej bazylii.

Czym nadziać makaron muszle na zimno?

Szukasz dania na zimno z conchiglioni w roli głównej? Ugotowany makaron muszle możesz podać wypełniony nadzieniem z białego sera i świeży warzyw. W roli farszu dobrze sprawdzi się także sałatka z tuńczyka czy marynowanego łososia. Jeśli natomiast szukasz przekąski na domową imprezę, świetnym rozwiązaniem okaże się sałatka z makaronem muszelki i kurczakiem. Do jej przygotowania oprócz podsmażonego kurczaka, potrzebne będą Ci świeży ogórek, ser żółty i jajko. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem. Farszem napełnij ugotowane muszle makaronowe.

Makaron muszle faszerowane w wersji wegetariańskiej

Nie jesz mięsa? Makaron muszelki możesz napełnić podsmażonymi na patelni warzywami. Conchiglioni świetnie smakują także w wersji na słodko, wypełnione sałatką owocową. Wegetarianom do gustu przypadnie również lekka sałatka z makaronem muszelki, której bazą jest ciecierzyca w puszce, oliwki i suszone pomidory. Makaron w tej wersji podawaj z dodatkiem rukoli lub świeżego szpinaku.

Makaron muszelki nadziewany – danie na wiele okazji!

Zdrowy makaron muszle, wypełniony pysznymi dodatkami to propozycja na wiele okazji. Mamy nadzieję, że w naszym poradniku udało Ci się znaleźć przepis, który wykorzystasz we własnej kuchni. Jeśli natomiast nadal szukasz inspiracji, zapoznaj się z pozostałymi wpisami na naszym blogu. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na pyszne i zdrowe dania dla siebie oraz całej swojej rodziny!

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Polecane

pixel